Sfatulparintilor.ro

Retete de Sarbatori: 20 de retete de friptura gustoase pentru Craciun si Revelion

retete de friptura

Mesele de Sarbatori sunt pline de bunatati. Iar din meniul de Craciun sau Revelion nu puteau sa lipseasca retete de friptura de porc, de vita sau de pui, de curcan, in functie de preferintele fiecaruia.

Iata cele mai interesante Retete de Sarbatori, retete de friptura gustoase pentru Craciun si Revelion trimise de cititoarele Sfatulparintilor.ro in sectiunea Retele Tale.

Friptura de pui cu garnitura de cartofi la cuptor

Ingrediente Friptura de pui cu garnitura de cartofi la cuptor

pui mare

cartofi

500 g suc de rosii

sare, piper, rozmarin dupa gust

1 pahar vin rosu

Mod de preparare Friptura de pui cu garnitura de cartofi la cuptor

Puiul se portioneaza, se spala, se condimenteaza dupa gust cu sare, piper, rozmarin si se pune intr-o tava intinsa. Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie bucati si se pun in tava langa pui. Se acopera cu apa si se introduce tava in cuptor! Dupa jumatate de ora se toarna sucul de rosii si paharul cu vin. Se lasa la cuptor pana scade zeama si pana cand sunt patrunse bine. Serviti cu placere!

Friptura de porc cu mere coapte si sos de coacaze

Ingrediente Friptura de porc cu mere coapte si sos de coacaze

4 x buc. mere
100 x gr unt
– 5 buc. cuisoare
– 100 ml ulei de masline
– 1 buc. ceapa alba
– 1 lingurita sare
– 3 lingura zahar
– 4 buc. catei de usturoi
– 600 gr pulpa porc (sau ceafa)
– 130 gr bacon afumat
– 1000 ml vin alb sec
– 130 gr coacaze rosii
– 150 ml coniac
– 1 lingurita piper macinat
– 1 lingurita amidon de porumb

Mod de preparare Friptura de porc cu mere coapte si sos de coacaze

Carnea de porc se infasoara in feliile de bacon si se prind cu scobitori. Se asaza intr-o tava, se adauga ceapa si usturoiul taiat marunt, o lingurita de sare si una de piper, uleiul si putina apa (daca va mai fi nevoie de apa se va adauga treptat). Se da la cuptor timp de 40 de minute. Merele se spala, se scot coditele si se scobesc. In scobitura se pune unt. Se pun intr-o oala si se adauga vinul, zaharul si cuisoarele. Se tin pe foc timp de 15 minute. Sosul ramas de la coacerea carnii, se pune intr-o tigaie, impreuna cu coacazele desfacute de pe ciorchine si coniacul. Amidonul se desface in doua linguri de apa si se adauga la sos. Pe un platou, se pun carnea, merele si sosul de coacaze. Fructele cu carnea de porc se insotesc foarte bine.

Pui pe sticla cu unt aromat

Ingrediente Pui pe sticla cu unt aromat

1 pui mare ,

250 gr unt ,

1/2 l vin alb ,

2 catei usturoi ,

2-3 frunze de ceapa verde,

rozmarin, sare, piper

Mod de preparare Pui pe sticla cu unt aromat

Mixam untul (trebuie sa fie la temperatura camerei, eventual topim putin la microunde) pana devine spumos. Adaugam frunzele de ceapa si usturoiul pisat, sare piper si rozmarin macinat apoi omogenizam compozitia.

Masam puiul cu compozitia de unt atat la interior cat si la exterior si imbracam tot puiul in compozitia de unt. Dam la rece 2-3 ore . Punem in tava un borcan (n-am pus sticla fiindca nu imi mai incapea puiul in cuptor ) in care turnam vinul si cateva ace de rozmarin. Adaugam si cartofi taiati felii.

Punem puiul pe borcan astfel in cat sa fie cat mai stabil sa nu se rastoarne in cuptor.

Lasam la cuptor la foc mic circa o ora pana ce puiul s-a rumenit usor.

