Sfatulparintilor.ro

3 lectii de viata pe care cu totii trebuie sa le invatam

lectii de viata

Din orice lupta pe care o ducem pentru existenta avem o lectie de viata de invatat. Iar una dintre cele mai importante lectii de viata este ca, desi oamenii sunt diferiti, o multime dintre ei doresc aceleasi lucruri. Cu totii vor sa fie mai fericiti, mai iubiti si sa aiba relatii benefice cu alti oameni.  Iar aceste rezultate pot fi obtinute prin deciziile pe care le ia fiecare om in parte („Ma voi inconjura de oameni fericiti”); cartile pe care le citesc („Daca nu te vei mai simti vinovat vei putea obtine absolut orice doresti”). Iata cateva lectii de viata care te pot ajuta scrise de dr. Brene Brown, profesor si cercetator la Universitatea din Houston, in cartea sa „Darurile imperfectiunii”.

Lectii de viata # 1: Vinovatia nu este periculoasa pentru tine

Unii dintre psihologi considera ca vina este buna intrucat este sentimentul care ii ajuta pe oameni sa ramana pe drumul cel bun, sa aiba un comportament coresct. Vina deriva din compararea a doua actiuni, indiferent daca rezultatul este pozitiv sau negativ, cu valorile protagonistului. Disconfortul rezultat de aici, adesea, ajuta schimbarea si favorireaza reflectia profunda.

Insa, se intampla ca oamenii sa faca confuzie intre vinovatie si rusine. Iar unul dintre cele mai rele lucruri in legatura cu rusinea este ca oamenu nu stiu cand ar trebui s-o simta.

O modalitate buna de a face distinctia intre cele doua este sa ne gandim la urmatoarea intrebare: Daca ai facut o greseala care a ranit profund sentimentele cuiva, esti dispus sa spui: „Imi pare rau. Am gresit”? Daca te simti vinovat, raspunsul este da: „Am gresit”. Rusinea, pe de alta parte, este „Imi pare rau. Am crezut gresit”. Rusinea nu doar ca suna diferit fata de vinovatie dar este si un sentiment diferit. Odata inteleasa distinctia, vinovatia poate face o persoana sa se simta mai bine in legatura cu ea insasi, pentru ca este distinctia dintre ce am facut si cine sunt si, din fericire, putem schimba ce am facut.

Citeste si: 7 lectii de viata pe care le poti invata din romanele de dragoste

Lectii de viata # 2: Perfectiunea nu este acelasi lucru cu straduinta pentru atingerea excelentei

Perfectiunea nu este acelasi lucru cu realizarea si cresterea/evolutia. Perfectiunea este credinta ca traim perfect, aratam perfect si actionam perfect pentru a putea evita durerea blamului, judecatile si rusinea. Cei mai multi dintre perfectionisti cresc fiind laudati pentru realizarile si performantele lor, pentru maniere si pentru aspectul fizic. Iar in final, ei adopta un sistem de credinte periculos: Sunt ceea ce realizez si cat de bine realizez ceva.

In schimb, straduita pentru atingerea excelentei este mai sanatoasa pentru ca pune accentul pe tine. Apare atunci cand iti pui intrebarea: „Cum pot sa ma imbunatatesc”. Perfectionistul pune accentul pe ceilalti. Apare atunci cand te intrebi „Ce vor crede ceilalti?”.

Studiile au aratat ca perfectionistul impiedica succesul si, adesea, duce la depresie, anxietate, dependenta si ratarea unor oportunitati din pricina fricii ca poti face ceva imperfect si ca-i poti dezamagi pe altii.

Nu rata nici: Statusuri de viata: 20 de lectii de viata de la Audrey Hepburn

Lectii de viata # 3: Vulnerabilitatea este un act de curaj

Inainte de orice trebuie spus ca vulnerabilitatea nu este slabiciune. De fapt, vulnerabilitatea este barometrul cel mai exact pentru masurarea curajului unei persoane. Toti oamenii sunt vulnerabili, intr-un fel sau altul. Singura optiune este cum sa gestionezi sentimetele de teama si de expunere dureroasa. Poate le transformi in furie sau poate le transformi in izolare, poate le ignori sau poate le trasnformi in perfectiuni. Insa, un lucru este clar, aceste sentimente le trasnformi in ceva. Cheia transformarii lor in curaj este sa inveti cum sa le recunosti, le traiesti si, in ultimul rand, sa alegi sa ramai pe loc, in ciuda sentimentelor oribile de incertitudine si de risc. Cand stii ceea ce simti si de ce simti asa, poti lua o pauza, sa respiri sa te rogi, sa ceri ajutorul si sa faci alegerile care reflecta cine esti si ce crezi.

Image by klimkin from Pixabay

Exit mobile version