Dezechilibrele hormonale sunt cauza unor tulburari si boli serioase care afecteaza atat barbatii, cat si femeile depotriva. Cel mai important dezechilibrul la nivelul hormonilor unei femei este deficitul de estrogen. Gratie estrogenului, femeile nu au foarte mult par, au pielea moale si stralucitoare. Estrogenul este eliberat de ovare si are un rol crucial in menstruatie. Tot estrogenul este responsabil pentru forma de “para” a trupului femeii, dupa cum are legatura si cu forma si marimea sanilor, dar si cu acumularea de grasime in zona fundului, soldurilor si coapselor.
Un nivel scazut de estrogen se inregistreaza, in general, in randul femeilor aflate la menopauza, insa, din ce in ce mai multe femei au inceput sa acuze in ultima vreme o scadere a acestui hormon important.
Citeste aici Cum sa cresti nivelul de progesteron din organism!
Alte functii ale estrogenului
– estrogenul creste rata metabasolismului
– estrogenul stimuleaza dezvoltarea endometriala si a uterului
– estrogenul ajuta la mentinerea sanatatii pielii, a vaselor de sange, a florei vaginale, a densitatii osoase
– estrogenul sintetizeaza proteinele si coaguleaza sangele (pentru vindecarea ranilor)
– estrogenul regleaza functiie plamanilor, digestia, menstruatie
– estrogenul ajuta la pastrarea sanatatii mintale a femeii.
Iata de ce mai putin estrogen in organism poate crea multe probleme.
Cauzele deficitului de estrogen
Menopauza este cauza naturala a scaderii nivelului de estrogen. O histerectomie (scoaterea uterului/ovarelor) poate duce, de asemenea, la scaderea dramatica a estrogenului in organism.
Estrogenul si greutatea merg mana in mana. Atat femeile foarte slabe, cat si femeile foarte grase se confrunta cu un nivel scazut de estrogen. Sindromul Turner, precum si tulburarile tiroidei au si ele interferente asupra nivelului de estrogen. La fel si disfunctiile glandei pituitare, anorexia, sindromul ovarului polichistic, antrenamentele fizice dure, medicamentele (ampicilina), steroizii, nasterea si alaptarea.
Femeile fertile au, in general, un nivel mare de estrogen. Insa aparitia unor tulburari in zona ovarelor duce la scaderea si chiar stoparea productiei de estrogen.
Citeste si: Dieta cu estrogen. Cum iti reglezi nivelul de estrogen din organism prin alimentatie
Simptomele deficientei de estrogen
Nivelul scazut de estrogen atrage dupa sine o serie de tulburari si simptome care avertizeaza femeile ca ceva nu este in regula cu corpul lor. Acestea sunt:
– iritabilitate, probleme digestive, balonare, gaze, disconfort
– osteoartritra, dureri de incheieturi, inflamarea si intepenirea incheieturilor
– pierderi de memorie, dificultati de invatare
– infertilitate, lipsa menstruatiei, ciclu neregulat, lipsa ovulatiei
– pierderea densitatii osoase, osteoporoza
– scaderea apetitului sexual, dureri la actul sexual, uscaciune vaginala, senzatie de mancarime in interiorul vaginului
– scaderea tensiunii arteriale, epuizare fizica, subtierea tesuturilor, letargie, depresie, schimbari de dispozitie, subtierea parului, dureri de cap, dureri ale spatelui inferior, insomnie etc.
Femeile aflate la menopauza manifesta simptome precum piele uscata, bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala, infectii urinare, extenuare. Femeile tinere carora le scade nivelul de estrogen este foarte posibil sa ajunga mai devreme la menopauza.
Te mai poate interesa si: 6 efecte ciudate ale pilulelor contraceptive
Medicamentele cu estrogen si efectele lor
Foarte multi ani, nivelul scazut de estrogen a fost tratat cu hormoni sintetici, insa s-a observat ca, in timp, efectele acestora erau defavorabile organismului si, in loc sa-l ajute, ii faceau mai mult rau. Acum, atentia se indreapta catre sursele naturale – alimente si ierburi – care confera fitoestrogeni. Semintele de in, de susan, nucile, alunele, fisticul, semintele de floarea soarelui, soia, fasolea, sparanghelul, bok choy, morcovii, ardeiul gras rosu, cartofii si zuchinni, perele, zmeura, capsunele, graul, ovazul, secara, orzul, toate sunt surse importante de fitoestrogeni.
Daca te confrunti cu problemele mentionate mai sus, cere sfatul medicului. In urma unui control amanuntit, el iti poate da cele mai bune sfaturi cu privire la o alimentatie corecta si la dozajul de estrogen de care ai nevoie.
Imagine de silviarita de la Pixabay