Sfatulparintilor.ro

Cum sa te muti fara stres (prea mare)

Cum sa te muti fara stres

Orice familie trece cel putin o data in viata sa prin procesul schimbarii locuintei. Desi iti doresti sa stai intr-o casa mai mare sau, din contra, sa te restrangi daca este cazul, desi te gandesti cu bucurie cum iti vei aranja colturile preferate, plantele mult iubite si bucataria in care iti petreci uneori prea mult timp, cand vine momentul sa incepi sa organizezi mutarea, stresul urca la cote maxime. Si sigur te intrebi cum sa te muti fara stres.

Nu degeaba schimbarea unei locuinte se afla in top 3 al celor mai stresante situatii din viata unui om. 


Mutarea in casa noua este in rand cu schimbarea serviciului si divortul. Din momentul in care decizi sa dai startul procesului de mutare si pana cand asezi totul la locul sau in noua locuinta poate trece si o luna de zile, timp in care viata iti este data peste cap din toate punctele de vedere si parca nu mai vezi luminita de la capatul tunelului.

Practic, mutatul intr-o casa noua este un exercitiu de administrare a mai multor detalii intr-o perioada scurta de timp. Tot ce trebuie sa faci este sa te organizezi si sa stii cu ce sa incepi, asa cum ne sfatuiesc specialistii de la goodhomes.ro.

Citeste si: Au gasit o nota pe frigider de la fostii proprietari. Scrisoarea te va emotiona

Planifica mutarea

Fa-ti din timp o lista cu tot ce trebuie sa faci:

–         rezilierea contractelor cu furnizorii de servicii (electricitate, telefon, cablu TV, apa, Internet, Asociatia de Proprietari etc.)

–         incheierea unor noi contracte pentru noua adresa

–         numerele de contact ale firmelor care inchiriaza camioane de transport mobila

–         ce vrei sa muti prima data etc.

Te muti singur sau angajezi profesionisti?

Daca ai probleme de sanatate, cum ar fi o coloana vertebrala pe care nu te poti baza sau probleme cu inima, caratul cutiilor si al mobilierului nu e cea mai buna metoda de recuperare – lasa profesionistii sa te ajute. Companiile care ofera servicii de transport de mobilier sunt foarte avantajoase.

O echipa profesionista iti poate demonta mobilierul masiv si il poate transporta in cele mai bune conditii, iar tu doar vei sta si vei bifa inca o problema rezolvata pe lista ta. Trebuie doar sa te decizi care e marimea camionului pe care vrei sa-l inchiriezi, in functie de cata mobila ai si cat timp ai nevoie de el. Iar daca preferi sa lucrezi in echipa, poti sa iti aduni cei mai buni prieteni care sa iti dea o mana de ajutor.

Materialele de impachetat

Ai nevoie de cateva provizii de baza pentru impachetat inainte sa incepi sa iti strangi lucrurile: cutii mari, banda adeziva lata, folie de protectie cu bule, placi de polistiren expandat, hartie de impachetat, markere colorate, sfoara solida, un cutter mare si etichete colorate.

Start la impachetat

Atunci cand iti schimbi locuinta, impachetatul este, probabil, actiunea care dureaza cel mai mult. Cu siguranta, in timp ce iti strangi lucrurile, iti vei da seama ca ai adunat mai multe obiecte decat credeai ca ai.

Cum sa impachetezi eficient:

• incepe sa impachetezi cat mai curand posibil – intotdeauna dureaza mai mult decat crezi.

• Debaraseaza-te de obiectele care nu inseamna nimic pentru tine, ci doar te gandesti ca iti vor fi de folos vreodata. Daca nu le-ai folosit pana acum, sigur nu le vei folosi nici de acum inainte. Poti sa le donezi in scopuri caritabile. Vei economisi mult timp si la impachetare si la despachetarea in noua locuinta.

• Impacheteaza cate o valiza pentru fiecare membru ca si cum ai merge intr-o excursie de 3 zile. Tine valizele cu tine si nu in camionul care transporta mobilierul si celelalte lucruri din casa. Astfel vei avea acces rapid la lucrurile de care ai neaparat nevoie inainte sa despachetezi.

