Sfatulparintilor.ro

Reteta Mucenici. Cum sa faci mucenici moldovenesti si mucenici fierti

Reteta Mucenici

Reteta Mucenici. In fiecare an, de 9 martie, se praznuieste Sfintii 40 de Mucenici din Sebastia. Sarbatoarea crestina se suprapune cu inceputul anului agricol traditional, de dinaintea crestinarii, si a generat o sarbatoare atat in Romania, cat si in Republica Moldova: Mucenicii sau Macinicii. Se spune ca in aceasta zi e deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea sfintilor, 40 de colaci, numiti sfintisori, mucenici sau bradosi.

In Moldova, mucenicii au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, sunt facuti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si cu nuca si dati la cuptor.

In Dobrogea si Muntenia, mucenicii au aceeasi forma, insa sunt din aluat de faina, sunt mai mici si se fierb in apa cu zahar, scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. In plus, in Muntenia, pe langa mucenici se mai face “Uitata pentru morti”, un mucenic mare, dar orb, pe care copiii il joaca in jurul focului. Acest mucenic este dedicat celor morti care pe tot parcursul anului au fost uitati.

Vezi aici ce alte traditii sunt de Mucenici.

Reteta Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Reteta de

 

Ingrediente Mucenici moldovenesti

pentru aluat:
600 g faina
cca 250 ml apa calda
un cub de drojdie proaspata (25 g)
o lingura zahar
4 linguri ulei

pentru sirop:
350-400 ml apa
6 linguri zahar
esenta de vanilie

pentru uns:
200 g miere
nuca macinata sau alune

Mod de preparare Mucenici moldovenesti

Intr-un castronel pregatim maiaua:
in 100 ml apa calduta, adaugam lingura de zahar si cubul de drojdie, amestecam usor cu o furculita pana se dizolva zaharul si drojdia se imprastie in apa, adaugam doua linguri de faina si lasam la cald 10-15 minute sa creasca maiaua.

Intr-un vas mai mare se toarna restul de faina, se face o adancitura cu mana in mijlocul fainii, iar pe margine (intr-un colt) adaugam un praf de sare, sarea nu trebuie sa intre in contact direct cu drojdia.
In adancitura turnam uleiul, restul de apa si maiaua crescuta. Cu mana incepem sa acoperim cu faina si in acelasi timp sa framantam aluatul pana se dezlipeste de mana.
Aluatul trebuie sa fie usor moale, la nevoie adaugam putina apa calda in timp ce framantam, iar dupa ce am framantat adunam aluatul in forma de bila.
Acoperim vasul cu aluat cu un prosop curat si il tinem la loc caldut, ferit de curenti pentru cca 30-40 de minute.

Vasul nu-l vom tine langa flacara aragazului, pe soba sau in cuptorul incins al aragazului,aluatul se va opari!

Dupa ce am vazut ca aluatul s-a dublat, il scoatem pe blatul de lucru (masa) usor uns cu ulei si il impartim in 12 sau 16 bucati, depinde de cat de mari ne place sa formam mucenicii.
Dupa ce am impartit aluatul, fiecare bucata se ruleaza cu palmele in forma de sul,care se impleteste in forma cifrei 8.

Ungem tava de copt cu ulei si ii acoperim fundul cu foaie de copt, asezam mucenicii, unul langa altul si ii lasam sa creasca la loc caldut 20 de minute.
Dupa ce au crescut, ii coacem la cuptor (preincalzit) cca 30 de minute, pana se rumenesc usor la suprafata.

In acest timp pregatim siropul, fierband zaharul in apa pana se dizolva si se ingroasa usor, iar dupa ce se ia dupa foc siropul, adaugam esenta de vanilie.
Pe masura ce mucenicii se coc, ei se scot din tava si se cufunda pe ambele fete prin sirop si se asaza pe un platou. Cu o pensula inmuiata in miere ii ungem si presaram deasupra lor nuca macinata sau alune macinate.

Incearca si aceasta reteta video

Reteta Mucenici fierti (muntenesti)

Reteta de .

 

Ingrediente Mucenici fierti (muntenesti)

o punga mucenici – 200g
apa 1.5 litri
un praf de sare
zahar 4-5 linguri, dupa gust
1 sticluta esenta rom
1 sticluta esenta vanilie
coaja rasa de la o lamaie
300 g nuca tocata marunt
1 plic scortisoara

Mod de preparare Mucenici fierti (muntenesti)

Punem apa la fiert cu un praf de sare. Cand clocoteste adaugam mucenicii, apoi adaugam zaharul, esentele de rom si vanilie, zaharul vanilat,coaja de lamaie! Lasam la fiert pana sunt patrunji mucenicii, pana se umfla! Cand ii servim adaugam scortisoara si nuca dupa gust! Serviti cu placere!

