Sfatulparintilor.ro

Prajituri de Craciun: Cele mai delicioase retete dulci pe care sa le pregatesti de Sarbatori

Prajituri de Craciun

Prajituri de Craciun: Pe langa clasicul cozonac, gospodinele nu se dau in laturi nici de la prepararea unor prajituri delicioase care sa aduca belsug pe masa de Craciun.

Iata cele mai delicioase retete de prajituri de Craciun trimise de cititoarele site-ului Sfatulparintilor.ro in sectiunea ReteteleTale.

Prajituri de Craciun: Prajitura Alba ca zapada

Prajituri de Craciun: Deliciul copilariei noastre: Prajitura Alba ca zapada.

Ingrediente foi Prajitura Alba ca zapada

 

– 10 linguri lapte
– 10 linguri zahar
– 10 linguri ulei
– 1 lingurita amoniac stins in otet
– 2 oua
– un praf de sare
– faina cat cuprinde

Ingrediente crema Prajitura Alba ca zapada

 

– 1 litru lapte
– 8 linguri rase faina
– 6 linguri rase zahar
– zeama si coaja de la o lamaie
– o esenta de vanilie sau rom
– 200 g unt

Mod de preparare aluat Prajitura Alba ca zapada

Se dizolva zaharul in lapte, apoi se adauga ouale, sarea, uleiul, amoniacul si se amesteca. Se pune faina si se framanta un aluat potrivit de tare, atat cat sa se poata intinde 3-4 foi (depinde cat este tava de mare). Foile se coc pe dosul tavii, presarate cu faina.

Mod de preparare crema Prajitura Alba ca zapada

Se amesteca faina cu 10 linguri de lapte rece si se adauga zaharul. Restul de lapte se pune la fiert impreuna cu coaja de lamaie. Cand laptele da in fiert se adauga toata compozitia de lapte rece cu faina, amestecand continuu pana ce incepe din nou sa fiarba. Se lasa sa fiarba pana cand compozitia se dezlipeste usor de vas, dupa care se lasa la racit, amestecand din cand in cand. Atunci cand se racoreste, punem untul (la temperatura camerei) putin cate putin, amestecand energic .

La urma se adauga si zeama de lamaie, esenta de vanilie sau de rom, dupa preferinta.
Prajitura se asambleaza astfel: se pune o foaie in tava si se repartizeaza crema uniform, pana se termina toate foile si crema. Se lasa apoi la rece, in frigider pana a doua zi cand o putem taia in romburi si pudra cu zahar pudra.

Prajituri de Craciun:  Tort „Buturuga de Craciun”

Prajituri de Craciun: Tort „Buturuga de Craciun”, un deliciu sarbatori.

Ingrediente Tort „Buturuga de Craciun”

 

Blat:
6 oua
6 linguri de apa
6 linguri de ulei
6 linguri de zahar
10 linguri de faina
1 praf de copt cu sofran

Crema:
400 gr ciocolata
400 ml frisca

Mod de preparare Tort „Buturuga de Craciun”

 

Blat:

Batem albusurile spuma impreuna cu apa si praful de copt,adaugam apoi zaharul cate o lingura pe rand si batem pana se topeste zaharul.Adaugam apoi cate o lingura de ulei si apoi cate un galbenus mixand in continuare.

Faina se incorporeaza amestecand usor .Coacem blatul 10-12 min la foc mediu in tava patrata(40/40 cm).Avem grija sa nu coacem prea mult pentru a nu se usca marginile.In caz ca se intampla acest lucru ,cand scoatem tava din cuptor taiem foarte repede marginea uscata si apoi rasturnam foaia pe un prosop de bumbac umed si rulam apoi foaia cu prosop cu tot.Lasam sa se raceasca incet in bucatarie(nu intr-un loc prea rece).

Crema:

Ciocolata maruntita se pune intr-o cratita pe foc mic.Adaugam si frisca si lasam pe foc pana se topeste ciocolata,amestecand tot timpul usor.Avem grija ca frisca sa nu inceapa sa fiarba.Se acopera si se da la rece 5-6 ore.
Mixam crema apoi pana devine spumoasa.

Desfacem foaia de rulada intindem apoi un strat uniform de crema si rulam foaia la loc.O impachetam in folie alimentara si o dam la rece 2 ore. Taiem capetele ruladei pe care le vom folosi ca „cioturi pe buturuga”.Decoram la final rulada cu crema imitand scoarta de copac.

Prajituri de Craciun: Prajitura sah

Prajituri de Craciun: Pentru deserturile de Craciun si Anul Nou puteti opta pentru aceasta reteta deosebita.
 

Ingrediente Prajitura sah

 

5 oua
100 gr zahar
1 cana faina
30 ml ulei
3-4 linguri sirop de zahar caramel
3-4 linguri cacao
1 praf copt
1 esenta rom
1 crema ciocolata
1 budinca de vanilie
1 l lapte (pt crema)
 
  

Mod de preparare Prajitura sah

Se bat spuma albusurile cu zaharul pana rezulta o compozitie lucioasa si care nu cade de pe lingura, ca de bezea.
Se adauga galbenusurile,uleiul,siropul de zahar si esenta de rom peste albusuri si se amesteca.
Se adauga faina si praful de copt si se incorporeaza pana rezulta un aluat care curge. Se imparte compozitia in doua si la una din ele se adauga cacao.
Se coc cele doua blaturi la foc iute aproximativ 20 minute.
Se suprapun cele doua blaturi si se taie fasii inguste. Asamblam prajitura astfel:alternam o fasie alba cu una neagra.Eu am facut un rand de trei fasii. Lipim intre ele cu putina crema pe care am preparat-o conform instructiunilor de pe plic. Insiropam putin blatul apoi punem un rand de crema Daca la primul rand am inceput cu fasie neagra la urmatorul incepem cu alba, la al treilea cu neagra si tot asa pana la ultimul rand. Dupa ce am terminat preparam budinca si o turnam peste prajitura. Se da la rece pentru cel putin doua trei ore apoi se poate taia.

