Cand te casatoresti nu te gandesti niciodata ca vei ajunge la un divort pentru ca tocmai ti-ai gasit jumatatea alaturi de care vrei sa-ti petreci restul zilelor. Din pacate, statisticile contrazic visele si sperantele tuturor. Potrivit cifrelor, unu din patru cupluri casatorite ajung sa divorteze din diverse motive.
Va prezentam in continuare, 6 motive pentru care divortul este cea mai buna solutie in cazul unei relatii toxice, precum si care sunt efectele devastatoare pe care le are o relatie nefunctionala asupra copiilor cuplului.
1. Ai sansa sa gasesti o persoana cu adevarat potrivita pentru tine
Cand esti casatorit, instinctiv stai departe de persoane de sex opus pentru a nu-ti face partenerul gelos. In acest fel, ratezi sansa de a-ti face cunostinte si prieteni noi. Cand ramai intr-o relatie nefunctionala, iti refuzi dreptul de a intalni un partener care sa ti se potriveasca mai bine, deci iti refuzi sansa de a fi fericit.
2. Iti poti canaliza energia asupra dezvoltarii personale
Daca stai prea mult timp intr-o relatie toxica, starea emotionala se va degrada. Vei incepe sa ai senzatia ca iti pierzi mintile.
Iti amintesti de hobby-urile tale, de acele obiceiuri care iti faceau o placere maxima? Daca in acest moment nu te poti bucura de ele, daca actualul partener nu te sustine sa devii o persoana mai putenica, mai buna, inseamna ca nu ai viata pe care o meriti. Un divort iti va da posibiltatea sa cresti, iar energia pe care o irosesti intr-o relatie nefunctionala o poti utiliza in activitati care sa-ti faca placere.
Citeste si: În ce situații îmi pot păstra numele după divorț?
3. Sanatatea se va imbunatati
Un mariaj functional contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a partenerilor. Insa, daca relatia este toxica, unul dintre parteneri (de regula cel nefericit in relatie), va incepe sa aiba probleme de sanatate din ce in ce mai mari. Studiile au confirmat ca un mediu ostil in casnicie produce daune fizice si psihice majore, conduce la aparitia dependentelor (bautura, droguri, medicamente etc.).
Persoanele care nu sunt fericite in mariajul lor au un risc crescut de a face boli cardiovasculare, cancer, artrita, diabet, au un sistem imunitar scazut. Chiar si ranile minore se vindeca cu pana la 40% mai incet.
4. Incepi sa arati mai bine
Atunci cand iti dedici mai mult timp tie, cand starea de sanatate fizica si emotionala este vizibil mai buna, este normal ca vei incepe sa arati si mult mai bine decat atunci cand erai implicat intr-o relatie toxica. Schimbarea vine din interior si sentimentul este ca “infloresti”.
La finalul unui mariaj nefunctional, multi oameni s-au declarat mai increzatori in sine, mai puternici, mai buni.
5. Esti mai fericit
Ca o suma a tuturor punctelor anterioare, atunci cand pui punct unui mariaj disfunctional si faci toate lucrurile care iti plac, vei incepe sa fii din ce in ce mai fericit. Divortul poate veni ca un soc, ca un dus cu apa rece, insa vei scapa de acele sentimente de neimplinire, frustrare, durere.
Studiile au aratat ca atat femeile, cat si barbatii, s-au declarat foarte fericiti dupa 5 ani de la un divort, si mult mai multumiti de viata lor.
Te mai poate interesa si: 7 semne ca o relatie se indreapta catre divort
6. Copii mai fericiti
Majoritatea cuplurilor disfunctionale refuza sa divorteze “de dragul” copiilor. Numai ca fix acest motiv contribuie la nefericirea celor mici. Indiferent de varsta lor, copiii simt tensiunea si animozitatile dintre parinti, chiar daca acestia incearca sa pastreze aparentele in fata lor. Cu atat mai mult, copiii vor fi mai nefericiti, in cazul in care relatia parintilor este una violenta, iar cei mici asista periodic la certuri, injurii si chiar batai. Dupa cum se stie, un parinte fericit are un copil fericit.
