A simti nevoia de a detine control este firesc. Este ceva ce ne dorim cu totii in mod inerent si ne simtim cel mai bine atunci cand stim exact ce se intampla in toate domeniile diferite ale vietii noastre. Este important sa ne dam seama, totusi, ca nu putem controla niciodata totul. Incercarea de a face asta duce la multe emotii negative diferite atunci cand lucrurile nu merg exact asa cum incercam sa le fortam.
Exista multe modalitati de a-ti creste fericirea in viata, dar una dintre cele mai simple si tangibile este renuntarea la control. De ce ar trebui sa facem asta si cum sa incepem? Vom analiza tot ce trebuie sa stii despre motivul pentru care ar trebui sa incetezi sa mai incerci sa controlezi totul in viata ta si ce pasi poti face pentru a ajunge acolo.
De ce simtim nevoia sa controlam?
Dorinta de a ne putea controla mediul si circumstantele este inradacinata in constiinta noastra. Acest lucru se datoreaza faptului ca, cu cat stim mai multe despre lumea noastra, cu atat ne simtim mai in siguranta. Pe de alta parte, cu cat stim mai putine, cu atat ne simtim mai speriati. Nevoia de a controla este direct inradacinata in frica – in special, frica de ceea ce s-ar putea intampla in afara controlului nostru.
Cum ne afecteaza negativ vietile incercarile de a controla
Poate fi firesc sa vrei sa controlezi totul, dar asta nu inseamna ca este sanatos. Exista multe moduri prin care incercarea de a controla totul s-ar putea intoarce impotriva ta pe termen lung. Sa aruncam o privire la unele dintre cele mai importante
Stres si anxietate crescute
Oamenii care incearca sa controleze totul pot experimenta mai mult stres si anxietate decat cei care nu o fac. Simplul act de a te simti scapat de sub control atunci cand este nevoie sa-l ai, poate face ca tensiunea arteriala a unei persoane sa creasca.
Un studiu a remarcat ca este mai devastator atunci cand lucrurile nu merg conform planului pentru oamenii care simt nevoia de a controla decat pentru cei care au nevoie sa detina mai putin controlul.
Mai putina satisfactie
Simtirea nevoii de a detine control si neavand-o ne poate face sa ne simtim nemultumiti.
Un studiu a constatat ca „subiectii care au obtinut scoruri mari la masurarea dorintei generale de control, au raportat niveluri mai ridicate de disconfort si au perceput camera ca fiind mai aglomerata decat subiectii care au obtinut un scor scazut la dorinta de control la ambele niveluri de densitate”.
Insusi actul de a simti nevoia de control a dus la o situatie mai putin placuta oamenilor pentru care aceasta a fost o prioritate fata de cei pentru care nu a fost.
Citeste si: 3 motive pentru care oamenii nu renunta la control
Mai multe critici
Pentru ca nu exista nicio modalitate de a controla totul in viata, sa-ti pese prea mult de modul in care merg lucrurile in afara controlului tau poate duce la critici sporite cu privire la tot ceea ce se intampla. La urma urmei, atunci cand nu controlezi rezultatele pe care le doresti, are sens sa nu-ti placa. La randul sau, a fi mai critic ne poate face mai nevrotici, creand un ciclu nesfarsit in spirala, in care devenim progresiv mai nefericiti cu viata noastra. Si critica celorlalti poate fi, de asemenea, daunatoare pentru persoanele care se confrunta cu depresia si anxietatea, determinandu-i sa se critice mai mult.
Ce se poate castiga renuntand la control
Acum ca stii cat de puternic te poate afecta nevoia de a controla viata, nu ar trebui sa fie surprinzator ca exista multe de castigat din renuntarea la ea. Renuntarea la nevoia de control este adesea denumita capitulare.
Un exemplu in acest sens este cartea lui Michael Singer „The Surrender Experiment”, in care autorul descrie modul in care viata lui s-a imbunatatit cand a incetat sa mai incerce sa controleze totul. Iata cateva dintre beneficiile renuntarii la nevoia de a simti controlul asupra tuturor lucrurilor.
Cresterea Pacii si Relaxarii
Sustinatorii renuntarii si utilizarii unei practici precum o prescrie Singer, vorbesc despre rezultatele cresterii pacii si relaxarii. Acest lucru are sens atunci cand considerati ca incercarea de a controla totul provoaca stres si anxietate, deoarece linistea si relaxarea sunt opuse.