Friptura de porc cu ceapa

Ingrediente Friptura de porc cu ceapa

600g file de porc
12 linguri de sos de soia
15 g piper negru
8 g sare
20 g cimbru
10 g oregano
200 ml. bere
150 g ceapa

Mod de preparare Friptura de porc cu ceapa

Se taie carnea in bucasi de dimensiuni medii si se freaca bine cu condimente si sosul de soia. Se lasa sa se marineze timp de aproximativ 12 ore la frigider.

Curatati, sapalati si taiati ceapa. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Scoateti carnea din frigider si puneti-o intr-un vas de copt. Adaugati ceapa si bere. Se coace in cuptorul preincalzit la 220 de grade, pentru aproximativ 1 ora.

Scoateti carnea cu ceapa si se serveste.

Sfat: Carnea si ceapa poate fii gatita si pe gratar.

Friptura de pui frageda cu sparanghel

Ingrediente Friptura de pui frageda cu sparanghel

-sare dupa gust
-1 varf de cuțit de piper rosu
-1 lingurita otet
-2 lingurite de sos de soia
-1 buchet sparanghel
-1 kg. carne de pui
-1 lingura de supa de pui
-1 lingura ghimbir
-3 catei de usturoi
-1 capatana ceapa

Mod de preparare Friptura de pui frageda cu sparanghel

1. Curatati, spalati si tocati marunt ceapa si ghimbirul. Intr-o tigaie adanca pe foc, se adauga ceapa si supa de pui. Se prajeste amestecand continuu timp de aproximativ 2 minute.

2. Adaugati ghimbirul și usturoiul, dupa care se continua sa se amestece timp de 3-4 minute. Adaugati sparanghel, sos de soia, otet și piper rosu. Se amesteca totul, se acopera și se fierbe inca 3-4 minute.

3. Se taie carnea in bucati mari, se umple cu amestecul de legume, dupa care se leaga cu sfoara la mijloc (care se elimina inainte de servire).

4. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, aproximativ 40-45 de minute.
Opțional, cu aproximativ 10 minute inainte de coacere se poate presara cu un pic de branza rasa.

5. Inainte de servire, daca se doreste, garnisiti cu ciuperci prajite șsi orez.

Reteta din Tara Barsei: Friptura de purcel in sos de bere

Ingrediente Friptura de purcel in sos de bere

o bucata mai mare de carne de purcel (0,800-1,200 kg), pulbere de frunze de telina (uscate la umbra), o ceapa, 2-3 castraveti murati, 200 g bureti de padure, ulei, 100 g pastai de fasole, o lingura de faina, 250 ml bere proaspata, 2 linguri pasta de rosii, 100 ml vin alb 100 ml ulei, cimrbu, busuioc, foi de dafin, un catel de usturoi, 100 ml smantana.

Mod de preparare Friptura de purcel in sos de bere

Carnea se portioneaza, se sareaza, se pipereaza si  se presara cu pulbere de frunza de telina. Asa se lasa vreo cateva minute, „la odihna”, cat sa patrunda mirodeniile in sucul carnii si viceversa. Timp in care se pune untdelemnul la incins. Se perpelesc apoi bucatile de carne la foc mijlociu, intorcandu-le pe o parte si pe alta, pana prind crusta. Cand carnea e gata, se adauga o ceapa taiata marunt.

Apoi, rand pe rand, dupa ce le-ai taiat in bucati potrivite, toate bunatatile ce urmeaza: doi sau trei castraveti murati, cativa bureti de padure, o mana de pastai de fasole. Se presara deasupra putina faina si se lasa asa cat sa se rumeneasca. Si atunci se stinge cu bere. O cana intreaga de bere proaspata, spumoasa ca o horbota de mireasa.