• O schimbare a locuintei, in functie si de numarul locatarilor, poate sa includa si peste 100 de cutii. Iar in fiecare camera exista lucruri de care nu te poti lipsi in prima zi in noua casa (filtrul de cafea, prajitorul de paine sau cosmeticele si prosoapele).

Pastreaza pentru fiecare camera una-doua cutii prioritare („Deschide-ma pe mine prima”).

Pune etichete rosii pe partile laterale, ca un semn distinctiv, ca sa ajungi repede la ele imediat dupa ce te-ai mutat. Nu cadea prada tentatiei de a avea mai mult de doua cutii prioritare intr-o camera, altfel tot conceptul isi va pierde sensul si vei fi mult mai confuz in loc sa reduci stresul.

• Eticheteaza fiecare cutie pe toate cele patru laturi si pe partea de sus cu abrevieri: camera si numarul cutiei din totalul acelei camere. (ex.: sufragerie 1/15). Astfel eviti sa cauti tot timpul raspuns la intrebarea: „Unde vrei sa pui cutia asta?”

• Concentreaza-te pe o singura camera o data ca sa nu fii coplesit.

• Greutatea cutiilor trebuie sa fie intre 15, acolo unde este posibil, si maxim 25 de kg. Verifica greutatea cutiilor cu un cantar de baie.

Citeste si: Reguli feng shui pentru a tine departe vecinii enervanti

Cand incepi sa despachetezi in noua locuinta:

Greul a trecut si acum esti in situatia fericita de a te afla in noua casa cu un munte de cutii in jurul tau. Cel mai important lucru este sa nu te anxietezi mai mult decat este cazul data fiind situatia plina de disconfort ca nu ai totul aranjat. Tinand cont ca ai si unul sau doi copii dupa tine si ca trebuie sa te duci si la munca, uneori este greu sa faci fata daca nu esti calma si organizata.

Sfaturi:

·        daca poti, ia-ti cateva zile libere de la munca.

Putin concediu pentru un lucru asa de important cum ar fi aranjatul noii tale locuinte nu este cu nimic exagerat. Foloseste timpul cat copilul sau copiii tai sunt la gradinita, la scoala sau la bunici, ca sa poti sa despachetezi totul cu atentie si sa iti stabilesti tu fiecare lucru important in ce zona il pui.

·        Incepe cu ce este prioritar pentru viata de zi cu zi: cu dormitorul copilului, cu dormitorul vostru, cu baia.

Despacheteaza lucrurile necesare activitatilor curente, ca sa nu stai sa cauti canadiana de ploaie a copilului sau prosoapele pana te lasa nervii.

·        Planifica-ti un interval de timp de 2 saptamani in care sa iei in fiecare zi cutie cu cutie si sa o despachetezi cu calm si cu drag pana cand va fi totul gata la locul sau.

Nu te zoreste nimeni si nu esti obligata sa chemi prietenii decat cand esti dispusa sa faci pe gazda.

·        Stai cu aspiratorul langa tine in permanenta in perioada aceasta pana totul este pus la punct.

Mai ales daca ai copii in preajma, praful si particulele din aer de la atatea cutii si lucruri rascolite trebuie evitate ca sa nu imbolnavesti pe cei mai sensibili de vreo tuse cronica, alergie sau mai rau sa provoci o criza de astm.

·        Nu te stresa mai mult decat este cazul.

Dupa ce totul este terminat, nu sari imediat sa dai o masa de inaugurare pentru ca prietenii si rudele sa vada cum v-ati aranjat. Nu trebuie sa fii perfecta si sa faci si pe gazda ideala daca nu te simti in stare. Oricand poti amana momentul pana cand esti la cote ridicate de stare de bine, pentru beneficiul tau.

·        Incearca sa nu uiti pe durata intregului proces de rearanjare a familiei in noua locuinta ca trebuie sa intretii o stare de buna dispozitie intre membrii familiei tale.

Daca copiii te vad nervoasa, agitata si cu nervii la pamant, ei nu vor intelege nimic bun si cu siguranta nu le vei da mesajul ca a te muta este un proces firesc al vietii pe care il poti intampina si trai cu bucurie.

Te mai poate interesa si: 6 lucruri pe care sa le intrebi inainte sa inchiriezi o casa

Imagine de natik_1123 de la Pixabay

Exit mobile version