 

Prajituri de Craciun: Prajitura cu mere si biscuiti

Prajituri de Craciun: Va prezentam o reteta de prajitura foarte buna si aspectuoasa… dar si binevenita dupa o perioada in care s-au mancat dulciuri in ale caror compozitii se regasesc multe grasimi.

 

Ingrediente Prajitura cu mere si biscuiti

60 biscuiti simpli
2 kg mere
500 gr zahar
4 plicuri budinca de vanilie
1,2 l apa
150 gr stafide
esenta de vanilie
scortisoara
100 ml rom (eu am folosit lichior de migdale)

Mod de preparare Prajitura cu mere si biscuiti

Merele se curata de coaja si se taie in cubulete mici. Se adauga peste apa si zaharul care in prealabil le-am pus la fiert. Se fierb impreuna pana ce merele se inmoaie bine, dar sa nu se zdrobeasca de tot. Separat dizolvam cele 4 plicuri de budinca in 200 ml apa (din cele 1,2 l) si cand merele sunt gata adaugam praful de budinca dizolvat si lasam sa mai fiarba cateva minute amestecand continuu.

Cand este gata adaugam stafidele care au fost puse la inmuiat in lichior, punem si un strop de sare, esenta de vanilie si scortisoara. Se asaza biscuitii intr-o forma detasabila (eu am folosit o forma care se modifica in functie de cat de mare doresti sa fie prajitura) ii ungem cu lichiorul ramas dupa ce am scos stafidele dupa care asezam un strat de crema cat este inca fierbinte.

Asa procedam incontinuare in final trebuie sa avem 3 straturi de biscuiti si 3 de crema… ultimul fiind de crema.
Se lasa sa se raceasca dupa care o tinem la frigider cateva ore, timp in care biscuitii se vor inmuia atat cat sa se poata taia prajitura.

Prajituri de Craciun: Prajitura cu lamaie si bezea

Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Doyna: Prajitura cu lamaie si bezea.

Ingrediente Prajitura cu lamaie si bezea

220 de grame de faina

2 linguri de zahar pudra

125 de grame de unt, rece

2 si 1/2 linguri de apa rece

crema: 50 de grame de faina

125 de ml de apa

250 de ml de suc de lamaie proaspat

430 de grame de zahar pudra

60 de grame de unt

4 oua

Mod de preparare Prajitura cu lamaie si bezea

Amesteca faina si zaharul pudra. Adauga apa si amesteca; framantand compozitia cu mainile, pana vei obtine un aluat compact. Scoate aluatul din bol si intinde-l pe o suprafata curata pana obtii un disc de cinci milimetri grosime si 23 de centimentri in diametru. Acopera aluatul cu folie si pune-l in frigider pentru jumatate de ora. Luati o tava de copt, puneti putin ulei si imbrac-o in hartie de cop, aseaza aluatul in tava si se da la cuptor circa 15 minte.

Intre timp, pentru a face crema de lamaie, combina faina cu apa, sucul de lamaie si jumatate din zahar intr-o oala. Da focul mediu si incalzeste ingredientele, amestecand cu un tel, patru-cinci minute, pana cand mixture se ingroasa bine. Ia crema de pe foc si adauga untul si galbenusurile. Toarn-o intr-un bol, acoper-o cu plastic si pune-o in frigider pentru cel putin trei ore.

Incalzeste cuptorul la 190 de grade. Bate albusurile cu un mixer pana cand se intareste. Gradual, adauga cealalta jumatate de zahar, cate o lingura odata. Toarna crema peste aluatul prajiturii si niveleaz-o. Deasupra adauga albusurile de ou si foloseste spatele unei linguri ca sa creezi mici piscuri. Mai pune prajitura cu lamaie si bezea in cuptor inca cinci minute, pana cand bezeaua devine aurie

Prajituri de Craciun: Prajitura cu 6 fructe si scortisoara

Prajituri de Craciun: Iata o prajitura cu fructe usor de preparat si care poate fi facuta de sarbatori.

 

Ingrediente Prajitura cu 6 fructe si scortisoara

2 banane, 4 mandarine, 2 portocale, 2 mere, o rodie mare, 3 kiwi

o cana de zahar, scortisoara, esenta de vanilie, esenta de portocale, pentru ornat: zahar si scortisoara

faina 700 grame, 1 pachet de unt, o lamaie, hartie de copt, un praf de sare.

Mod de preparare Prajitura cu 6 fructe si scortisoara

Se pune hartia de copt pe o tava mare.
Se curata fructele in bucatele mici si se pun intr-un castron cu suc de lamaie proaspat peste ele ca sa nu se innegreasca de la procesul de oxidare.

Apoi se pune peste ele zaharul si scortisoara (dupa gust), coaja de lamaie si esenta de portocoale si vanilie (tot dupa gust).

