Sfatulparintilor.ro

Semne ca ai fost abuzat emotional in copilarie. Cum te comporti la maturitate

Semne ca ai fost abuzat emotional in copilarie

Comportamentul unui adult poate semnala faptul ca acesta a fost victima unor nedreptati si abuzuri emotionale cand era mic. Iata 25 de lucruri pe care le faci, la maturitate, daca ai fost abuzat emotional in copilarie.

1. Pui intrebari la care ai deja raspunsul

Daca in copilarie ai fost subestimat, cu siguranta te indoiesti de tine si ai nevoie de validari. Chiar daca stii ca ai dreptate, pui milioane de intrebari la care ai raspunsul, dar nu-l “vezi”.

2. Spui des “imi pare rau”/”scuze”

Daca ajungi la maturitate cu senzatia ca nu faci nimic corect, cu siguranta in copilarie ai fost nedreptatit. Si atunci simti nevoia sa iti prezinti scuzele chiar daca nu ai facut nimic gresit.

3. Te indoiesti de orice

Pentru ca nu ai avut o validare emotionala atunci cand a trebuit, nu stii in ce sa crezi cu adevarat. Si atunci te temi mereu ca ceva rau se poate intampla si nu ai curajul sa actionezi.

4. Pari dur, dar  esti foarte sensibil

Pentru a nu mai fi nedreptatit, te-ai “intarit” dar doar la suprafata. In realitate, dincolo de carapace esti foarte sensibil si usor de destabilizat.

Citeste si: 7 semne ca esti copilul unor parinti toxici

5. Esti nehotarat

iti este foarte greu sa iei decizii, tocmai pentru ca ai auzit de multe ori in copilarie ca nu esti bun de nimic.

6. Esti foarte disciplinat

Pentru a fi iubit in copilarie, cu siguranta ai invatat sa nu gresesti. Si atunci ai devenit, pas cu pas, disciplinat si obsedat de perfecitune. Faci asta doar pentru a le fi celorlalti pe plac.

7. Poti fi sensibil la zgomote

Daca ai fost crescut in teroare si s-a tipat mult la tine, atunci ai putea avea probleme cu zgomotele.

8. Esti introvertit

Victimele abuzurilor emotionale sunt, in general, retrase. Se tem de contactul cu oamenii si pastreaza distanta pe cat de mult posibil.

9. Esti defensiv

Daca ai avut probleme legate de abuzuri si nedreptate in copilarie, cu siguranta percepi oamenii ca fiind negativi si atacatori.

10. Ai probleme de atasament

Rana nedreptatii in copilarie te poate face sensibil in relatii, cea mai mare frica a ta fiind cea de abandon.

11. Ai probleme cu contactul vizual

Atunci cand vorbesti devii anxios si nu poti face contact vizual cu persoanele cu care esti in conversatie.

12. Fugi de conflict

Iti este frica sa intri intr-un conflict si devii anxios. Chiar daca esti nedreptatit, prefer sa “fugi”.

13. Esti foarte dur cu tine

Dupa ce ai fost manipulat, esti obisnuit cu anumite repercusiuni pentru ca ai gresit. De asemenea, esti foarte dur cu tine insuti din aceleasi motive.

14. Ai probleme in relatii

Daca ai fost manipulat emotional de un parinte sau de o autoritate din copilaria ta, s-ar putea sa nu iti placa prea mult oamenii. Mai mult, poti avea probleme in a-ti face prieteni sau iubiti.

Nu rata nici: 7 tipuri de parinti toxici. Te recunosti?

15. Esti tacut

Nu te simti deloc confortabil sa spui ce simti, sa iti spui parerea. Te simti mic si insignifiant.

16. Nu accepti complimentele

Atunci cand cineva iti face un compliment nu te simti deloc confortabil, ba chiar crezi ca persoana respective urmareste ceva. Pentru ca tu nu te consideri suficient de bun.

17. Ai o stima de sine scazuta

Nu te simti valoros, indiferent ce faci. Te indoiesti ca esti capabil de ceva maret.

18. Esti tot timpul nervos

Tot ce te inconjoara te ingrijoreaza. Esti tot timpul nervos. Chiar si la cel mai mic semn de probleme, te simti coplesit de situatie.

19. Esti furios

Avand in vedere toate cele de mai sus este si normal sa te simt furios. Toata viata ta ai facut pasul in spate si ai primit cum altii te lovesc fara sa ripostezi.

20. Ai comportament autodistructiv

Multi adulti care au avut probleme de nedreptate, manipulare, abuz emotional in copilarie, au tendinta de a-si face rau singuri. Ei considera ca merita sa fie abuzati si atunci se autopedepsesc.

Te mai poate interesa si: Asa DISTRUGI viitorul copilului tau! 10 actiuni ale parintilor toxici!

21. Ai dese schimbari de dispozitie

Daca ai avut o copilarie toxica, este firesc sa ai dese schimbari de dispozitie pentru ca nu stii cum sa gestionezi emotiile. Ai fost atat de menipulat si de torturat incat nu stii ce sa faci.

22. Traiesti pe pilot automat

Totul este la tine pe pilot automat. Si nu pentru ca nu vrei sa fii prezent intr-o anumita situatie, ci doar te disociezi de realitate. Viata trece pe langa tine fara sa observi.

23. Ai probleme de angajament

Iti este foarte greu sa-ti asumi anumite angajamente fata de persoane pentru ca nu stii cum si nu poti avea incredere in ceilalti.

24. Ai probleme cu dependentele

Victimele manipularii emotinale au deseori probleme cu adictiile de diverse substante sau obiceiuri (droguri, alcool, furat, jocuri de noroc etc.)

25. Esti umil

Cand ai avut o copilarie grea, reusesti sa te bucuri, uneori, de lucrurile bune. Devii supravietuitor, recunoscator pentru ceea ce e bun in viata ta.

sursa: awarenessact.com

Image by lisa runnels from Pixabay

Exit mobile version