Nu rata nici: Vrei sa detii controlul permanent? Afla cum sa nu distrugi viata celor din jurul tau
O mai buna pregatire pentru neprevazut
Cand esti mai putin fixat pe un anumit rezultat pentru o situatie, vei fi intr-un loc mai bun pentru a gestiona, oricare ar fi rezultatul. Oamenii care au renuntat la control si au capitulat pot accepta cu usurinta orice surpriza le ofera viata.
Avand mai putin atasament, sunt mai capabili sa mearga cu fluxul. Aceasta inseamna ca, indiferent ce iti dezvaluie viata, vei fi in regula, mai degraba decat sa faci ca sentimentul de de bine sa fie dependent de anumite rezultate care pot fi dincolo de controlul tau.
Conexiuni imbunatatite cu sine si cu ceilalti
In masura in care incercarea de a controla totul te face mai critic cu tine si cu ceilalti oameni, renuntarea la acest control iti permite sa te conectezi cu ceilalti la niveluri mai profunde. Asta pentru ca nu iti legi dragostea si acceptarea pentru tine si pentru ceilalti, de anumite rezultate.
Pur si simplu lasand oamenii sa fie asa cum sunt si permitandu-ti sa nu fii atasat de felul in care se termina fiecare situatie, poti sa iubesti mai liber. Acest lucru se aplica atat iubirii pentru altii, cat si pentru tine insuti.
Cum sa renunti la control
Sa presupunem ca ai decis ca ai prefera sa fii in pace si bine conectat cu ceilalti, decat stresat si critic. In acest caz, probabil ca esti interesat sa afli despre cum exact poti sa renunti la nevoia de control. Sfaturile de mai jos te vor ajuta sa incepi pe aceasta cale relaxanta, dar exista si multe alte moduri in care o poti realiza.
Orice poti face care te ajuta sa te simti mai bine daca nu ai controlul este excelent. Poate fi mare sau mic, practicat des sau doar in momentele de nevoie.
Discerne ce poti si ce nu poti controla
Nu ai cum sa renunti la control pana nu stii unde in viata este nevoie de el. Fa un bilant a ceea ce se petrece. Gandeste-te la zonele vietii care sunt in controlul tau si la cele care nu sunt.
Odata ce ai stabilit care se incadreaza in fiecare categorie, angajeazate sa tratezi situatiile in care nu ai sau nu vei avea control diferit decat ai facut-o. Aceasta include deconectarea de la rezultate si tratarea altor persoane in mod diferit atunci cand acestia nu se comporta exact asa cum doresti.
Poate fi util sa te gandesti la situatiile pe care nu le poti controla pentru a simti mai putina anxietate cu privire la diferitele rezultate posibile. Fa tot posibilul sa te simti impacat cu fiecare, asa cum te gandesti, stiind ca este in afara controlului tau, esti in siguranta si vei fi bine, indiferent cum se vor finaliza lucrurile.
Practica Mindfulness
Mindfulness inseamna a fi prezent. A fi prezent si a aprecia tot ce este bun, asa cum se intampla, te poate ajuta sa realizezi sentimentul de capitulare. Iti permite sa iti reglezi emotiile, ceea ce este util in special daca te lupti cu nevoia de control. De asemenea, reduce stresul, care creste odata cu nevoia de control.
Tine un jurnal
Scrierea sentimentelor tale poate fi o mare usurare pentru nivelul tau de stres. Cand iti faci jurnal, poti sa te gandesti la lucruri intr-un mod mai profund decat daca doar te gandesti la ele. Pentru oamenii care simt nevoia sa detina controlul, jurnalul te poate ajuta sa rezolvi potentialele rezultate si sa iti ofere o iesire pentru acele sentimente, fara a le permite sa se amplifice si sa se dezvolte.
Obtine sprijin de la cei dragi
In cele din urma, nu este nevoie sa treci singur prin acest proces! Sunt sanse sa ai cel putin o persoana iubita care incearca, de asemenea, sa controleze totul in viata. Poti sa te adresezi lor si sa-i anunti ca esti intr-o misiune de a capitula si de a renunta la control. Cere-le sa ti se alature, apoi intalneste-i sau discuta cu ei in mod regulat despre cum decurge procesul.
Daca cineva din viata ta a renuntat deja la control si a experimentat pacea care vine cu ea, bazeza-te pe el pentru sprijin. Cere sfaturi, impartaseste despre experienta ta si invata din ceea ce au realizat.
Nevoia de control este fireasca, dar ne poate si complica viata. Cu aceste sfaturi, poti fi pe drumul catre o viata mai fericita.