In vremea asta, intr-un alt vas se pregateste un sos simplu pentru fripturi, din 2 linguri de pasta de rosii, un paharut de vin alb, o lingura de ulei, cimbru si busuioc, o foaie de dafin, un catel de usturoi tocat maruntel. Sosul acesta, dupa ce a dat si el intr-un clocot, se rastoarna in cratita o data cu o jumatate de cana de smantana, dupa care cu lingura de lemn se amesteca incet, pana ce se omogenizeaza si scade cat trebuie. Dupa ce se opreste focul si cratita se trage de pe plita, presari din belsug telina verde, proaspata…

Pui cu pere

Ingrediente Pui cu pere

(6 portii)

6 fileuri piept de pui dezosat / pulpe

2 lingurite de piper negru macinat

Sare dupa gust

1/2 cana faina

o lingurita de unt

2 lingurite de ulei

Pentru asezonare Pui cu pere

O ceapa tocata fin

O lingura de ghimbir tocat

O cana de supa de pui

2 pere proaspete sau din compot

8-10 masline negre

Mod de preparare Pui cu pere

Se asezoneaza pieptul de pui cu ghimbirul tocat, piperul negru macinat si sarea. Se presara faina pe o farfurie mai mare si se pun fileurile de pui in aceasta, acoperindu-se pe fiecare parte cu faina. Se indeparteaza faina in exces.

Intr-o cratita de dimensiune medie si adanca se pune uleiul si untul. Dupa ce se incinge putin uleiul se introduc fileurile de pui. Acestea se tin pe foc pana se rumenesc pe ambele parti, la foc mediu. Se scot apoi pe o farfurie separat. In aceeasi oala, mai adaugam putin ulei si ceapa tocata. Aceasta se prajeste cateva minute pana devine translucida. Se adauga ghimbirul tocat si se gateste pana cand devine moale. Se adauga supa de pui si cand incepe sa fiarba se adauga perele si se tin pe foc pana cand sosul obtinut se ingroasa.

Se pun fileurile rumenite in sos, se acopera cratita cu capacul si se mai gatesc pentru inca doua minute la foc mediu. Se aseaza apoi fileurile de pui pe farfurie si se toarna sosul ramas peste el. Se poate servi si cu garnitura de morcovi tineri sau alte legume fierte.

Friptura de porc cu mustar frantuzesc si ananas

Ingrediente Friptura de porc cu mustar frantuzesc si ananas

500 g de spata de porc degresata,
un pahar de vin alb sec,
mustar frantuzesc boabe (sau orice alt mustar marinat boabe),
praz
ardei
usturoi
morcovi
sos de soia
o conserva de ananas.

Mod de preparare Friptura de porc cu mustar frantuzesc si ananas

Spata de porc se taie bucati, se pune in tigaie in putin ulei de floarea soarelui. Se adauga condimentele: mustar frantuzesc, usturoi taiat marunt, vinul din pahar, ardeiul taiat julien si morcovul taiat felii subtiri. Se stropeste cu cateva picaturi de sos de soia si se acopera. Se gateste la foc mic sub capac cca 60 de minute pana se inmoaie si se caramelizeaza carnea.
Cu 5-10 minute inainte sa o luati de pe foc, adaugati prazul taiat felii mai groase
Intr-o alta tigaie se pune putin ulei. Se stoarce ananasul dintr-o conserva si se adauga in uleiul incins. Se amesteca din cand in cand sa se prajeasca pe toate partile. Cand incepe sa primeasca culoare, se adauga o lingurita de zahar.

Friptura de pasare, la cuptor

Ingrediente Friptura de pasare la cuptor

pulpe de pui, 1 pahar de iaurt, 3 linguri ulei, praf  de usturoi, boia dulce, sare, piper, chimion si coriandru macinat proaspat

Mod de preparare Friptura de pasare, la cuptor

Tinem la rece carnea de pui in acest amestec. Se dau apoi la cuptor, puse pe gratarul cuptorului si o tava cu apa dedesubt; in acest mod surplusul de grasime se scurge in tava si datorita aburului friptura iese rumena si frageda.

