Sfatulparintilor.ro

Dieta cu estrogen. Cum iti reglezi nivelul de estrogen din organism prin alimentatie

Dieta cu estrogen sfatulparintilor.ro - pixabay_com -girl-2699755_1920

Estrogenul este un hormon prezent atat la femei, cat si la barbati, dar mult mai bine reprezentat la sexul feminin decat la cel masculin. Dieta cu estrogen ajuta la echilibrarea nivelului acestui hormon in organism si se tine de-a lungul unei luni.

Acest hormon este produs in mare parte de ovare si este responsabil de dezvoltarea trasaturilor sexuale.

Printre nenumaratele functii ale estrogenului in organism se-numara: reglarea ciclului menstrual, a functiei reproducatoare, a sistemului cardiovascular sau mentinerea densitatii osoase.

Te mai poate interesa: Dieta cu apa. Scapa de 6 kg in 21 de zile

Semne ale scaderii nivelului de estrogen in organism

Alimentatia saraca in substante nutritive, stilul de viata dezorganizat, somnul insuficient, stresul cotidian, emotiile puternice, varsta, sedentarismul sunt principalii factori care favorizeaza dezechilibrele hormonale.

Printre cele mai evidente semne ale scaderii nivelului de estrogen se numara: schimbarea brusca a dispozitiei, ciclu menstrual neregulat, uscaciune vaginala, bufeuri sau insomnii.

Nivelul de estrogen din organism poate fi reglat usor prin introducerea in alimentatie a produselor care contin fitoestrogeni.

Semne ale excesului de estrogen in organism

La polul opus, se afla situatia in care estrogenul este in exces, ceea ce duce la cresterea rapida a tesutului adipos la nivelul soldurilor, coapselor si feselor. Pe langa cresterea in greutate, excesul de estrogen se manifesta si prin pofta exagerata de dulce, dureri de cap, stari de oboseala, insomnie, crampe si tulburari menstruale.

Pentru reglarea nivelului acestui hormon, urmeaza, timp de o luna, dieta cu estrogen.

Te mai poate interesa: Dieta cu banane si lapte. Slabesti 1 kg pe zi fara sa resimti senzatia de foame

Cum tii dieta cu estrogen

Dieta cu estrogen este recomandat sa fie inceputa in prima zi de dupa incheierea menstruatiei.

Saptamana 1

Pe parcursul acestei saptamani, consuma varza murata, muguri de fasole, germeni de broccoli si germeni de grau. Pe langa aceste alimente bogate in fitoestrogeni, adauga si alimente care contin prebiotice si care, pe langa faptul ca regleaza nivelul estrogenului, imbunatatesc digestia si mentin sanatatea florei intestinale: verdeturi, ovaz, sparanghel, gulii, usturoi, ceapa, banane, cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, boabe de soia si anghinare.

Saptamana 2

Pe parcursul acestei saptamani, consuma sucuri naturale de fructe si legume. Prepara-le din mere, sfecla rosie, lamai, telina, varza kale, castraveti, rosii, dar si alte legume si fructe de sezon. Nu va trebui sa consumi doar sucuri toata saptamana, ci sa le integrezi printre mesele principale sau chiar sa inlocuiesti o masa principala cu un pahar de suc. Poti manca orice, dar recomandat ar fi sa privilegiezi salatele sau orice fel de mancare care nu necesita preparare termica.

Saptamana 3

In aceasta saptamana, consuma mai multe cereale integrale si legume verzi. Privilegiaza consumul de quinoa, hrisca, ovaz, tarate, salata verde, fasole verde, kale, spanac, broccoli, rucola, verdeturi si combina-le dupa preferinta.

Saptamana 4

Dieta cu estrogen este aproape de final. In aceasta ultima saptamana, consuma alimente bogate in Omega 3: peste, avocado, masline, ulei de masline, seminte, fructe oleaginoase. La acestea, adauga legume radacinoase precum: morcovi, ridichi, sfecla rosie, gulii. Radacinoasele sunt bogate in vitamine si minerale care ajuta la mentinerea functiilor fiziologice si metabolice in limite normale.

Pentru reglarea nivelului de estrogen, este important sa tii cont de doua aspecte: mananca suficient, pana la instalarea senzatii de satietate, si elimina stresul din viata ta.

Nu rata nici: Dieta cu grapefruit favorizeaza pierderea a 6 kg in numai o saptamana

Imagine de silviarita de la Pixabay

Exit mobile version