Luna octombrie ne incanta cu o varietate de fructe si legume bogate in vitamine. Ne vom bucura inca mere, pere, prune, struguri, din luna trecuta, dar vin puternic din urma alimente specific lunii octombrie.
1. Dovleac – bun pentru inima si ochi
Dovleacul este primul lucru care iti vine in minte atunci cand spui alimente de toamna si mai ales, de octombrie. Poate si datorita faptului ca este asociat cu Halloween-ul. Dincolo de gustul delicios, dovleacul ofera protectie impotriva bolilor de inima. In plus are grija si de ochii tai. Responsabile pentru aceste lucruri sunt carotenoidele pe care le contine dovleacul si care ii confera culoarea portocalie. Organismul transforma aceste substante intr-un tip de Vitamina A, care protejeaza organismul.
2. Sflecla rosie – impotriva cancerului de colon
Sfecla rosie este foarte versatila si poate fi folosita atat in salate, cat si in smoothie-uri. De asemenea, sfecla coapta in cuptor este delicioasa. Dar nu numai gustul o recomanda pentru a fi integrata in dieta, ci si beneficiile pentru sanatate. Sfecla contine acid folic, o vitamina din grupa B care ajuta la regenerarea orgaismului, dar si magneziu, sodiu, potasiu si vitamina C. De asemenea, este bogata in carbohidrati care confera energie. Sfecla rosie protejeaza impotriva canceurlui de colon.
Citeste si: 5 alimente-minune ale toamnei pe care le mananci rar sau deloc
3. Broccoli – pentru intarirea sistemului imunitar si nervos
Desi poti lua de la supermarket broccoli in fiecare anotimp, toamna este mai imbietor ca oricand sa-l consumi. Beneficiile acestui crucifer nu sunt deloc de neglijat. Broccoli faciliteaza digestia gratie fibrelor. Intareste sistemul imunitar, gratie continutului de vitamina C, zinc si seleniu. Imbunatateste vederea datorita continutului de luteina si vitamina A. Vitaminele si antioxidantii intarzie imbatranirea si sustine sanatatea sistemului nervos.
4. Varza de Bruxelles – pentru detoxifierea ficatului
Ca si broccoli, varza de Bruxelles este mai pretentioasa la gatit, dar beneficiile pentru sanatate nu sunt deloc de neglijat. Calitatile sale nutritionale contribuie la prevenirea si tratarea bolilor inflamatorii, la detoxifierea ficatului, la facilitarea digestiei si la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Varza de Bruxelles are un continut ridicat de vitamina C, vitamina K, antioxidanti, fibre si minerale care intaresc sistemul imunitar, faciliteaza tranzitul intestinal, mentin sanatatea creierului. Acidul folic din varza de Bruxelles este excelent pentru femeile insarcinate.
5. Telina – pentru efect laxativ si apetit sexual
Telina este crocanta si are un gust aparte, insa este delicioasa in toate felurile de mancare preparate. Ca sa nu mai vorbim despre beneficiile pe care le are pentru sanatate. Telina are efect laxativ, mai ales daca este consumata dimineata, pe stomacul gol. Telina calmeaza durerile cauzate de artrita si alte afectiuni articulare. De asemenea, are efect antibiotic, gratie uleiurilor volatile pe crae le contine. Dar cel mai cunoscut dintre toate este beneficiul legat de apetitul sexual. Telina este considerate afrodisiaca datorita efectelor sale in cazurile de impotenta si frigiditate.
Atentie, insa, telina interactioneaza cu anumite medicamente, de aceea este indicat sa cereti sfatul medicului inainte de a consuma telina in cantitati mai mari.
6. Conopida – pentru bruxism
Conopida este un aliment versatil pe care il poti consuma sub diverse forme si texturi. Dincolo de gustul apetisant, conopida are o multitudine de beneficii. Conopida este bogata in fitonutrienti, antioxidanti, vitamina C. Conopida contine, de asemenea, calciu, fosfor, vitamina K, acid folic, vitamina B6. De aceea are numeroase beneficii in afectiunile prostatei, inimii si sistemului circulator. Conopida poate calma anumite ticuri nervoase precum bruxismul (scrasnitul dintilor in timpul somnului). De asemenea, are un puternic efect antiinflamator si inhiba dezvoltarea unor tunor canceroase. Totusi, nu este recomandata in cazul persoanelor care sufera de guta si uraturie (acid uric in urina).
Nu rata nici: Fructe si legume pe care trebuie sa le mananci pentru a combate astenia de toamna
7. Castane – pentru reglarea tensiunii arteriale
Castanele au un nivel de vitamina C comparativ cu cel al lamaii. De asemenea, castenele contin vitaminele B, E, minerale precum mangan, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru, si fibre. Continutul de potasiu din castane are rolul de a scadea tensiunea arterial si de a regla pulsul. Mai mult, are rolul de a regla nivelul sarii din alimentatie. Persoanele care au intoleranta la gluten pot consuma faina din castane.
8. Vinete – pentru a tine sub control diabetul
Vinetele au un continut ridicat de fier, calciu si alte minerale si nutrienti, toate necesare sanatatii corpului uman. Acestea contribuie la imbunatatirea circulatiei sangvine, la hranirea creierului, la protejarea tractului digestive. Cercetarile au scos la iveala faptul ca vinetele – gratie continutului ridicat de fibre si scazut de carbohidrati solubili – ajuta la tinerea sub control a diabetului.
Vinetele ar trebui consummate cu precautie de catre persoanele care sufera de boli inflamatorii, guta, artrita sau osteoporoza.
Surse: lifegate.com, time.com, healthyfamilyproject.com