Sfatulparintilor.ro

5 persoane care iti fac viata grea la birou si cum sa rezolvi problema

persoane care iti fac viata grea la birou

De cate ori ai fost folosit pe post de tap ispasitor pentru a plati pentru greselile altora? Si de fiecare data cand se intampla asta te simti agresat si manipulat. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca dupa un asemenea episod nu mai ai niciun chef sa ajungi la birou. Mai ales atunci cand esti tanar si nu ai incredere foarte mare in tine, de fiecare data cand cineva te invinovateste pe tine pentru erorile lui nu prea stii cum sa gestionezi o situatie asa de complicata.

Iar cand imaginea de sine si increderea in fortele proprii se afla la genunchiul broastei, un loc de munca tensionat nu face decat sa inrautateasca lucrurile ceea ce poate avea impact negativ asupra sanatatii tale, a starii de spirit si a relatiilor cu ceilalti oameni.

Citeste si: 9 colegi de serviciu de care trebuie sa te feresti

Tocmai de aceea este important sa inveti cum sa te porti cu persoanele care iti fac viata un calvar la birou. Iata cum sa rezolva momentele de acest gen:

Agresorul

Agresarea la birou este destul de intalnita si, adesea, victimele se tem prea mult pentru a se confrunta cu atacatorul. Insa nimeni nu ar trebui sa tolereze un astfel de comportament. In general, agresorii se simt bine cand ii pun pe altii la pamant pentru ca doar asa pot sa ascunda slabiciunea lor interioara. Sau poate ca se simt amenintati de victimele lor, ori le este teama ca si-ar putea pierde slujba. Indiferent de cauze cel mai important este sa nu le oferi niciun motiv pentru a-si justifica comportamentul.

Este de preferat sa eviti implicarea in vreun conflict.

Daca o persoana se poarta urat cu tine incearca sa-i ignori comportamentul, ori raspunde astfel incat sa nu-i oferi posibilitatea de a declansa un conflict mai mare (spre exemplu, daca cineva incearca sa-ti atraga atentia spne-i ca ai un telefon urgent de dat sau un termen limita pentru a rezolva o sarcina). Odata ce vei invata cum sa eviti politicos orice confruntare, agresorul iti va pierde interesul pentru tine.

Daca esti agresat este vital sa fii sprijinit de cineva, fie de manager sau de cineva in care au incredere. Daca agresorul este seful tau este dreptul tau sa vorbesti cu un alt manager sau cu directorul de resurse umane. Asigura-te ca ai documente cu ce s-a intamplat pentru ca iti va fi mai usor sa explici ce se intampla, mai ales daca esti suparat.

Nu rata nici: Colegii de birou te scot din minti? 7 sfaturi sa fii calm la locul de munca

Colegul competitiv

Daca un coleg incearca, in mod constant, sa intre in competitie cu tine, concentreaza-te pe rezultate. Ce doresti sa obtii si cum te vei simti odata ce ai obtinut ce ti-ai dorit? Evita sa dai atentie actiunilor celorlalti (doar daca asta nu te ajuta in ceea ce vrei sa intreprinzi) tine-te de ceea ce ti-ai propus si fii impacat cu gandul obtinerii succesului, indiferent de ce inseamna „succes” pentru tine.

Fiecare om se simte motivat la munca de lucruri diferite, iar pentru unii asta inseamna sa se afle in competitie cu ceilalti. Atat timp cat te distrezi este in regula sa concurezi, insa daca ti se pare enervant atunci concentreaza-te pe ceea ce este important pentru tine. Lasa-i pe ei sa se intreaca cu cine vor.

Prietenii falsi

Daca, in mod constant, ti se pun in spate greselile altora asigura-te ca ai dovezi care sustin contrariul. Incepe prin a tine un jurnal si scrie tot ce poi astfel incat atunci cand lucrurile se agraveaza sa ai macar un punct de pornire pentru a te putea dezvinovati.

In orice situatie (la birou ori in viata de zi cu zi) oamenii care isi asuma responsabilitatea pentru greselile lor sunt respectati. Asadar, asuma-ti responsabilitatea pentru deciziile, actiunile si greselile tale. Oamenii sunt mai dispusi sa ierte atunci cand spui: „E vina mea, imi pare rau, nu ar fi trebuit sa fac asa”.

Tu (Indecizia)

Decide pentru tine insuti. Chiar daca asta inseamna sa ai o parere diferita de a colegilor tai. Daca cineva obiecteaza cu privire la dezacordul tau este clar ca acea persoana incearca intre intr-o lupta pentru putere. Evita cu orice pret sa te lasi atras intr-o asemenea disputa care nu inseamna decat pierdere de timp si energie.

Ba mai mult te vei simti mai rau intrucat problema nu va fi rezolvata. Discutiile ar trebui sa aiba la baza respectul opiniei celuilalt si luarea unei decizii care sa fie in beneficiul tuturor si nu sa va lasati purtati de emotii si sa intrati intr-un razboi din care nimeni nu poate iesi invingator.

Tu (lipsa de respect de sine)

Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a-ti imbunatati respectul de sine este sa te iubesti asa cum esti. Inceteaza sa vorbesti negativ la adresa ta si renunta la autocritica pe care ti-o faci zilnic. Ai lasa pe cineva sa-ti vorbeasca asa cum iti vorbesti tu insuti?

Daca continui sa te certi, sa-ti adresezi invective atunci nu vei simti ca radiezi fericire (din interior spre exterior). Intotdeauna vei cauta lucruri in exterior pentru a te simti mai bine. Incepe lucrul din interior si vei ajunge sa privesti lumea dintr-o perspectiva diferita.

Sursa: mindbodygreen.com

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Exit mobile version