Sfatulparintilor.ro

12 RANI EMOTIONALE pe care le ai la maturitate daca n-ai fost iubit de mama in copilarie

rani emotionale

Intr-o lume perfecta, parintii, in special mamele, sunt ingerii pazitori care ar face orice pentru copiilor. Doar ca nu traim intr-o lume perfecta si exista cazuri in care relatia mama-copil a fost toxica. Iar copiii ajung la maturitate cu rani emotionale greu de gestionat.

Inceputurile relatiilor mama-copil

Copiii vad in mame protectorul suprem. Mamele sunt bune, iubitoare, dragastoase. Mamele dau incredere de sine copiilor. Mamele sunt un model demn de urmat. Doar ca sunt si situatii in care mama nu ofera nimic din cele mentionate mai sus, ceea ce distruge stima de sine a copiilor. Si nu doar atat. Apar niste rani emotionale foarte greu de gestionat.

Printre acestea se numara:

Atasament ambivalent

Daca afectiunea mamei in anii de copilarie/adolescent a fost incerta ca si vremea de afara, ia in calcul ca poti dezvolta asemenea probleme la maturitate. Si anume un atasament incert sau ambivalent in relatiile cu ceilalti.

Eviti atasamentul

Daca mama a fost agresiva si abuziva, ai putea fi ezitant in a-i cauta dragostea si atentia, ceea ce se transforma ulterior in evitarea atasamentului. Relatiile toxice cu parintii pot distorsiona reltiile viitoare ale adultului. Poate aparea un conflict mental intre nevoia de protectie fata de un parinte abuzator si dorinta de a fi iubit de aceasta persoana.

Este vina mamei

Daca urmaresti cartile, revistele, site-urile, vei descoperi o multime de povesti ale altor persoane care s-au confruntat in copilarie cu problem similare. Daca ai rani emotionale cauzate de relatia cu mama sau cu tata, nu esti singurul de pe planeta. In momentul in care vei recunoaste ca ai fost victima mamei tale (sau a parintilor tai), atunci iti va fi mai simplu sa te vindeci.

Te mai poate interesa: Horoscop special: Micul astru Chiron, vindecatorul de rani, DIN NOU DIRECT in BERBEC! La ce TESTE ne supune pana la inceputul anului 2022?

Rani emotionale din relatia cu mama

Daca nu ai avut o relatie fericita cu mama ta sau cu parintii tai, urmareste aceste rani emotionale pe care este posibil sa le fi dezvoltat pana acum.

1. Probleme cu increderea in oameni

Daca ai crescut intr-o relatie de atasament ambivalent cu mama ta, iti poate fi foarte greu sa ai incredere in oameni. Daca nu te-ai putut baza pe iubirea ei, cum ai putea sa te bazezi pe altcineva? Cand ai probleme cu increderea, ai nevoie continua de validare si securizare a acelei increderi in cineva. Acest lucru poate duce la hipersexualitate sau gelozie. Este greu sa pui limite intre relatiile personale si relatiile profesionale.

2. Incredere de sine scazuta

Nivelul increderiii de sine este setat in anii copilariei, iar relatia cu mama este cheia. Abuzul emotional, verbal creeaza rani care distrug increderea si valoarea de sine. Vei ajunge sa crezi ca nu esti bun de nimic, ca nu vei reusi nimic.

3. Dificultati de relationare

Absenta mamei (si a parintilor in general) din viata copilului cauzeaza probleme de relationare la maturitate. Vei creste cu ideea ca “este vina ta” si devii acea persoana care doreste sa faca pe plac tuturor. Insa aceasta insecuritate iti va sabota toate relatiile, avand in vedere faptul ca se exacerbeaza gelozia si neincrederea.

4. Hipersensibilitate

Copiii neiubiti sunt foarte sensibili, fragili. Totodata au dificultate in a-si arata sentimele asa cum trebuie.