Separat se topeste untul, se face coca din faina, un praf de sare, untul topit. Se amesteca bine pana se face un aluat sfaramicios care se framanta bine.

Se pune in tava o parte din acest aluat, se intinde bine pe toata tava iar deasupra se pun fructele taiate si amestecate bine ca mai sus.

Apoi se pune peste randul de fructe restul de aluat.

Se baga la cuptor tava si se coace la foc potrivit 30-35 minute.

Cand se scoate se presara zahar pudra vanilat si scortisoara.

Prajituri de Craciun: Negresa cu ciocolata

Prajituri de Craciun: Iata o delicioasa reteta de Negresa cu ciocolata, de la prietena comunitatii Sfatulparintilor.ro, LALY.

Ingrediente Negresa cu ciocolata

-2 1/2 cani cu apa
-1/2 cana cu ulei
-1 1/2 cana cu zahar
-3 cani cu faina
-3 linguri cu cacao
-1 esenta de rom
-1 esenta de lamaie
-1 praf de sare
-2 pliculete praf de copt
-250 gr ciocolata neagra
-50 gr nuca
-50 gr unt

Mod de preparare Negresa cu ciocolata

Intr-un vas, se amesteca cu telul apa cu zaharul pana cand acesta s-a dizolvat complet. Se adauga cacaoa, uleiul si sarea. Apoi esentele, faina si praful de copt si se omogenizeaza bine.
Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia si se introduce la cuptor la foc potrivit circa 45 de minute. Se face testul cu scobitoarea.
Ciocolata se rupe bucati si se topeste pe baie de aburi cu 50 gr de unt.
Cand este gata prajitura se toarna deasupra ciocolata topita si se presara miezul de nuca. Se taie numai cand s-a racit complet.

Prajituri de Craciun: Tort diplomat cu fructe confiate

Prajituri de Craciun: Iata un tort delicios si foarte aspectuos. Cu siguranta veti face furori la o masa de sarbatoare: Tort diplomat cu fructe confiate.

Pentru ca ne plac mult torturile cu fructe o sa va prezint o reteta de tort diplomat.

Sunt necesare urmatoarele ingrediente:

– 1 cana de zahar
– 1/2 cana de lapte
– 4 galbenusuri
– 1/2 kg frisca
– semintele de la o pastaie de vanilie (sau esenta, plic de zahar vanilat)
– 4 albusuri spuma
– 30 g gelatina
– 1 pachet de piscoturi de sampanie
– fructe diverse cam ce aveti la indemana eu am folosit portocale, ananas, mandarine si fructe confiate: caise confiate, smochine, stafide, etc.

Mod de preparare Tort diplomat cu fructe confiate

Se bat galbenusurile cu 1/4 cana de zahar bine si apoi se amesteca cu laptele dupa care se pun pe foc pana se ingroasa ca o crema. Se da apoi crema formata la rece. Se bate frisca cu mixerul pana se intareste, eu am folosit frisca lichida dar puteti folosi orice gen. Intre timp se dizolva gelatina in apa calda. Am batut apoi albusurile cu semintele de vanilie si inca 1/4 cana de zahar pana s-au intarit dupa care le amestecam cu frisca.

Apoi am luat o forma cu margini detasabile si am tapetat-o pe fund cu fructe. In crema cu galbenusuri adaugam gelatina dizolvata si amestecam bine apoi o amestecam si cu amestecul de frisca si albusuri si avem grija sa se omogenizeze. Dupa care turnam o parte din cantitate peste fructele din forma, adaugam un alt strat de fructe, inca un strat de crema, apoi inca un strat de fructe si ultimul strat de crema dupa care dam la frigider.

Dupa ce s-a intarit bine compozitia cca. 4 ore scoatem tortul de la frigider si desfacem marginile laterale ale formei. Intr-o tigaie caramelizam zaharul care ne-a mai ramas si inmuiem piscoturile cu varful in zaharul caramelizat, dupa care tapetam cu ele marginile tortului avand grija ca partea caramelizata sa fie in sus. Legam cu o funda si deasupra ornam cu fructele ramase. Pofta buna.

Prajituri de Craciun: Tort cu crema de zahar ars

Prajituri de Craciun: Continuam seria de sugestii pentru mesele de Craciun si Revelion. Iata acest tort ce poate fi solutia ideala.

Ingrediente Tort cu crema de zahar ars

Pentru crema de zahar ars:

8 oua
1 l lapte
200 gr zahar pt crema
200 gr zahar pt caramelizat
 
Pentru blat:
5 oua
200 gr zahar
200 gr faina
1 praf copt

 

Mod de preparare Tort cu crema de zahar ars

 Se prepara mai intai crema astfel: Se fierbe laptele si se lasa sa se raceasca. Se bat ouale cu zaharul si apoi se amesteca cu laptele rece.
Se face apoi blatul: Se bat ouale cu zaharul, apoi se adauga faina si praful de copt.
Intr-o cratita ce caramelizeaza 200 gr zahar si apoi se intinde pe peretii cratitei.
Se lasa sa se raceasca caramelul apoi se toarna  pentru crema iar peste ea compozitia de blat.Nu va speriati daca se amesteca fiindca se vor separa la copt.
Se da la cuptor la foc mic pentru aproximativ o ora. Dupa ce s-a copt se lasa sa se raceasca de tot si apoi se rastoarna cratita pe un platou,astfel crema va fi deasupra iar blatul dedesubt. Blatul va fi insiropat de la siropul de caramel.
Dupa ce s-a rasturnat pe platou se da pentru cel putin o ora la rece (ideal ar fi sa-l lasati peste noapte).