Relatia toxica a parintilor este mai dureroasa pentru copii decat divortul acestora
Cum spuneam mai sus, fericirea copiilor depinde de fericirea parintilor. Desi divortul este dureros pentru toate partile implicate in proces, in cazul unei relatii toxice, despartirea parintilor este chiar cel mai mic rau care se poate intampla.
Iata care sunt efectele devastatoare ale unei relatii toxice asupra copiilor.
1. Vor copia modelul de relatie al parintilor
Copiii vor copia modelele de relatii ale parinitlor. Atunci cand acestia traiesc in certuri constante, in violenta si frustari, isi vor pierde abilitatea de a dezvolta relatii sanatoase bazate pe dragoste si respect cu ceilalti.
Gelozia, furia, lipsa comunicarii intre parteneri, critica, dominatia sau alte comportamente ale parintilor vor fi copiate si transformate in modele de relatie la varsta maturitatii.
2. Se vor “obisnui” cu scandalul
Copiii detecteaza emotiile negative foarte usor si sunt foarte sensibili la conflictele distructive din familie. Cand parintii nu isi arata respect, starea emotionala a copiilor incepe sa aiba de suferit. La fel si comportamentul lor in societate. Tensiunile dintre parinti ameninta securitatea emotionala a copiilor. Acestia incep sa se simta nesiguri pe ei, respinsi, vinovati de ceea ce se petrece. Iar la maruritate vor ajunge niste oameni lipsiti de respect de sine, cu probleme de incredere in oameni si fara sentimentul de valoare proprie.
Nu rata nici: Medierea in caz de divort
3. Vor deveni vulnerabili la stres
Cand copiii nu se simt in siguranta in propria casa, sunt sanse mari sa dezvolte probleme cu stresul si sa interpreteze gresit orice situatie de viata. Orice lucru minor poate fi interpretat ca amenintare, iar anxietatea poate creste. Apar, astfel, cosmarurile si fricile.
La maturitate, aflati intr-o relatie de cuplu, copiii crescuti intr-un cuplu toxic nu isi vor da seama ca intre doi oameni pot exista si neintelegeri care pot fi depasite prin comunicare. Ei vor fi foarte critici cu altii si cu ei insisi.
4. Vor avea probleme in relatii de toate tipurile
Copiii care cresc intr-un mediu toxic vor avea probleme nu doar in construirea unei relatii de cuplu functionale, ci si in mentinerea relatiilor de toate felurile. Un copil crescut in conflict va avea dificultati in gasirea unui echilibru intr-o relatie, indiferent de felul ei. El va deveni distant si foarte precaut.
Copiii din familiile nefericite, la maturitate nu vor vorbi despre sentimentele lor, nu vor putea sa-si creeze limite sanatoase.
5. Vor avea probleme cu dependentele
Pentru a-si masca emotiile negative, copiii pot ajunge sa inceapa alte activitati care, de regula, nu sunt sanatoase. Asa pot aparea utilizarea in exces a jocurilor video, violenta, consumul de rigari, alcoo, droguri si alte substante.
6. Se vor teme de propriile emotii
Cand parintii adopta tactici distructive precum evitarea, agresiunea verbal, plecatul de acasa, copilul invat aca nu este in regula sa-ti epxrimi sentimentele. Ei vor crede ca furia este un sentiment periculos si il vor ascunde, nestiind cum sa-l manifeste constructiv.
Ajungi la maturitate, vor repeta modelul de relatie in propriile cupluri.
Ca si in cazul adultilor, copiii crescuti departe de mediul toxic al relatiei parintilor, incep sa-si imbunatateasca sanatatea, starea de spirit, increderea de sine. Copiii persoanelor care au divortat in termeni amiabili si au putut avea o relatie onorabila si dupa despartire sunt cei mai privilegiati din acest punct de vedere. Ei gestioneaza cel mai bine divortul parintilor si se recupereaza mult mai repede in comparative cu cei ai caror parinti au divortat, dar nu sunt deloc in relatii prietenoase.
La polul opus sunt copiii ai caror parinti raman in relatii toxice. Ei dezvolta anxietate, depresie si alte boli de natura fizica si psihica.
Sursa: brightside.me
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay