Dacă intri într-o relație cu un om înainte de a te asigura că el merge în aceeași direcție cu tine, acea relație nu va fi una benefică pentru tine.
Dacă ești într-o relație cu un om care te trage în jos din punct de vedere financiar/ emoțional/ psihic/ fizic/ spiritual, cel mai probabil nu ți-ai folosit discernământul în etapa inițială, în care ați început să vă întâlniți.
Înainte de a-ți deschide complet inima și viața în fața unui om, înainte de a investi timp, energie și sentimente într-o relație, ar fi de dorit ca măcar să te asiguri că acel om merge în aceeași direcție cu tine în viață, că mergeți către aceeași destinație.
Câți dintre voi sunteți în prezent într-o relație de cuplu cu un om care știți că nu merge în aceeași direcție cu voi?
1. Unele relații sunt ca un vas ancorat la mal.
Vasul e frumos, ați urcat pe el pentru că ați crezut că o să ieșiți în larg, că o să vă ducă spre o destinație frumoasă, dar de fapt nu vă duce nicăieri, pentru că a rămas ancorat în acel loc și deja ați văzut că acolo rămâne, nu se îndepărtează de mal.
O astfel de relație nu va evolua, indiferent ce eforturi ai face tu, fiindcă undeva în adânc este ceva ce o ține blocată.
Ceea ce poate ține ancorată o relație poate fi egoismul unuia dintre parteneri, o lipsă de interes pentru evoluția relației, o lipsă de apreciere pentru partener, resentimentele unuia dintre parteneri, viziuni diferite ale partenerilor, valori diferite, priorități diferite, lipsa de respect față de partener sau faptul că unul dintre parteneri nu este pe deplin implicat în relație.
Și poate tu faci tot de depinde de tine ca acel vas să iasă în larg, dar el este ancorat și pleacă nicăieri. Și adânc în inima ta știi că vasul va rămâne acolo până la final, dar nu te înduri să cobori de pe el, pentru că te gândești că ai investit atâția ani și atâta energie și sentimente.
Bun, ai investit timp, energie și sentimente în ceva ce nu merge; întrebarea este dacă accepți că ai făcut o investiție proastă și te retragi sau continui să investești în ceva ce știi deja că nu merge. Vrei să continui să faci investiții proaste până la finele vieții tale? O să-ți irosești tot restul vieții tale pe un vas ancorat la mal?
Viata de cuplu: 8 ingrediente ale unei relatii reusite
2. Unele relații sunt ca o navă care se scufundă.
În general, acestea sunt relații în care cei doi parteneri au urcat crezând că vor ajunge la o anumită destinație, dar din cauza unor situații neașteptate care au apărut pe drum vasul a fost grav avariat și se scufundă. Când vasul se scufundă, iar pasagerii refuză să părăsească nava, se îneacă toți pasagerii.
O relație toxică este o navă care se scufundă.
De ce se scufundă o navă? Din cauză că nu s-a asigurat o mentenanță corespunzătoare, din cauză că echipajul nu a fost atent la ce se întâmplă pe navă sau pentru că personalul a ignorat avertizările meteo. Dacă ai primit o avertizare că într-o anumită zonă este un uragan, iar tu te îndrepți exact către acea zonă, să nu te miri dacă nava ta se va scufunda.
Tu poți recepționa niște „avertizări meteo” dacă îți folosești creierul și dacă îți asculți intuiția, dar dacă alegi să le ignori, îți asumi riscurile aferente. Spre exemplu, tu știi că dacă îți înșeli partenerul există riscul ca acesta să afle și să se despartă de tine, dar alegi să ai diverse aventuri extraconjugale.
Uneori, după ce nava a început să se scufunde se mai poate face ceva, se mai pot face reparații care să o aducă înapoi pe linia de plutire, dar în general, când o navă a început să ia apă nu se mai poate face nimic, cea mai bună idee este să cauți colacul de salvare.
Unii dintre voi încercați să salvați o relație care se scufundă și sunteți singurul care face asta, fiindcă partenerul vostru nu mișcă un deget ca să contribuie la salvarea navei. Voi încercați disperați să salvați o relație care nu mai poate fi salvată și vă distrugeți pe voi înșivă.
Vine o vreme când este necesar să înțelegi că acea navă se scufundă și să-ți cauți colacul de salvare.
Care sunt semnele că o relație este ca o navă care se scufundă?
*Cei doi se ceartă tot timpul, pentru orice. Unii oameni trăiesc așa an după an, ăsta este „normalul” lor.
*Relația este o dramă continuă. Unul dintre cei doi face o dramă din tot ce se întâmplă.
*Te simți limitat în relație, trebuie „să te faci mic”, ca să fii la nivelul la care te vrea partenerul tău, pentru că altfel ar fi intimidat de tine.
Acțiuni care fac ca relația de cuplu să se deterioreze. Ai grijă să nu le faci și tu!
3. Unele relații sunt ca o navă aflată în cursă, care înaintează către destinație.
Acestea sunt benefice pentru ambii parteneri. (RC Blakes)
Sursa: https://www.facebook.com/dan.mihaela.503
foto: Depositphotos.com