Prajituri de Craciun: Tort cu gem si citrice

Prajituri de Craciun: Iata o idee interesanta de tort cu gem si citrice.

Ingrediente Tort cu gem si citrice

Blat: 6 oua, 150 g zahar, 180 g faina, sare, o lingurita coaja rasa de portocala
Crema: 2 borcanele mici de gem de capsuni, 400 g smantana, 400 g iaurt cu gust de capsuni, zahar vanilat, 2 pliculete de gelatina
Ornare: 6 portocale mai mici, 4 buc. kiwi

Mod de preparare Tort cu gem si citrice

1. Se prepara blatul mixand albusurile cu un praf de sare, apoi cu galbenusurile zdrobite, cu faina turnata in ploaie si, la sfarsit, esenta. Se unge cu un strop de ulei si se tapeteaza cu hartie pentru copt o forma cu margine detasabila, se toarna aluatul si se da la copt cca. 20 de minute. Blatul copt se lasa sa se raceasca, apoi se taie in 2 discuri egale ca grosime.

2. Se prepara crema mixand iaurtul cu smantana si un borcanel de gem, se adauga geletina hidratata in 200 ml apa rece, apoi topita la bain marin (nu fiarta) si adaugata in crema in fir subtire.

3. Se aseaza primul disc din blat, se unge cu jumatate de borcanel de gem de capsuni, se decoreaza pe margine cu felii subtiri, taiate rotund, de portocala, se toarna 3/4 din crema, se unge cu restul de gem al doilea disc, apoi se aseaza cu partea unsa in jos, peste crema, presand usor cu mana. Se toarna restul de crema si se lasa cateva minute sa se intareasca putin, apoi se decoreaza cu feliute taiate subtiri de portocala si kiwi.

Se da la frigider cel putin 2 ore inainte sa se portioneze.

Prajituri de Craciun: Tort cu ciocolata si visine

Prajituri de Craciun: Pentru a incheia anul cum se cuvine si pentru a-l primi pe cel nou cu bucurie, gospodinele prepara minunatii de torturi. Iata propunerea noastra de azi: Tort cu ciocolata si visine.

Ingrediente Tort cu ciocolata si visine

Blat:
-4oua
-1 1/2 cesti cu faina
-2 cesti cu zahar
-5 linguri ulei
-5 linguri apa
-1 esenta de rom
-2 linguri cacao
-un praf de sare

Crema ganache de ciocolata:
-300 gr ciocolata amaruie de menaj
-400 ml frisca lichida
-un borcan compot de visine

Glazura:
-210 gr ciocolata amaruie
-165 ml frisca lichida
-40 gr unt moale
-capsuni pentru decor
-frunze de menta

Mod de preparare Tort cu ciocolata si visine

Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile bine cu un praf de sare. Fierbem zaharul si apa pana devin un sirop. Fierbinte il turnam peste albusuri si mixam continuu. Cand am terminat de turnat tot siropul, adaugam galbenusurile si uleiul. Amestecam faina cu cacaoa si o cernem deasupra. Amestecam cu o lingura pana se omogenizeaza bine toata compozitia. Ungem o tava cu margarina sau ulei si o tapetam cu faina. Turnam aluatul, apoi il dam la cuptor pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca. Se taie blatul pe trei nivele.

Crema:
Punem ciocolata rupta in bucati impreuna cu frisca pe baie de abur. Mestecam continuu pana cand se topeste complet. Dam deoparte si lasam la racit. Cand s-a racit complet dam la frigider cateva ore pana se intareste ciocolata. Scoatem samburii la visine si punem la scurs. Batem crema racita bine pana isi dubleaza volumul. Adaugam visinele din compot si omogenizam incet, ca visinele sa-si pastreze forma.

Glazura:
Incalzim frisca pana la punctul de fierbere (atentie nu sa dea in clocot), apoi o adaugam peste ciocolata taiata bucatele mici si mestecam continuu pana cand se topeste toata ciocolata. Punem frisca din nou pe foc si adaugam untul mestecand cu telul bine sa nu ramana vreo bucatica de unt netopita. Lasam la racit cateva minute.

Asamblare

In tava in care am copt blatul punem prima foaie de blat pe care o insiropam cu zeama de la compot. Punem o parte din crema, blat insiropat si apoi crema. Punem si ultimul blat.
Punem tortul deasupra unui gratar si turnam ciocolata, astfel incat sa acopere tot tortul. Ornam cu frisca, capsuni trase in ciocolata si frunze de menta.

Prajituri de Craciun: Fursecuri cu unt

Prajituri de Craciun: Va mai aduceti aminte de Craciunurile in care mirosea a fursecuri cu unt facute de bunica? Avem aici reteta!

Ingrediente Fursecuri cu unt

 

250 g unt
110 g zahar pudra
270 g faina
2 lingurite de esenta de vanilie
1 lingurita praf de copt

Mod de preparare Fursecuri cu unt

Sunt cele mai bune si cele mai simple fursecuri facute de mine.
Se mixeaza foarte bine untul impreuna cu zaharul, se aduaga vanilia si la final faina amestecata cu praful de copt. Aluatul nu trebuie sa fie foarte moale nici tare. Daca este foarte moale mai adauam putina faina.
Poate fi modelat sau pus in tava cu posul.

