Sfatulparintilor.ro

Te tine copilul interior pe loc? Cum sa iesi din cercul vicios

Te tine copilul interior pe loc

Copilul tau interior sufera si acum din cauza presiunii pe care ai pus-o atunci cand erai copil pentru a fi „un baietel/fetita cumite”.

Inca din primii ani de viata ti-ai fi putut da seama ca la baiatul/fetita cuminte nu s-ar fi tipat, nu ar fi fost lovit si nu ar fi facut prostii. In acei ani sperai sa fii bun si nu rau astfel incat parintii sa nu-ti spuna: „Suntem atat de dezamagiti de tine”. Pentru ca urai din tot sufletul sa ti se spuna asta.

Oricum, era greu atunci sa fii mereu cuminte. Ar fi trebuit sa-ti ignori o multime de sentimente. Nu ai fi putut sa spui intotdeauna adevarul. Uneori, erai nevoit sa minti. Iar asta te facea sa te simti rau.

O batalie pe care nimeni nu o poate castiga

Este greu sa fii un „copil cuminte” si asta din mai multe motive. Pentru inceput, adultii au diferite versiuni a ceea ce inseamna cuminte. Mama si tatal tau pot sa nu fie de acord asupra a ceea ce este cumintenia. Bunicii, probabil, nu sunt de acord cu ceea ce gandesc parintii. Profesorii/invatatorii au propriile lor idei ca de altfel si prietenii tai. Si cum oricine isi schimba parerea din cand in cand iti dai seama cat de greu este pentru un copil sa fie „cuminte”. Nu poti castiga lupta aceasta. Este nedreapta. Insa iti spui tie insuti/ati ca nu trebuie sa zici nimic cu voce tare pentru ca, bineinteles, nu este „bine”.

Problema este, vei descoperi curand, ca oricat de mult incerci sa castigi iubire si aprobare nu poti reusi decat daca joci teatru.

Si, in mod ironic, prefecatoria nu este deloc inocenta. Este o incercare calculata de a castiga iubire si aprobare ori, simplu, sa nu creezi probleme. Sa fii cuminte este doar incercare de a juca teatru.

Citeste si: Louise Hay: Fa-ti timp sa-ti ingrijesti copilul interior

Alte roluri pe care oamenii le interpreteaza pentru a castiga dragoste

Cand este vorba despre interpretarea unui rol pentru a castiga dragoste, afectiune ori securitate, alti copii invata sa se prefaca ca sunt:

– puternicul (micul soldatel brav)

– ajutorul (micutul meu ajutor)

– dragutul (micul meu ingeras)

– micutul adult (fetita mea mare, baiatul meu mare).

Alte roluri includ:

– copilul invizibil

– eroul familiei

– copilul problema

– clovnul familiei.

Nu rata nici: ULUITOR! Ramanem BLOCATI la varsta la care am primit CEA MAI PUTINA IUBIRE in COPILARIE. Afla cum putem iesi!

Insa, indiferent de rolul pe care alegi sa-l joci te vei simti instrainat de eul tau superior.

De ce?

Pentru ca toate aceste roluri au la baza teama ca „nu pot fi iubit”. Aceasta frica, prin natura sa pleaca de la credinta ca pentru a fi iubit, „trebuie sa meriti aceea iubire, trebuie sa o castigi”. Iar atunci cand te identifici cu o astfel de credinta iubirea inceteaza sa mai fie simtita drept naturala si neconditionata. Ajungi sa consideri ca iubirea este un premiu ce trebuie castigat, meritat, obtinut cumva – insa numai daca esti demn de ea.

Multi oameni aduc rolurile din copilarie in viata de adult. Incep sa le joace si in relatiile lor. Insa, fara eul sau superior, omul este pierdut. Cauta dragostea in afara fiintei sale. Este in cautarea unui/ei print/esa care sa il/o salveze de frica de a nu fi iubit/a. Este prins intr-o capcana din care spera sa il/o poata salva cineva.

„Iubirea copilului interior inseamna ca iti acorzi iertarea pentru pierderea inocentei si pierderea eul superior. Adevarul este ca fiecare dintre noi face tot ce poate mai bine cu ceea ce stie in acel moment in fiecare etapa a copilariei noastre. Cu toate acestea, ne judecam singuri si ne pedepsim pentru ca nu am facut mai mult, pentru ca am facut greseli, pentu ca ne-am abandonat singuri, pentru ca i-am suparat pe ceilalti si pentru ca nu am fost un baiat/o fata cuminte. Pana nu ne vom ierta, vom ramane inchisi in inchisoarea resentimentelor. Iertarea este singura modalitate de a evada din aceasta inchisoare. Iertarea ne elibereaza”, sustine Louise Hay.

Te mai poate interesa si: Cum sa depasesti fricile si sa mergi pe drumul tau in viata

Sursa: robertholden.org

Imagine de lisa runnels de la Pixabay

Exit mobile version