Ce inseamna sa ai un suflet sanatos si cum iti dai seama daca este asa sau nu sufletul tau? Nu in ultimul rand de ce conteaza sa avem nu doar un corp sanatos ci si (sau … mai ales) un suflet sanatos. Precizam ca informatiile prezentate sunt sfaturi acordate de preoti ortodocsi.
Cu totii manifestam grija ori de cate ori apare o problema in corp si ne imbolnavim si ne preocupam asiduu sa ne facem bine. Mai rar ne punem insa problema daca avem un suflet sanatos si daca nu ar fi cazul sa facem ceva pentru a-l insanatosi.
Parintele spiritual al dacilor, Zamolxe, care a fost un tamaduitor nu doar pentru suflet, ci si pentru trup, spunea ca nu poti sa tratezi ochiul fara sa tii cont de cap, nu poti sa tratezi capul fara sa tii cont de minte si nu poti sa tratezi mintea fara sa tii cont de sufletul si spiritul omului.
Suntem prea neputinciosi ca sa mai vedem intregul lucrurilor si prea grabiti pentru a cauta cauze ultime ale lor.
Si, totusi, chiar daca noi credem ca avem un suflet sanatos, el nici pe departe nu se afla in aceasta stare. Ori de cate ori ne imbolnavim trupeste, cauza bolii trebuie cautata si in starile noastre sufletesti, in gandurile si sentimentele pe care le-am avut si inca le mai avem. Si chiar daca trupeste suntem in putere si sanatosi, mai trebuie sa verificam si starea de sanatate a sufletului. Asa cum orice boala trupeasca este pusa in evidenta printr-o senzatie dureroasa, trebuie sa intelegem ca orice durere sufleteasca pune in evidenta o boala a sufletului, o disfunctionalitate a acestuia.
Constantin Noica a scris o carte despre bolile sufletului; el a identificat sase boli si le-a descris in amanunt. Practic, ori de cate ori suntem nefericiti inseamna ca sufletul nostru nu este tocmai sanatos. Orice suflet care nu aspira catre desavarsirea sa, care nu exprima frumosul si binele, este un suflet bolnav sau insuficient dezvoltat si trebuie vindecat sau ajutat sa se dezvolte inainte ca boala sa contamineze si mintea si trupul si sa aduca imense prejudicii.
Simptomele care ne informeaza cu privire la aparitia unor boli sufletesti pot fi impartite in patru categorii:
1) Simptome tolerate
2) Simptome capcana
3) Simptome de ordin general
4) Simptome de ordin spiritual
1. Simptomele tolerate sau asa-zise normale:
– viciile minore sau dependenta de cafea, tutun, alcool sau alte substante cu rol excitator.
– egoismul si plasarea intereselor personale mai presus de orice.
– furia si mania.
– lacomia si zgarcenia.
– orgoliul si incapatanarea.
– dependenta fata de urmarirea programelor de televiziune.
– hotia.
– lenea.
– mandria.
– consumul de alcool.
Aceste simptome de mai sus au patruns treptat in normal datorita numarului foarte mare de oameni care le poseda. Majoritatea dintre noi inca avem judecata corecta si suntem de parere ca viciile minore, egoismul, hotia, lacomia sunt daunatoare sufletului si trupului dar cu toate acestea ne lipseste puterea de a ne opune lor. Am ajuns sa ne complacem intr-o acceptare tacita a imperfectiunilor. Pe acest fond ele ajung sa se amplifice si sa devina simptome capcana prezentate in continuare.
2. Simptomele capcana, adica cele care sunt considerate gresit a fi “calitati sufletesti” si nicidecum boli:
– atasamentul fata de posesiunile materiale: casa, masina, masa, scaun, etc.
– atasamentul (in sensul dependentei) de alti oameni.
– gelozia.
– viclenia sau siretenia.