Se coc cca 13-15 minute in cuptorul incins pana cand se rumenesc foarte putin pe dos. Au avut mare succes la colindatori si la Mos Craciun pentru ca i-am lasat si lui o farfuriuta si a lasat in locul lor o multime de cadouri pentru copii.

Prajituri de Craciun: Portocala umpluta

Prajituri de Craciun: Cei dragi merita sa fie rasfatati cu un desert special de Sarbatori: portocala umpluta.

 

Ingrediente Portocala umpluta

2,3 portocale

1 borcan mic ananas

frisca 100 ml

2 linguri zahar

50 gr ciocolata neagra

50 grame nuca de cocos

Mod de preparare Portocala umpluta

Portocalele se taie in jumatate. Cu atentie se elimina miezul.

Crema:

Miezul scos de la portocale impreuna cu ananasul se introduc la blender si se maruntesc. Se amesteca cu zaharul,cu frisca batuta. Pentru ornat folosim ciocolata neagra 50 de grame data pe razatoare si nuca de cocos 50 de grame.

Umplem jumatatile de portocale cu crema preparata. Le decoram cu ciocolata si nuca de cocos ,apoi le introducem in frigider, cateva ore.

Servim desertul intr-un aranjament festiv deosebit.

Pofta buna!

Prajituri de Craciun: Amandine de casa

Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Sims: Amandine de casa.

O prajitura foarte delicioasa si spornica cu care va puteti delecta de sarbatori este si Amandina, cu precadere Amandina de casa care mie mi se pare mult mai delicioasa decat cea din comert. Necesita ceva mai mult timp de pregatire decat ale prajituri dar rezultatul merita pe deplin.

 

Mai intai facem blatul prajiturii pentru care avem nevoie de:

– 6 oua
– 6 linguri ulei sau margarina lichida (am descoperit de curand margarina lichida de la Unirea si este absolut geniala)
– 250 g zahar
– 1 pliculet praf de copt
– 50 g cacao
– 250 g faina

Mod de preparare Amandine de casa

Luam ouale si avem grija sa fie la temperatura camerei apoi separam galbenusurile de albusuri. Batem galbenusurile cu o parte din zahar si cu uleiul pana se face ca o crema. Apoi batem albusurile cu restul zahar pana se intaresc. Amestecam cele doua creme dupa care incorporam faina in ploaie, apoi adaugam cacaoa si praful de copt si avem grija sa fie bine omogenizata crema obtinuta dupa care o turnam intr-o tava tapetata cu faina si o dam la cuptor cca 40 de minute la foc potrivit. E gata cand bagam scobitoarea si nu ramane aluat pe ea. Lasam apoi sa se raceasca blatul dupa care il taiem la mijloc si il insiropam cu un sirop facut din apa, zahar si rom.

Ne ocupam apoi de crema la care avem nevoie de urmatoarele:

– 250 g unt
– 50 g cacao
– 200 g zahar
– 1 lingura faina
– 100 ml lapte
– 1 esenta de rom
– 2 oua

Separam ouale si batem galbenusurile cu o parte din zahar si cu untul, laptele, cacaoa, romul.

Separat batem albusurile cu restul de zahar. Amestecam cremele si adaugam faina apoi dam la foc mic si continuam sa amestecam pana capata consistenta cremei dorite nici prea lichida dar nici prea moale.

Dupa ce se raceste crema o punem peste prima jumatate de blat intinsa uniform. Adaugam apoi a doua jumatate de blat. Peste care vom turna glazura de fondant pentru care avem nevoie de:
– 1 kg zahar
– 500 ml apa
– 100 g cacao

Am pus apa la fiert si am turnat zaharul in ea. L-am lasat sa se topeasca si cand s-a caramelizat am daugat cacaoa. Apoi am pus crema in alt vas si am mixat-o pana s-a racit si a capatat consistenta dorita. Am turnat apoi fondantul peste prajitura si am dat-o la rece. Pofta buna.

Prajituri de Craciun: Tort cu fructe de padure

Prajituri de Craciun: Iata un tort apetisant: Tort cu fructe de padure.

Ingrediente Tort cu fructe de padure

blat: 10 oua, 10 linguri de zahar, 10 linguri de faina, o lingura ulei, esenta rom, un praf de sare
crema: 500 g branza de vaci proaspata, 400 g smantana, un plic de gelatina (10 g), 150 g zahar pudra, 4-5 linguri de dulceata de zmeura (sau mure), 200 g zmeura, 200 g mure
sirop: 300 ml apa rece, 300 g zahar, esenta de rom
decor: cateva linguri de dulceata de zmeura, 2-3 linguri oprite din crema de branza, o mana de mure, o mana de zmeura, cateva frunzulite de menta proaspata, margine din 200 g ciocolata + 20 g unt, topite, 200 ml frisca lichida

Mod de preparare Tort cu fructe de padure

1. Se prepara blatul mixand albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul, pana se intaresc (bezea), apoi se adauga galbenusurile frecate un pic cu lingura de ulei, se adauga si esenta, apoi faina cernuta. Se amesteca usor pana la o omogenizare perfecta a compozitiei apoi se toarna in forma de tort cu margine detasabila, pe care am tapetat-o cu hartie pentru copt si dam la copt, in cuptorul preincalzit, cca.40 minute. Se scoate blatul din forma si se lasa sa se raceasca bine, apoi se taie pe orizontala in 3 discuri egale.