5. Istoria se repeta

De cele mai multe ori persoanele care au suferit abuzuri in copilarie, cauta la maturitate acelasi tip de abuzator. Si asta pentru ca, intr-un final, senzatia toxica devine confortabila. Singurul mod prin care poti rupe lantul slabiciunilor este sa admiti ca esti o victim si sa ceri ajutor specializat.

6. Evitarea relatiilor

Ca sa nu mai fii ranit, dezvolti la maturitate un zid de protectie care te impiedica sa mai ai vreo alta relatie civilizata cu cineva. Vei continua sa “auzi” vocea mamei care iti spune in continuare ca nu esti bun de nimic, ca esti nedorit. De cate ori ai respins, oare, un om dragut cu adevarat, doar din teama ca te-ar putea rani?

7. Simt de sine distorsionat

Cand ai auzit toata viata ca nu e esti bun nimic si nu vei prospera niciodata, cum te-ai mai putea vedea in alta ipostaza. Din pacate, acest abuz verbal si emotional poate crea o autoprofetie care, in cele din urma, va duce la renuntarea de a mai incerca. Partea proasta este ca si in momentul in care reusesti sa te desprinzi si sunt oameni buni care te incurajeaza, nu poti accepta noua realitate din cauza ranilor trecutului. Aceste rani emotionale se transforma in adevaruri pe care le internalizezi. Gandeste-te ce ai putea realiza daca ai depasi aceste cuvinte.

8. Abuz generational

Cele mai multe dintre mamele care au avut o copilarie nefericita cu propriile mame au tendinta de a transmite fetelor lor aceasta “mostenire”. Si chiar daca nu “imita” 100% comportamentul mamelor lor, aceste femei tot reusesc sa transmita transgenerational reminiscente ale unui comportament nepotrivit.

9. Probleme de control

Ca si copil neiubit5 ai fost lipsit de aparare impotriva oricarui abuz fizic, emotional sau verbal.Acum, ca adult, nevoia ta de control poate depasi relatiile personale si profesionale. In timp ce tu vezi acest control ca pe o modalitate de a te proteja, ceilalti il percep ca pe o manipulare. Oamenii cu probleme de control au tendinta de a dezvolta tulburari obsesiv-compulsive, anxietate si depresie.

10. Atasament obsesiv

Si daca tot am vorbit despre problemele de control, mama ultra protectoare este la fel de toxica. Ea nu poate fi acuzata de lipsa de implicare, de lipsa de afectiune. Dimpotriva! Ea vrea sa controleze totul, inabusind orice sentiment de independenta. Iar cand copilul va deveni adult si va rupe “lanturile de catifea” aceasta mama ultra-protectoare va deveni soacra de cosmar. 

11. Abuz de substante

Ranile emotionale din copilarie sapa adanc si pot genera probleme cu abuzul de substante (droguri, medicamente, alcool, mancare) sau cu promiscuitatea sexuala.Nu-ti fie frica sau rusine sa apelezi la ajutor specializat pentru a explora radacinile adictiilor tale. Un terapeut poate descoperi sursa care sa deschida apoi calea spre abstinenta.

12. Neasumarea responsabilitatii

Faptul ca ai fost un copil neiubit nu este o scuza. Este o explicatie, dar nu te poti ascunde in spatele ei pentru tot restul vietii. Asuma-ti responsabilitatea si schimba cee ace e de schimbat pentru a duce o viata fericita. Daca ceea ce ti s-a intamplat in copilarie nu este vina ta, faptul ca nu faci nimic sa repari asta este vina ta.

Nu poti schimba ce s-a intamplat in trecut, dar cu siguranta poti schimba ce simti in prezent. Incepe procesul de vindecare pentru a te bucura de o viata implinita si de relatii sanatoase.

Te mai poate interesa: Terapia craniosacrala: Miracolele vindecarii venite din inteligenta propriului tau corp

sursa: powerofpositivity.com

foto: depositphotos.com

Exit mobile version