Incearca si aceasta reteta video

Reteta Mucenici Dobrogeni (fierti)

Ingrediente Mucenici Dobrogeni (fierti)

1 pachet de 200 g mucenici
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
2 fiole esenta de rom
1/2 lingurita sare
1 lingura scortisoara macinata
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
300 g nuci macinate

Mod de preparare Mucenici Dobrogeni (fierti)

1. Punem intr-o oala la fiert 1-1,5 l apa cu sare. Cand incepe sa fiarba, adaugam mucenicii si ii lasam 10 minute;
2. Separat, intr-o alta oala, punem la fiert 3 l apa cu zaharul, zaharul vanilat si jumatate din nuca. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam mucenicii prefierti inainte (scursi) si ii mai lasam 5 minute, dupa care luam de pe foc. Adaugam apoi restul de nuca, coaja de lamaie, coaja de portocala, scortisoara si esenta de rom.

Alte retete delicioase gasesti aici.

Reteta Mucenici moldovenesti a la Horia Varlan

Ingrediente Mucenici moldovenesti a la Horia Varlan

Aluat

1 kg faina

1 pahar ulei,

2 cani apa calda

1 lingura zahar

1 cub drojdie

½ esenta de rom

coaja de la jumatate portocala

½ esenta vanilie

2 linguri miere

1 lingurita sare.

Sirop

3 linguri miere

un pahar apa

3 linguri miez de nuca

Mod de preparare Mucenici moldovenesti a la Horia Varlan

Amesteca intr-o cana drojdia cu zaharul, pana rezulta o pasta albicioasa, apoi toarna un pahar de apa si agauga 2 linguri de faina. Lasa maiaua sa creasca 30 de minute. Cerne faina si pune-o intr-un lighean sau bol cald. Incalzeste cateva linguri de ulei atat cat poate suporta dosul palmei. Amesteca maiaua cu faina, mierea, sarea si aromele framantand un aluat ca de cozonac. Toarna si lingurile cu ulei cald pe marginea aluatului, incorporandu-l incet. Transfera aluatul pe o masa cu ulei si continua sa framanti pana aluatul incepe sa faca basici. Asaza aluatul inapoi in lighean, acopera-l cu o carpa uscata si curata si lasa-l la cald, pentru 30 de minute. Incinge cuptorul la 180 de grade. Unge o tava cu ulei. Rupe bucati din aluatul dospit si ruleaza snururi de aproximativ 1,5 – 2 cm grosime. Rasuceste-le in forma de opt. Asaza mucenicii in tava si coace-i in cuptor, timp de 20-25 de minute pana se rumenesc frumos. Apoi scoate-i din tava. In timp ce mucenicii se coc in cuptor fierbe un sirop din apa cu miere. Dupa ce mucenicii s-au copt, toarna siropul peste acestia. Se servesc presarati cu nuca macinata.

Pofta buna!

Reteta Mucenici muntenesti a la chef Catalin Scarlatescu

Ingrediente Mucenici muntenesti a la chef Catalin Scarlatescu

Aluat

500 g faina

50 g drojdie

200 ml apa calduta

1 praf sare

zahar vanilat

100 ml ulei;

Zeama

2-3 litri apa

350 g zahar

coaja de lamiae

1 praf sare

zahar vanilat

1 lingurita scortisoara

800 g nuca macinata

esenta de rom

Mod de preparare Mucenici muntenesti a la chef Catalin Scarlatescu

Se pune faina intr-un vas, se face o gaura la mijloc in care se adauga drojdia, sarea, zaharul vanilat, uleiul si putina apa calduta. Se framanta coca si se lasa la crescut (cateva minute). Aluatul se intinde cu sucitorul, se taie fasiute si se formeaza opturi mici. Se oparesc cateva minute, se pun in sita, la scurs, apoi se baga in cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au copt, se lasa sa se raceasca si sa se intareasca.

Separat, se pune la fiert o oala cu 3-4 litri de. Dupa ce a dat in clocot, se adauga zaharul si mirodeniile. La final se pune si nuca macinata, dar si mucenicii.

Pofta buna!

Foto: Depositphotos.com

Exit mobile version