2. Se prepara siropul dand in cateva clocote apa cu zaharul iar la sfarsit se adauga si esenta. Se lasa sa se raceasca.

3. Se prepara crema mixand bine branza dulce de vaci cu zaharul pudra, smantana si dulceata de zmeura.

Apoi se adauga gelatina pe care intai am hidratat-o in 50 ml apa rece si am topit-o (nu am fiert-o) la bain marin.

4. In forma in care am copt blatul montam tortul; intai primul disc bine insiropat, peste el turman aproape jumatate din cantitatea de crema de branza de vaci, peste care presaram mure si zmeura proaspata, cateva fire subtiri de dulceata de zmeura (cu lingura), apoi se vine deasupra cu cel de-al doilea disc de blat, bine insiropat.

Se adauga restul de crema, oprind 2-3 linguri pentru decor, se vine cu ultimul disc de blat deasupra, se unge cu un strat de dulceata de zmeura peste care turnam si intindem restul de crema de branza. Deasupra se decoreaza cu fructe proaspete.
Se lasa cel putin 2 ore sa se intareasca crema. Se decoreaza cu ciocolata, frisca, dupa preferinta.

Prajituri de Craciun: Tort cu smochine

Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Anisoara67: Tort cu smochine.

Ingrediente Tort cu smochine

Blat: 5 oua, 5 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 2 linguri de cacao, 3 linguri de ulei, esenta, un praf de sare
Crema:  400 ml smantana grasa, 200 g zahar pudra, un pliculet gelatina(10 g), bucatele de smochine caramelizate
Pentru caramelizare: 6-7 smochine nu foarte coapte, o portocala, 2-3 linguri de vin alb sec, 400 g zahar
Decorare: 250 g ciocolata alba de menaj, sirop ramas de la fiertul smochinelor, o smochina intreaga + bucatele mici

 

Mod de preparare Tort cu smochine

1.Se mixeaza albusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul turnat in ploaie, pana se intareste. Se incorporeaza galbenusurile zdrobite si frecate putin cu uleiul, esenta si faina cernuta si amestecata cu cacaoa. Se unge o tava cu ulei si se tapeaza cu hartie de copt, apoi se toarna aluatul si se da la copt cca.20 de minute, la foc potrivit, in cuptorul preincalzit. Se desprinde de pe hartie, se lasa sa se raceasca apoi se decupeaza doua discuri, cu diametrul egal cu al formei in care montam tortul (in cazul meu,24 cm.).

2. Se unge marginea laterala a unei forme de tort cu un pic de ulei apoi se tapeteaza cu hartie de copt. Se topeste ciocolata rasa cu o lingura de lapte, apoi cu un pos trasam pe hartia de copt de pe marginea formei, linii sau diferite modele, dupa preferinta, de jur imprejurul marginii, apoi bagam forma cateva minute in congelator, sa se intareasca ciocolata.

3.Smochinele spalate bine se taie in sferturi sau bucati mai mici, pastrandu-se una intreaga, crestata putin la capat, pentru decor.

Se caramelizeaza zaharul cu doua linguri de vin alb sec, cand capata culoarea aurie si zaharul s-a topit, adaugam sucul de la o portocala + o lingurita de coaja rasa. Se adauga smochinele si lasam sa fiarba 10 minute, dupa care scoatem smochinele intr-o strecuratoare sa se scurga de sirop si sa se raceasca, apoi siropul fierbinte se strecoara de samburii mici lasati de smochine in timpul fierberii.

4. Se mixeaza la viteza maxima smantana rece, incorporand cate putin zahar pudra, pana ce se leaga ca o crema, apoi incorporam gelatina hidratata si topita la bain marin (nu fiarta), turnata calda, in fir subtire.
5. Se scoate forma din congelator, se asaza unul din discurile decupate, cu grija sa nu stricam marginea de ciocolata, se toarna crema de smantana apoi se presara deasupra jumatae din bucatelele de smochine caramelizate, se vine cu ce de-al 2 lea disc de blat deasupra, presandu-se usor cu mana, se toarna siropul gros de la fiertul smochinelor, usor racit, se presara bucatele de smochine si smochina intreaga, asezata in mijloc. Se decoreaza cu ciocolata alba. Se lasa sa se intareasca cel putin 2 ore la frigider, apoi se poate taia felii.

Prajituri de Craciun: Prajitura cu dovleac si aroma de anason

Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Anisoara67: Prajitura cu dovleac si aroma de anason.

Ingrediente Prajitura cu dovleac si aroma de anason

Blat: 5 oua, un praf de sare, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 50 ml ulei, o lingurita de coaja rasa de lamaie
Umplutura: 200 g urda, 200 g smantana, 100 g zahar pudra, 200 ml frisca lichida, un pliculet de gelataina (10 g), o mana de cubulete de dovleac fierte in sirop si apoi scurse bine de suc
Jeleul: cam jumatate de dovleac placintar (de cca 1 kg) curat de coaja si seminte si taiat cubulete mici, o cana de zahar, 200 ml vin alb, 3-4 stelute de anason, un plic de Jelle-tort, transparent

Mod de preparare Prajitura cu dovleac si aroma de anason

1. Se prepara blatul, mixand bine albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul turnat treptat. Galbenusurile se freaca un pic cu uleiul apoi se incorporeaza in albusul batut tare, se adauga si coaja rasa si faina turnata in ploaie.
Se toarna compozitia in tava in care am pus hartie pentru copt, se presara miezul de nuca deasupra si se da la copt in cuptorul preincalzit, cca.20 minute. Se desprinde aluatul de hartie si se taie in doua bucati egale.

