Sfatulparintilor.ro

Ce este dieta disociată? Ce să mănânci și ce să nu mănânci ca să slăbești

dieta disociată

Planurile alimentare de succes trebuie să fie individualizate și să ia în considerare întreaga persoană. Înainte de a începe un nou plan de dietă, consulta-te cu medicul sau cu un dietetician înregistrat, mai ales dacă ai o afecțiune de bază.

Ce este dieta disociată?

Dieta disociată contravine în esență a tot ceea ce am fost învățați despre nutriție în ultimele decenii. Se bazează pe premisa combinării alimentelor, care implică doar consumul anumitor grupuri de alimente (de exemplu, toate amidonurile sau toate legumele) la masă. Dieta a fost dezvoltată la începutul anilor 1900 de Dr. William Howard Hay, care credea că organismul tău trebuie să producă și să secrete diferite enzime digestive pentru alimentele alcaline și acide.

În esență, în dieta disociată, ești descurajat să consumi mese bine rotunjite care includ o varietate de grupuri de alimente.

Dieta indiană. Cel mai bun plan de dietă indiană pentru pierderea în greutate

Ce poți mânca

Regula principală care guvernează dieta disociată este să mănânci doar o grupă de alimente la un moment dat. Puteți urma această regulă în mai multe moduri:

Mănâncă o singură grupă de alimente pe masă

Mănâncă doar un grup de alimente pe zi

Mănâncă doar un grup de alimente în fiecare moment al zilei (împarte ziua în bucăți, în care rămai la anumite grupuri de alimente)

Dieta disociată constă din trei grupe de alimente: proteine, amidon și alimente neutre. Poti combina proteinele cu alimente neutre și amidonul cu alimente neutre, dar ar trebui să evitați combinarea proteinelor și a amidonului.

Fructe acide

Combinați cu fructe subacide, nuci și semințe. Nu combina fructe acide cu fructe dulci sau alte grupe de alimente, cu excepția roșiilor.

Grapefruit

Portocale

Lămâi

Limes

Ananas

rodii

rosii

Fructe subacide

Combina cu fructe acide sau fructe dulci, dar nu ambele in acelasi timp. De asemenea, poti combina fructele subacide cu nuci și semințe. Nu combina cu alte grupe de alimente.

Merele

Caise

Fructe de pădure

Strugurii

Kiwi

Mango

Nectarine

Papaya

Piersici

Pere

Prune

Căpșune

Fructe dulci

Nu combinați cu fructe acide sau cu alte grupe de alimente. Combinați cu fructe subacide, nuci și semințe.

Banane

Nucă de cocos

Fructe uscate

Prune uscate

Stafide

Pepeni

Mănâncă acestea singure, nu în combinație cu alte grupe de alimente.

Pepene galben

Mană

Pepene

Legume fără amidon

Combina cu proteine, grăsimi, carbohidrați și amidon.

Sparanghel

Anghinare

Fasole verde

Sfecla

Brocoli

Varză

Conopidă

Castravete

Vânătă

Usturoi

Salată verde

Țelină

Morcovi

Ceapa

Pătrunjel

Ardei

Napi

Ciuperci

Zucchini

Dieta cu supa de rosii. Slabesti pana la 4 kg intr-o saptamana mancand pe saturate

Legume cu amidon

Combina cu legume și grăsimi fără amidon. Nu combina cu proteine sau fructe.

Dovleac

Iarnă

Suc de fructe

Yams

Cartofi dulci

Mazăre

Carbohidrați și amidon

Combina cu legume și grăsimi fără amidon. Nu combina cu proteine sau fructe.

Pâine

Paste

Cereale

Cereale

Cartofi

Proteine pe bază de animale

Combina cu proteine pe bază de plante, legume fără amidon. Nu combina mai mult de o sursă de proteine la o masă. Nu combina cu amidon sau fructe.

Carne

Păsări de curte

Peşte

ouă

Lactat

Proteine pe bază de plante

Combina cu legume fără amidon. Nu combina cu amidon sau fructe.

Fasole

Nuci

Semințe

Arahide

Boabe de soia

Produse din soia

Tofu

Grasimi

Combina cu legume fără amidon, carbohidrați și amidon și proteine. Nu combina cu fructe.

Avocado

Măsline

Unt de cocos

Cremă

Măsline

Avocado

In

Susan

Uleiuri de canola

Vin roșu, vin alb și cidru

Bea aceste băuturi cu o masă pe bază de proteine (acide).

Whisky și gin

Acestea sunt considerate băuturi neutre, așa că le poti consuma la orice masă.

Bere și bere

Bea împreună cu o masă pe bază de carbohidrați (alcaline).

Ce nu poți mânca

Deși dieta disociată este mai mult despre combinarea alimentelor, există unele alimente care sunt eliminate.

Carbohidrați rafinați

Produse de pâine albă

Cereale rafinate

Biscuiti de cereale rafinate

Paste cu cereale rafinate

Făină albă

Zaharuri adaugate

Bomboane

Deserturi bogate în zahăr

Biscuiti

Băuturi îndulcite

Carne procesată și alte alimente

Cârnat

Slănină

Carne procesata

Supe conservate

Mese la cutie

Mâncăruri congelate

Cum să pregătiți dieta disociată și sfaturi

Esti încurajat să aștepți cel puțin patru ore înainte de a mânca o salată de fructe cu fructe acide și subacide, ar trebui să aștepți cel puțin patru ore înainte de a mânca o masă de pui și legume fără amidon aburite. În afară de aceasta, timpul depinde în întregime de tine.

