Sfatulparintilor.ro

Cum sa-ti pastrezi concentrarea la locul de munca

concentrarea la locul de munca

Se intampla sa-ti mai pierzi din concentrare la locul de munca. Motivele pot fi diverse: de la oboseala pana la ADHD, insa in ochii sefului tu nu-ti faci treaba si astfel ai putea ajunge pe lista celor care trebuie sa plece. Iar in aceste clipe concedierea este ultimul lucru pe care ti l-ai dori. Cine stie cat vei sta pe tusa, mai ales daca se afla cauza pentru care ai fost dat afara: lipsa de concentrare. Iata cateva dintre motivele care iti distrag atentia si ce ai putea face pentru a le evita.

Retelele de socializare te fac sa-ti pierzi concentrarea la locul de munca

Este usor sa stai conectat cu prietenii si deconectat de munca – de foarte multe ori cate o ora. Insa fiecare schimbare de status pe perete iti distrage atentia de la sarcinile tale de serviciu si iti este din ce in ce mai dificil sa-ti reiei sirul gandurilor.

Evita logarea pe siteurile de socializare cand esti la locul de munca. Sau intra, insa numai cand esti in pauza, cand postarile nu-ti vor intrerupe focusarea. Daca nu poti rezista tentatiei de a intra pe retele de socializare ia-ti laptopul si mergi intr-un loc unde nu ai accces la internet.

E-mailul te face sa-ti pierzi din concentrarea de la locul de munca

Este ceva in legatura cu mailul care te face sa reactionezi de fiecare data cand apare ceva in Inbox si sa vrei sa raspunzi rapid. Chiar daca multe dintre mesaje sunt legate de munca pot fi considerate mijloace care iti distrag atentia de la ceea ce faci acum. Fii sigur ca nu vei finaliza prea curand proiectul daca tu te opresti de sa raspuzi la fiecare mesaj sosit.

In loc sa-ti verific mailul constant mai bine stabileste o anume ora pentru a face asta. In restul timpului mai bine iti inchizi mailul. Asta iti permite sa lucrezi fara a mai fi intrerupt o perioada mai lunga de timp.

Citeste si: 5 lucruri pe care le faci zilnic si care iti distrug concentrarea

Mobilul te face sa-ti pierzi concentrarea la locul de munca

Probabil ca mai deranjant chiar decat sunetul care te anunta ca ai primit un nou mail este soneria mobilului. Si foarte putini dintre noi pot sa-l ignore. Iar raspunsul nu te costa doar timpul pe care il petreci vorbind, in plus iti pierzi si concentrarea necesara pentru rezolvarea sarcinii pe care o aveai de indeplinit.

Pentru asta exista ID caller-ul. Daca consideri ca nu este nimic urgent, lasa casuta vocala sa-si faca datoria. Iar daca esti implicat intr-un proiect important poate ar trebui sa iei in considerarea ounerea telefonului pe silent, pentru a nu fi tentat sa raspunzi. Stabileste o anumita ora pentru a asculta mesajele primite din momentul in care nu mai exista pericolul de a fi intrerupt.

Multitasking-ul te face sa-ti pierzi concentrarea la locul de munca

Probabil ca te consideri o persoana speciala care poate indepli mai multe sarcini in acelasi timp. Poate ar trebui sa-ti reconsideri pozitia. Specialistii in domeniu considera ca, de fiecare data cand iti muti atentia de la un lucru la altul, pierzi timp pretios. Concluzia sigur n-o sa-ti fie pe plac: insa cele 3 proiecte la care ai lucrat simultan ti-au luat mai mult timp decat daca ai fi incercat sa le abordezi unul dupa altul.

De fiecare data cand este posibil focuseaza-te pe un singur proiect, mai ales daca este foarte important sau din cale afara de solicitant. Pastreaza-ti abilitatile de multitasking pentru sarcini mai usoare sau care nu sunt urgente si n-o sa se supere nimeni daca intarzii putin pentru ca ai raspuns si la telefon in timp ce te ocupai de ele.

Plictiseala te face sa-ti pierzi concentrarea la locul de munca

Unele dintre sarcinile pe care le de indeplinit sunt mai interesante decat altele. Pe cele plictisitoare nu te poti concentra astfel ca orice ti-ar putea distrage atentia. Telefonul, internetul chiar si prospectul magazinului din colt pare tentant atunci cand esti plictisit.

Incheie o intelegere cu tine, insuti: daca stai pe sarcina aceea o anumita perioada de timp castigi 10 minute de pauza. Rasplateste-te cu o cafea, ceva dulce sau mergi la o plimbare de cateva minute. Taskurile plictisitoare sunt mai usor de indeplinit daca stii ca primesti o recompensa dupa. Aceasta este si una dintre situatiile in care multitasking-ul poate functiona: asculta muzica in timp ce incerci sa duci la bun sfarsit ceva pentru care nu ai tragere de inima: de fapt muzica te poate ajuta sa termini mai repede.

Gandurile sacaitoare te fac sa-ti pierzi concentrarea la locul de munca

Este greu sa te concentrezi pe munca de la birou cand stii ca trebuie sa fugi acasa ca sa rezolve o problema casnica. Ori poate nu-ti iese din minte o conversatie mai aprisa pe care ai avut-o ieri si la care te gandesti necontenit. Gandurile acestea sacaitoare pot fi un instrument foarte puternic de distragere a atentiei.

O modalitate foarte buna de a scapa de aceste ganduri care nu-ti dau pace este sa le scrii pe o bucata de hartie. Fa o lista cu ceea ce ai de facut odata ajuns acasa. Noteaza frustrarea si neplacerea confruntarii in jurnalul personal. Din momentul in care au ajuns pe hartie poate poti sa scapi de aceste ganduri sacaitoare, cel putin pentru o perioada de timp.

Stresul te face sa-ti pierzi concentrarea la locul de munca

Din momentul in care simti ca ai mai multe de facut decat poti indeplini intr-o anumita perioada te timp va fi greu sa te poti concentra pe fiecare sarcina in parte. Iar stresul nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Din aceea clipa captul de doare, spatele de omoara, inima incepe sa o ia razna, iar puterea de de concentrare este din ce in ce mai scazuta.

Invata cateva tehnici de reducere a stresului. Spre exemplu meditatia te poate ajuta sa tii in frau gandurile stresante astfel incat sa nut-i distraga atentia de la sarcinile actuale. Un grup de cercetatori a ajuns la concluzia ca persoanele care au participat la un curs de 8 saptamani de meditatie si-au imbunatatit abilitatile de focusare.

Te mai poate interesa si: 10 metode SIMPLE sa-ti restartezi creierul. Ce sa faci cand esti la birou sau in masina

Oboseala te face sa-ti pierzi concentrarea la locul de munca

Cand esti obosit iti este greu sa te concentrezi chiar si in lipsa unor factori care ti-ar putea distrage atentia. Studiile au demostrat ca un pui de somn te poate ajuta sa scapi de aceasta problema.

Cei mai multi dintre adulti au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. In loc sa pierzi noptile mai bine ai face din odihna prioritatea ta numarul 1. Astfel vei putea face mai multe in timpul orelor de program. In acelasi timp, fii atent in ce perioada a zilei este cel mai alert. Asa vei stii cand sa-ti programezi cele mai intense sarcini.

Imagine de StartupStockPhotos de la Pixabay

Exit mobile version