2. Se mixeaza urda cu 2 linguri de smantana la inceput, pana se obtine o crema fina apoi adaugam toata smantana si frisca lichida pe care am mixata inainte cu zaharul pudra. Se amesteca bine totul apoi incorporam gelatina hidratat in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marin (nu fiarta!).

3. Se fierbe zaharul cu vinul si scortisoara pana se obtine un sirop usor legat (se fierbe cca.5 minute, de la primul clocot).

Apoi se adauga cubuletele de dovleac si se fierb cca 10 minute,de la primul clocot, la foc domol. Se da la o parte de pe foc si se strecoara cubuletele de dovlec de sirop apoi se impart in doua parti egale.

4. Se asaza intr-o tavita mai mica prima jumatate de blat apoi se intinde pe ea, in strat uniform, jumatate din crema pentru umplutura, se presara deasupra, pe toata suprafata, o parte din cubuletele de dovleac scurse de suc, se vine cu cealalta jumatate de blat deasupra, se preseaza usor apoi se intainde restul de crema ramasa si se da la rece, cca 30 de minute.

Se scoate de la frigider, se presara deasupra cremei intarite deja, cubuletele de dovleac ramase apoi turnam jeleul fierbinte preparat din siropul ramas si pliculetul de Jelle -tort, preparat conform instructiunilor de pe plic. Se da la rece cel putin 2 ore, dar ideal ar fi sa stea peste noapte la rece, inainte de a o taia in romburi sau patrate.

Pofta buna!

Prajituri de Craciun: Tort cu piure de castane si pudra de roscove

Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Anisoara67: Tort cu piure de castane si pudra de roscove.

Ingrediente Tort cu piure de castane si pudra de roscove

(pentru o forma cu dim. de 22 cm)
blat: 200 g biscuiti fragezi, 150 ml margarina lichida, esenta de rom, o mana de miez de nuca
crema maro: 4 linguri de smantana, 3 linguri de piure de castane, un plic de gelatina (10 g), o lingura praf de roscove
Crema alba: 200 g urda, 3 linguri de smantana, 100 g zahar pudra, 1 plic de geletina
decor: jumatati de biscuiti, miez de nuca si pudra de roscove

Mod de preparare Tort cu piure de castane si pudra de roscove

1. Se macina biscuitii la robot apoi se incorporeaza in ei margarina lichida, miezul de nuca maruntit si esenta. Se amesteca bine apoi se intinde in forma rotunda de tort, se preseaza si niveleaza bine cu o lingura si se da la rece.

Se prepara crema de piure mixand bine piureul de castane cu smantana, praful de roscove si apoi se toarna geletina pe care intai am hidratat-o in 100 ml apa rece si apoi am topito la bain marin. Se toarna deasupra blatului de biscuiti si se da cca 15 minute la rece.

2. Se prepara si cealalta crema mixand bine urda cu smantana si zaharul pudra apoi se adauga gelatina topita in acelasi mod ca mai sus si turnam crema deasupra celeilalte. Se da la rece cca 15 minute apoi se decoreaza cu jumatati de biscuiti si miez intreg de nuca. Se lasa cel putin 2 ore la rece dar ideal ar fi sa se lase toata noapte si apoi se feliaza. Se serveste pudrata cu pudra de roscove.
Pofta buna!

Prajituri de Craciun: Prajitura cu jeleu din dovleac

Iata o alta reteta trimisa de Anisoara67: Prajitura cu jeleu din dovleac.

Ingrediente Prajitura cu jeleu din dovleac

Blat: 5 oua, un praf de sare, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 50 ml ulei, o lingurita de coaja rasa de lamaie, 200 g miez de nuca maruntit

Umplutura: 200 g urda, 200 g smantana, 100 g zahar pudra, 200 ml frisca lichida, un pliculet de gelataina (10 g), o mana de cubulete de dovleac fierte in sirop si apoi scurse bine de suc

Jeleul: cam jumatate de dovleac placintar (de cca 1 kg) curat de coaja si seminte si taiat cubulete mici, o cana de zahar, 200 ml vin alb, un praf de scortisoara, un plic de Jelle-tort, transparent

Mod de preparare Prajitura cu jeleu din dovleac

1. Se prepara blatul, mixand bine albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul turnat treptat. Galbenusurile se freaca un pic cu uleiul apoi se incorporeaza in albusul batut tare, se adauga si coaja rasa si faina turnata in ploaie.

Se toarna compozitia in tava in care am pus hartie pentru copt, se presara miezul de nuca deasupra si se da la copt in cuptorul preincalzit, cca.20 minute. Se desprinde aluatul de hartie si se taie in doua bucati egale.

2. Se mixeaza urda cu 2 linguri de smantana la inceput, pana se obtine o crema fina apoi adaugam toata smantana si frisca lichida pe care am mixata inainte cu zaharul pudra. Se amesteca bine totul apoi incorporam gelatina hidratat in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marin (nu fiarta!).