Dar din cauza acestei perioade de așteptare recomandate, mulți oameni care urmează o dietă disociată își limitează consumul alimentar pe întreaga zi la un singur grup de alimente. De exemplu, ai putea alege să mănânci doar fructe o zi, proteine și legume fără amidon a doua zi și legume cu amidon și carbohidrați în ziua următoare.

Pentru a avea succes cu această dietă, ar trebui să știi ce să mănânci și când să o consumi.

Planificarea mesei și pregătirea alimentelor pentru o săptămână întreagă te pot ajuta să respecti regulile dietei cu mai puțin efort sau efort mental.

Dacă ești interesat de dieta disociată, dar crezi că sună puțin prea confuz și restrictiv, poți încerca o introducere mai blândă în combinarea alimentelor. De exemplu, dieta disociată reglementează că nu poți combina carbohidrații și amidonul cu fructele. Dar un castron de fulgi de ovăz cu felii de banane și fructe de pădure este o masă copioasă și sănătoasă și nu este nimic rău în a combina aceste alimente într-un mic dejun delicios.

În esență, poti plasa alimentele în categorii mai puțin restrictive, poate ceva precum „amidon, fructe și cereale” și „proteine, lactate și legume”. A avea doar două grupuri la care să te gândești poate face dieta disociată mai puțin restrictivă și mai ușor de respectat. Nimic nu este interzis din punct de vedere tehnic, dar dieta te încurajează să eviți alimentele prea procesate și alimentele bogate în zahăr.

Avantajele dietei disociate             

Dieta disociată nu este recomandată, dar încurajează unele schimbări sănătoase. Se concentrează pe alimente bogate în nutrienți: poate cel mai bun lucru despre dieta disociată este că îi învață pe oameni să aleagă alimente întregi, dense în nutrienți.

Te poate ajuta să mănânci mai puțin: un concept numit „sațietate senzorială specifică” afirmă că alimentele devin mai puțin apetisante atunci când o masă întreagă constă din profile și texturi de arome similare. Prin urmare, separarea alimentelor în grupurile de dietă disociate te poate face să te simți mulțumit de porții mai mici, ajutându-te astfel să mânci mai puțin și ajutând la pierderea în greutate.

Oferă nutrienți pentru o sănătate optimă: nu există mult loc pentru alimente procesate în cadrul grupelor de alimente dezvoltate de Dr. Hay, deoarece alimentele procesate conțin adesea proprietăți multiple și profiluri de macronutrienți care s-ar încadra în mai multe grupuri de alimente.

Unele dintre grupurile de alimente, inclusiv toate grupurile de fructe și legume, au o densitate calorică destul de scăzută. Aceasta înseamnă că poti mânca cantități mai mari de alimente pentru mai puține calorii. De exemplu, 100 de calorii de pepene galben este mult mai mult aliment decât 100 de calorii de caju.

Contra dietei disociate

Dieta disociată poate provoca probleme psihologice în jurul alimentelor datorită naturii sale restrictive și are și alte dezavantaje.

Confuzie: ar putea dura ceva timp pentru a înțelege dieta disociată – este o bătaie de cap să înveți ce alimente pot și nu pot fi consumate împreună cu alte alimente.

Poate fi excesiv de restrictiv: Conform cercetărilor limitate privind combinarea alimentelor, nu există niciun motiv să iti mânci mesele în modul dictat de dieta disociată. Acest plan alimentar nu iti permite să asculti indicii interne de foame sau să practici o alimentație conștientă sau intuitivă.

Poate duce la o alimentație dezordonată: pentru unii oameni, cele trei grupuri de alimente și combinațiile limitate s-ar putea simți excesiv de restrictive. Restricția alimentară poate duce la sentimente de vinovăție și rușine în jurul alimentelor și, în cele din urmă, la o alimentație dezordonată. Dacă încerci dieta disociată și te simți restricționat, ar fi mai bine să încerci un alt plan de alimentație sănătoasă.

Este dieta disociată o alegere sănătoasă pentru tine?

-O varietate de legume din toate subgrupele – verde închis, roșu și portocaliu, leguminoase (fasole și mazăre), amidon și altele

-Fructe, în special fructe întregi

-Cerealele, dintre care cel puțin jumătate sunt cereale integrale

-Lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, inclusiv lapte, iaurt, brânză și/sau băuturi fortificate din soia

-O varietate de alimente proteice, inclusiv fructe de mare, carne slabă și carne de pasăre, ouă, leguminoase (fasole și mazăre) și nuci, semințe și produse din soia

-Uleiuri

-Grăsimi saturate limitate, grăsimi trans, zaharuri adăugate și sodiu

Recomandările privind dieta disociată se aliniază cu ghidurile federale, prin aceea că dieta disociată încurajează alimentele integrale. Cu toate acestea, recomandările te încurajează să mânanci mese echilibrate cu alimente din mai multe grupuri, în timp ce dieta disociată te încurajează să eviti mesele cu mai multe grupuri de alimente.

Pentru a-ți atinge obiectivele de slăbire (sau creștere în greutate) și de fitness, trebuie să știi câte calorii trebuie să mănânci în fiecare zi. Un estimator personalizat de calorii poate ajuta.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version