Simptomele fizice complexe si sindromurile precum colonul iritabil, migrenele, fibromialgia sunt foarte comune in zilele noastre. Stresul, dificultatile emotionale conduc la suferinte fizice. Emotiile pot accentua si chiar agrava simptomele fizice. Unele dintre ele sunt chiar greu de diagnosticat. Medicina moderna incearca sa inteleaga si sa integreze elementele emotionale, frustrarile in rezolvarea problemelor de sanatate.
Foarte multe simptome si sindroame nu isi gasesc “radacina”. Diagnosticele descriu doar simptomele, dar nu exista explicatie de ce se petrece ce se petrece. Nu se stie care este cauza. Este ca si cum ai trata febra cu aspirina, desi febra este cauzata de o bacterie si ai avea nevoie de antibiotic. Desi febra va disparea, ea va reveni pana cand va fi inlaturata adevarata cauza.
Terapia
Inainte de a trata efectul, trebuie cautata adevarata cauza a problemei. Ea trebuie inlaturata. In acest articol va fi explorata legatura dintre emotii si corpul fizic. Cum pot fi intelese emotiile care genereaza probleme medicale in corpul fizic. De aceea este nevoie de un psihoterapeut competent care are pregatirea necesara sa descopere ce anume genereaza simptomele in plan fizic.
Citeste si: 5 emotii care ne provoaca boli fizice
Anxietatea
Fiecare structura fizica din corpul uman este legata de centri emotinali din creier prin ramurile somatice si autonome ale sistemului nervos. Evenimentele care se petrec in viata noastra, chiar daca nu par foarte stresante, pot solicita in creier un raspuns anxios, astfel incat organismul sa reactioneze la stimulii exterior. Anxietatea poate fi constienta (legata de ganduri sau asteptari) sau inconstienta (legata de sentimente, reactii care se petrec in subconstient). Corpul reactioneaza imediat si genereaza diverse simptome in plan fizic. Enumeram numai cateva dintre ele.
1. Tensiune in muschii scheletici
Fiecare muschi scheletic poate fi incordat voluntar. Insa, la fel de bine, anxietatea poate aduce tensiune in muschi, contribuind la anchilozare si durere din cauza incordarii. Fibromialgia si alte dureri cronice pot fi legate de tensiunea cauzata de anxietate. De asemenea, din cauza anxietatii mai pot aparea simptome precum frisoanele, senzatia de frig, senzatia de piele de gaina.
2. Tensiune in muschii netezi
Muschii netezi asezati de-a lungul intestinelor, venelor, arterelor, capilarelor, bronhiilor si sistemului urogenital pot fi activati, de asemenea, de un raspuns anxios la stress. Acest lucru poate genera simptome la nivel gastrointestinal precum: diareeea, greturile, constipatia, refluxul gastric. Tensiunea si inflamatia venelor, arterelor, capilarelor pot genera migrene, dureri de cap si hipertensiune arteriala. De asemenea, astmul poate fi considerat un spasm al plamanilor cauzat de stres. Si nu in ultimul rand, nevoia urgenta de a defeca sau urina poate fi un raspuns la anxietate in sistemul urogenital.
3. Creier
Anxietatea severa poate genera modificari ale fluxului sangvin, de oxigen si neurohormoni in diverse centre ale creierului. Acest lucru poate conduce la intreruperi in fluxul gandurii si al celor cinci simturi. Astfel, poti avea probleme de concentrare, ameteala, lesin, vedere blurata, halucinatii. Pentru astfel de conditii medicale se ajunge la neurologie, insa daca nu se descopera o cauza de natura fizica, de cele mai multe ori anxietatea este problema.
Somatizarea
Cand nu este descoperita o cauza fizica a unor probleme de sanatate, trebuie cautata cauza emotionala. Somatizarea poate fi mai usor de inteles daca ne referim la ea ca la “simptome prin simpatie”. Durerea poate aparea prin simpatie si dragoste pentru oamenii pe care suntem suparati. Cand furia este legata de o persoana pe care o iubim, la nivel inconstient, se declanseaza un raspuns de anxietate care va genera un simptom la nivel fizic.
De exemplu, in timpul unor psihoterapii, s-a descoperit ca o persoana care avea o durere in piept neidentificata in plan medical, avea deseori impulsul de a zdrobi pieptul unei persoane dragi din cauza furiei. Durerea era cauzata de sentimentul de vinovatie si nevoia subconstienta de autopedepsire pentru acel impuls. In terapia de specialitate, in cazul somatizarilor, persoana respectiva este invatata cum sa accepte aceste impulsuri, fara sa le somatizeze. Poate suna ca o vrajitorie, insa, in ultima vreme, medicina moderna a inceput sa accepte si sa integreze in terapia conventionala si abordarea psihanalitica a legaturii directe dintre furie si simptomul in plan fizic.
Nu rata nici: 6 emotii rele, dar bune. Afla cum te ajuta furia, tristetea si deziluzia
Obsesia
Cand oamenii devin obsedati de propriile simptome, incepe o alta problema: proiectarea si dramatizarea. De exemplu, concentrarea pe simptomul respectiv genereaza intrebari “Dar daca se va intampla x, cand o sa fiu in y loc?”, bineinteles, cu scenarii cat se poate de apocaliptice. Sau poate cauta raspunsuri pe Internet, ceea ce poate duce la inrautatirea unor simptome, dar si la aparitia altora noi, in functie de contextul despre care a citit.
Concentrarea pe durere, pe rana, va conduce inevitabil la accentuarea simptomului respectiv.
Concluzia
Atunci cand simti o durere care nu isi are cauza in plan fizic, mergi pe calea psihoterapiei. Afla ce anume din planul emotional genereaza durerea fizica. Psihoterapia nu promite o viata fara durere, insa, in mod realist, ofera raspunsuri, dar si o viata fara accentuarea inconstienta a unor simptome.
Sursa: goodtherapy.org
foto: Depositphotos.com