Friptura cu garnitura de ciuperci coapte

Ingrediente Friptura cu garnitura de ciuperci coapte

10 felii mushi de porc

10 buc ciuperci

sare si piper

4 catei de usturoi

suc de rosii 200 ml

Mod de preparare Friptura cu garnitura de ciuperci coapte

Se iau feliile de muschi de porc si se pun intr-o tava, se presara sare si piper si usturoiul pisat, se acopera cu apa. Se da la cuptor, cand este putin patrunsa se toarna sucul de rosii, apoi se da in continuare la cuptor. Se mai lasa jumatate de ora. Cand este gata se presara deasupra verdeata tocata marunt.

Se poate servi alaturi de ciuperci coapte.

Aceastea se curata de pielita, se spala bine, se rup coditele, se presara deaspra sare si piper. Se dau la cuptor intr-un vas termorezistent. Cand sunt gata se poate presara verdeata deasupra. Pofta buna!

Copanele de pui cu stafide in sos de bere neagra

Ingrediente Copanele de pui cu stafide in sos de bere neagra


1 kg copanele pui
100 gr stafide galbene
300 ml bere neagra
sare, piper,
cimbru
oregano

Mod de preparare Copanele de pui cu stafide in sos de bere neagra

Crestam copanelele si le condimentam cu sare piper, cimbru si oregano. Le asezam in tava si presaram deasupra stafidele. Turnam berea neagra deasupra. Dam la cuptor la foc mic si le lasam pana ce berea capata consistenta unui sos si se rumenesc frumos copanelele. Le intoarcem si pe partea cealalta 5 minute sa se rumeneasca apoi le scoatem si servim .

Foto: caietulcuretete.com

Friptura de porc la cuptor

Ingrediente Friptura de porc la cuptor

8 bucati muschi de porc
sare, piper dupa gust
1 pahar suc de rosii
jumatate pahar vin rosu

Mod de preparare Friptura de porc la cuptor

Se iau bucatile de carne, se spala, apoi le punem in tava, condimentam cu sare si piper dupa gust. Completam cu apa si introducem in cuptor, cand e aproape gata adaugam vinul si sucul de rosii. Serviti cu placere!

Ciocanele de pui la cuptor

Ingrediente Ciocanele de pui la cuptor

1 kg ciocanele pui
200 ml suc de rosu
sare, piper, busuioc
jumatate pahar de vin

Mod de preparare Ciocanele de pui la cuptor

Ciocanele se spala, le condimentam dupa gust apoi le punem intr-un vas termorezistent, adaugam sucul de rosii si completam cu apa. Cand sunt aproape gata adaugam si vinul. Lasam sa se rumneasca. Serviti cu placere!

Friptura de porc cu sunca afumata

Ingrediente friptura de porc cu sunca afumata

1 bucata muschi porc
100 g sunca de porc afumata
piper, sare, condimente porc, foi de dafin
1 pahar vin

Mod de preparare friptura de porc cu sunca afumata

Muschiul de porc il taiem felii apoi il condimentam, il asezam intr-o tava, iar deaspura punem cate o feliuta de sunca afumata. adaugam si foile de dafin si piperul boabe. completam cu apa si introducem in cuptor. Lasam sa scada, cand este aproape gata, adaugam si vinul si lasam pana se rumeneste. Serviti cu placere.

Pulpa de curcan glazurata cu sos de afine

Ingrediente Pulpa de curcan glazurata cu sos de afine

2 pulpe de curcan, 4 ling miere, sare, piper, o ceasca vin alb.

Ingrediente sos de afine:

1 borcan de 450 gr cu afine, 100ml vin Cabernet, sucul si coaja de la o portocala, 1 baton scortisoara, sare, piper Cayenne, piper negru.

Mod de pregatire Pulpa de curcan glazurata cu sos de afine

Carnea se fierbe aproximativ 30min. in apa cu sare si 2 morcovi. Se scoate din apa, se codimenteaza bine cu sare si piper. Se unge cu miere, se pune intr-o cratita, se toarna vinul alb si se da la cuptor inca 1-1 1/2 ore.
Intre timp, pregatim sosul. Vinul rosu se pune la fiert cu zeama si coaja de portocala rasa, batonul de scortisoara, sarea si piperul. Cand incepe sa fiarba,se adauga afinele si se mai lasa pe foc 10 minute. Se stinge focul, se scoate batonul de scortisoara si se serveste alaturi de friptura.