– atasamentul fata de propriile calitati cum ar fi: frumusetea, inteligenta, talentul artistic sau alte inzestrari, cu ajutorul carora aspiram la putere, placere, bogatie si faima.
Dintotdeauna omul a considerat mai multe lucruri ca fiind absolut necesare in viata sa la nivel de A AVEA. Insa adeseori facem eforturi prea mari pentru a dobandi chiar ceea ce ne este daunator. Ne straduim sa le legam sufletul de cat mai multe lucruri cand, in mod normal, ar trebui sa il eliberam de orice conditionari. Chiar daca pare absolut normal sa fim preocupati in viata de bani si de cat mai multe “lucruri de valoare” totusi, cand acest lucru devine principala sau singura preocupare a noastra, este semnul unei boli sufletesti. In conformitate cu piramida lui Maslow, toate acestea fac parte din nevointele de baza. A-ti orienta insa intreaga viata doar in directia satisfacerii nevointelor legate de hrana, sex, adapost nu scoate in evidenta decat o lipsa de maturizare sufleteasca. La un moment dat, sufletul trebuie sa paraseasca preocuparea exclusiva fata de nevointele primare, pentru ca astfel risca sa ramana “subdezvoltat” ceea ce va atrage ulterior numeroase tulburari psiho-somatice.
3. Simptomele de ordin general
– starea generala pe care o simtim dimineata imediat dupa ce ne-am trezit (daca nu ne prea vine sa ne dam jos din pat, daca ne gandim la greutatile care vor urma peste zi, daca nu zambim, daca nu suntem fericiti ca a inceput o noua zi, toate acestea sunt semnele unui suflet impovarat).
– calitatea somnului si a viselor (un somn agitat si intrerupt de cosmaruri iarasi ne arata un suflet bolnav).
– reactia violenta la criticile juste sau nejuste ale celorlalti;
– permanentizarea unei stari predominant pesimiste;
– tristetile prelungite sau permanentizarea unei stari melancolice;
– depresiile sau nevrozele de orice tip;
– frica fata de schimbare si in general frica fata de necunoscut.
– fricile de orice fel, inclusiv frica de moarte.
4. Simptomele de ordin spiritual
– lipsa credintei in ceva (divinitate).
– incapacitatea de a iubi.
– incapacitatea de a ierta.
– luarea in deradere a lucrurilor sfinte.
– ignoranta.
– fanatismul religios, intoleranta.
Pentru a nu ramane numai cu aspectele negative in minte, sa vedem acum care sunt caracteristicile unui suflet sanatos:
– Credinta in ceva;
– Capacitatea de a ierta si de a iubi;
– Gandirea pozitiva;
– Optimismul, deschiderea fata de ce este nou si benefic;
– Toleranta bazata pe intelegerea superioara a ordinii vietii;
– Capacitatea de a rabda;
– Puterea de sacrificiu;
– Somnul linistit si odihnitor;
– Simtul umorului;
– Simtul dreptatii;
– Inteligenta naturala;
– Aspiratia la desavarsre, dorinta de a evolua permanent;
– Puritatea;
– Practicarea zi de zi a exercitiilor spirituale specifice caii pe care o urmam;
– Omenia, dragostea fata de oaspeti;
– Increderea in sine;
– Capacitatea de a realiza eforturi acolo unde in aparenta (din punct de vedere egotic) nu avem nimic de castigat, adica munca dezinteresata;
– Dragostea fata de oameni;
– Dragostea si respectul fata de intelepciune si intelepti.
Din punct de vedere spiritual, sufletul unui om este sanatos daca si numai daca face totul pentru a se desavarsi.
Stim ca este stramta poarta care duce la sanatatea sufletului, dar cine isi doreste cu adevarat, va gasi intotdeauna sustinerea de care are nevoie si puterea de a se mentine pe cale.
Aboneaza-te la Canalul de youtube Sfatulparintilor si vei primi mai multe video despre sanatatea sufletului tau. Click aici!
Imagine de beate bachmann de la Pixabay