Sfatulparintilor.ro

Cum te ajuta scrisul de mana sa inveti mai repede

Cum te ajuta scrisul de mana - SFATULPARINTILOR.RO - PIXABAY_COM - pen-1743189_1920

Scrierea la tastatura este rapida. Scrisul de mana este lent. Insa tocmai de aceea scrisul de mana este mai bun atunci cand este vorba despre invatare. Psihologul Pam A. Mueller de la Universitatea Princeton si Daniel M.

Oppenheimer de la Universitatea din California au realizat un studiu legat de greseala imensa pe care o fac studentii atunci cand iau notite pe laptop

. Si alte cercetari au demonstrat ca nu este prea bine pentru procesul de invatare ca studentii sa ia notite pe laptop din cauza faptului ca exista atat de multe lucruri pe net care le pot distrage atentia. Tocmai de aceea oamenii de stiinta au trans concluzia ca scrisul de mana ii ajuta pe elevi sa invete mai repede. Prin incetinirea procesului de notare a cursurilor este accelerat procesul de invatare.

Iata de ce.

Un dactilograf bun care sta in sala de curs este capabil sa scrie la tastatura aproape fiecare cuvant rostit de profesor. Insa procesul de dactilografiere nu necesita nicio gandire critica. Astfel ca in timp ce scrii la laptop creierul tau nu este implicat in transcrierea notelor de curs.

Asa cum stiinta invatarii a descoperit, daca nu-i semnalezi creierului ca materialul este important acesta nu va incarca memoria cu el din motive de eficienta.

Daca insa scrii de mana nu vei putea sa notezi fiecare cuvant spus de lector. In loc de asta trebuie sa fii atent la ceea ce ti se pare important, sa faci un rezumat al conceptelor si sa pui intrebari atunci cand nu intelegi ceva.

Citeste si: Ce spune scrisul de mana despre personalitatea ta

Acest lucru necesita un efort mai mare decat daca ai scrie pe laptop, iar acest efort te ajuta sa retii mai usor materialul.

Cu cat depi mai mult efort pentru intelegerea unui concept cu atat mai puternic ii semnalizezi creierului ca are in fata ceva ce merita memorat.

Mueller si Oppenheimer le-au transmis studentilor: „dactilografierea in loc de procesarea informatiei si reformularea ei in propriile cuvinte este in detrimentul invatarii.

Beneficiile scrisului de mana – desi in tarile civilizate aceasta abilitate este pe cale de disparitie – a fost documentat de foarte multi psihologi educationali care au descoperit ca scrisul de mana implica parti ale creierului pe care dactilografierea le neglijeaza, in special cele asociate cu formarea memoriei. Tocmai de aceea, copiii au mai multe idei atunci cand scriu de mana si nu cand dactilografiaza informtia. Tocmai de aceea, ar fi indicat sa-ti spui copilului sa se indeparteze de tastatura.

„Cand scriem cu mana un circuit neuronal se activeaza automat. In domeniul scrierii alfabetice, circuitul vizual si gestual al scrisului faciliteaza memorarea”, sustine psihologul francez Stanislas Dehaene. Tocmai de aceea invatarea este mult usurata prin scrisul de mana.

Nu rata nici: Ce fel de persoana esti in functie de modul in care scrii

sursa: businessinsider.com

Imagine de Florian Pircher de la Pixabay

Exit mobile version