Muschi de porc la cuptor

Ingrediente Muschi de porc la cuptor

1 kg muschi porc
1 litru vin alb
2-3 linguri ulei
1 capatana usturoi
foi dafin, piper
rozmarin, oregano
condimente pentru gratar

Mod de preparare Muschi de porc la cuptor

Se taie muschiul de porc in felii de grosimea unui deget. Se freaca bine carnea cu amestecul de condimente si se da la frigider 1-2 ore ca sa se amestece aromele.
Se unge fundul unei tavi cu ulei apoi se asaza bucatile de muschi si se pun deasupra foile de dafin.
 Se adauga vinul si se da la cuptor la foc mic circa o ora.
 Cand scade vinul si friptura este suficient de bine facuta (eu o prefer mai in sange) se scoate din cuptor si se poate servi cu diverse garnituri.

Pui pe sticla

Ingrediente Pui pe sticla

un pui

5 catei de usturoi

sare, piper, condimente

o sticla cu apa

o tava cu apa

Mod de preparare Pui pe sticla

Se spala bine puiul si se introduce asa intreg pe o sticla de bere fara eticheta. Se condimenteaza bine, apoi se creasteaza cate putin si se baga cate un catel de usturoi. Introduceti puiul la cuptor punand sticla in tava cu jumatate de apa. Coaceti la inceput la temperatura mica, iar dupa aceea la temperatura mare cam o ora  si jumatate, pana se rumenesc bine. Merg foarte bine, cu cartofi natur sau pai. Pofta buna!

Muschi de porc cu lamaie verde

Ingrediente Muschi de porc cu lamaie verde

250g muschi file de porc
1 ardei rosu
1 ardei verde
100g praz
1 fir de cimbruverde
zeama de la o lamaie verde
5 linguri ulei de masline
2 linguri otet
piper sare

Mod de preparare Muschi de porc cu lamaie verde

Feliile de muschi se frig putin pe gratar, se spala ardeii si prazul si se inabusa putin in ulei si apa; cand s-au inmuiat se adauga feliile de carne.

Se presara sare si piper dupa gust, se adauga otetul.

Se presara cimbrul si se toarna zeama de lamaie si se mai lasa la fiert 5 minute.

Copanele de pui in sos de rosii cu leurda

Ingrediente Copanele de pui in sos de rosii cu leurda

1 kg ciocanele pui
1 legatura leurda
200 ml suc de rosii
sare, piper dupa gust
1 legatura ceapa verde

Mod de preparare Copanele de pui in sos de rosii cu leurda

Ciorcanele de pui se spala, apoi le punem intr-o tava intinsa, le condimentam cu sare, piper. Adaugam leurda si ceapa verde, spalate si tocate marunt! Adaugam sucul de rosii si completam cu apa. Introducem in cuptorul incins! Serviti cu placere!

Pulpe de pui la cuptor

Ingrediente Pulpe de pui la cuptor

200 gr unt
2-3 buc. usturoi
100 ml ulei de masline
2-3 buc. ceapa
1 lingura patrunjel
2-3 buc. ardei
1 kg pulpe de pui

Mod de preparare Pulpe de pui la cuptor

Pulpele de pui se spala si se curata bine. Ceapa, ardeii, usturoiul se taie marunt. Intr-un bol se amesteca bine untul cu sare, piper, boia de ardei pana se face o pasta omogena. Se face la fiecare pulpa un buzunaras in care se introduce pasta de unt. Pulpele se aseaza apoi in tava si deasupra se mai adauga iar din pasta de margarina. Se dau la cuptor la foc mediu pana se rumenesc bine. Le scoatem de la cuptor si adaugam pe deasupra patrunjelul taiat marunt.

foto: Pixabay.com

Exit mobile version