Crezi ca lucrezi alaturi de un coleg agresiv? Esti speriat cand ar trebui sa lucrezi alaturi de un anumit coleg care tipa la tine ori te insulta. La intalniri exista un coleg care vorbeste mereu peste tine, te critica ori isi aroga merite, chiar daca tu ai fost cel care a dus la bun sfarsit sarcinile? Daca ai raspuns da la aceste intrebari sunt sanse mari sa fii printre oamenii agresati de un coleg de serviciu.
Stii ca lucrezi alaturi de un coleg agresiv atunci cand afla de greselile tale si, in mod constant, aduce vorba despre ele. Ori, mai rau, barfeste pe seama ta, le spune celorlalti din birou minciuni despre tine sau chiar iti saboteaza munca.
Daca angajatorul nu te poate ajuta, iar un studiu recent sustine ca, adesea, n-o face, iata ce poti face pentru a pune un punct un agresor.
Citeste si: 9 colegi de serviciu de care trebuie sa te feresti
Cum sa infrangi un agresor
Poti gestiona cu succes relatia cu un agresor daca esti dispus sa actionezi cu curaj. Pentru ca un agresor nu o sa te lase in pace din senin. Daca esti o tinta usoara atunci agresorul va fi incurajat de comportamentul tau. Iata, asadar, ce ai de facut.
Stabileste limite
Si mai important, odata ce ai stabilit in mintea ta anumite limite, exerseaza cum ii spui agresorului sa inceteze sa se ia de tine.
Ar trebui trebui sa exersezi acesti pasi astfel incat sa te simti confortabil atunci cand raspunzi atacurilor agresorului.
– Descrie comportamentul agresorului asa cum il vezi tu – nu-l eticheta si nu oferi opinii, doar spune ce vezi (patrunde in spatiul meu personal, se uita peste umarul meu si imi citeste corespondenta personala).
– Spune-i agresorului modul in care comportamentul lui are impact asupra muncii tale. (Este confidential ceea ce fac, iar actiunile tale ma fac sa imi doresc sa ascund ce muncesc ori sa intru pe o pagina neutra pe net ceea ce inseamna ca imi irosesti timpul).
– Spune-i agresorului ca in viitor nu-i mai permiti sa se comporte la fel. (Data viitoare nu te apropii de biroul meu decat daca iti dau eu voie. Este locul meu, iar prezenta ta nu este bine venita).
– Tine-te de cuvant, iar daca agresorul iti violeaza din nou spatiul personal, ia atitudine.
Te mai poate interesa: Colegii de birou te scot din minti? 7 sfaturi sa fii calm la locul de munca
Confrunta-l pe agresor cu comportamentul lui
Confruntarea agresorului poate fi infricosatoare si greu de pus in practica. Insa asa cum sugereaza Jonathan Littman si Marc Hershon in cartea, „Urasc oamenii”: „agresorii sunt eficienti doar pe teren stabil. Iar daca ii dezechilibrezi atunci tu castigi. Data viitoare cand injura la telefon, ori in sala de sedinta atrage-i atentia. Scoate in evidenta faptul ca a tipat la tine ori te-a injurat si paraseste sala. Ori inchide-i telefonul. Aminteste-ti: tu esti adultul care se confrunta cu un tantrum. Niciun parinte inteligent nu intra in jocul copilului care are o criza emotionala, intrucat nu ar face decat sa-i sporeasca intensitatea ori sa o valideze. Raspunzi la furia buldozerului cu dragoste. Luand atitudine fata de modul in care se poarta il destabilizezi. Iar daca procedezi la fel si la urmatoarele atacuri, buldozerul va ramane blocat in nisip si isi va invarti rotile in gol”.
O astfel strategie poate fi pusa in practica si in cadrul intalnirilor. Daca agresorul vorbeste peste tine, se plange de tine ori te critica, intreaba-l direct ce recomanda el sa se faca. Daca nu se potoleste, cere-i sa paraseasca sedinta pana cand tu termini de vorbit. Daca refuza, incheie intalnirea si reprogrameaz-o insa fara el.
Trebuie sa inchei discutiile cu tine avand ultimul cuvant si nu el.
Tine un jurnal
De fiecare data cand te simti agresat trece pe un carnetel, data, ora si detaliile incidentului. Noteaza si daca alt angajat a fost martor la intamplare. Ai putea apela la cei de la Resurse Umane daca iti dai seama ca iti sunt afectate rezultatele la munca, ofera-le oamenilor de acolo toate informatiile pe care ti le cer. Pana la urma, agresorul nu-ti raneste doar sentimentele, ci saboteaza si succesul firmei.
Daca agresiunea este facuta prin mail ori corespondenta sau printr-o scrisoare pastreaza o copie pentru a o folosi mai tarziu.
Nu rata nici: 5 persoane care iti fac viata grea la birou si cum sa rezolvi problema
Si alti colegi ar putea fi tintele agresorului
Fii atent daca agresorul nu foloseste acelasi comportament si in preajma altor colegii. Cere-le colegilor sa scrie undeva incidentele, indiferent daca au fost ei victimele ori doar au fost martori la astfel de scene. Daca sunteti mai multi atunci vei avea mai multe sanse cand mergeti la departamentul HR ori la seful vostru sa va plangeti. Pentru ca ei au nevoie de dovezi palpabile si de martori chiar si atunci cand toata lumea stie cine si ce face agresorul.
Spune superiorilor si celor de la Resurse umane despre agresor
Daca, indiferent de cce ai facut tu, nu l-ai putut convinge pe agresor sa-si modifice comportamentul este timpul sa ceri ajutor. Mergi la superiorul tau, ori la HR cu dovezile de care dispui, in special cele care demonstreaza impactul agresorului asupra afacerii si fa si o plagere. Insa fii pregatit sa explorezi si alte optiuni asa incat sa ai cat mai putin de-a face cu agresorul. Ai putea chiar sa doresti sa-ti schimbi slujba. S-ar putea sa nu afli niciodata ce s-a intamplat in biroul de HR cand a fost chemat agresorul; poti doar sa observi modul in care te trateaza acun.
Sursa: humanresources.about.com
Photo courtesy of Gratisography Photo courtesy of Gratisography