3. Se fierbe zaharul cu vinul si scortisoara pana se obtine un sirop usor legat (se fierbe cca. 5 minute, de la primul clocot)

Apoi se adauga cubuletele de dovleac si se fierb cca 10 minute, de la primul clocot, la foc domol. Se da la o parte de pe foc si se strecoara cubuletele de dovlec de sirop apoi se impart in doua parti egale.

4. Se aseaza intr-o tavita mai mica prima jumatate de blat apoi se intinde pe ea, in strat uniform, jumatate din crema pentru umplutura, se presara deasupra, pe toata suprafata, o parte din cubuletele de dovleac scurse de suc, se vine cu cealalta jumatate de blat deasupra, se preseaza usor apoi se intainde restul de crema ramasa si se da la rece, cca 30 de minute.

Se scoate de la frigider, se presara deasupra cremei intarite deja, cubuletele de dovleac ramase apoi turnam jeleul fierbinte preparat din siropul ramas si pliculetul de Jelle -tort, preparat conform instructiunilor de pe plic. Se da la rece cel putin 2 ore, dar ideal ar fi sa stea peste noapte la rece, inainte de a o taia in romburi sau patrate.
Pofta buna!

Prajituri de Craciun: Tort cu crema de iaurt si jeleu de caise

Iata o alta reteta trimisa de Oanapl10: Tort cu crema de iaurt si jeleu de caise.

Ingrediente Tort cu crema de iaurt si jeleu de caise

-Blat: 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 2 linguri cacao, 1 varf sare, 1 lingurita praf de copt
-Crema: 1 borcan gem de caise Raureni, 1 borcan compot de caise Raureni, 300 g frisca lichida, 400 g iaurt cu gust de caise, zahar vanilat, 2 pliculete de gelatina
-Jeleu: 300 ml compot de caise, 1 plic de gelatina
-Ornare: 200g frisca lichida

Mod de preparare Tort cu crema de iaurt si jeleu de caise

Se pregateste blatul mixand albusurile cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si in final galbenusurile zdrobite. Se toarna faina cernuta cu praful de copt si cacaua si se amesteca de jos in sus cu o lingura de lemn. Se unge cu un strop de ulei si se tapeteaza cu faina o forma cu margine detasabila, se toarna aluatul si se da la copt cca. 25 de minute. Blatul copt se lasa sa se raceasca, apoi se taie in 2 discuri egale ca grosime.

Se hidrateaza gelatina in 100 ml compot pentru 10 minute, apoi se incalzeste pe baie de aburi si se amesteca usor pana se omogenizeaza.

Se scot samburii caiselor si se curata de pielita apoi se mixeaza.

Pentru crema, se amesteca iaurtul cu caisele mixate si gelatina, iar in final se adauga frisca batuta. Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia.
Se asaza inelul pentru tort pe un platou. Se aseaza primul disc din blat (in interiorul inelului), se insiropeaza cu compot de caise, se unge cu gem de caise, se toarna jumatate din crema de iaurt, apoi se aseaza al doilea blat insiropat, presand usor cu mana. Se toarna restul de crema si se introduce platoul la frigider pentru o ora sa se intareasca crema.

Pentru jeleu, se hidrateaza gelatina in 100 ml compot pentru 10 minute si se procedeaza ca in descrierea de mai sus. Dupa ce s-a racit putin se adauga peste compotul ramas, se amesteca usor si apoi se toarna usor peste crema de iaurt. Se introduce tortul la frigider pentru o ora.
Inainte de a desface inelul se trece cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.

Prajituri de Craciun: Tort cu mure și cremă de brânză

Iata o alta reteta trimisa de Oanapl10: Tort cu mure și cremă de brânză

 

Ingrediente Tort cu mure și cremă de brânză

Blat: 5 ouă mari, 315 gr făină, 250 gr unt la temperatura camerei, 300 gr zahar, 8 linguri lapte, coaja rasă de la o lămâie mare, zeama de la o lămâie,1 lingură extract de vanilie, 1 linguriță praf de copt
Mousse de brânză și ciocolată albă: 500 gr brânză de vaci, 200 ml frișcă lichidă, 10 gr gelatină, 100 gr ciocolată albă, 200 gr mure
Mousse de mure: 250 gr frișcă, 600 gr mure proaspătă sau congelată, 4 linguri zahăr (sau dupa gust), 10 gr gelatină, 2 linguri zahăr pudră
Jeleu de mure: oprești o ceașcă de piure de mure de la mousseul de mure, 1 lingură gelatină
În plus: 50 ml frișcă pentru acoperit tortul, 1 lingură zahăr

Mod de preparare Tort cu mure și cremă de brânză

Blat: Într-un castron înalt mixezi întâi untul până când devine omogen, adaugi 150 gr zahăr și freci până la încorporare. Separi ouăle și adaugi cele 5 galbenușuri, pe rând, în untul frecat cu zahăr. Pui laptele și iar mixezi până când zahărul s-a topit iar aluatul capătă o consistență pufoasă și albicioasă.

Adaugi apoi vanilia, coaja de lămâie și zeama de lămâie și amesteci până la încorporare. Cerni făina în care pui și praful de copt și sarea, și o adaugi in aluat treptat. Separat bați albușurile spumă tare cu un praf de sare apoi adaugi 150 gr zahăr și mixezi până când zahărul s-a topit complet. Le adaugi în aluat, la final, amestecând cu o lingură de lemn, de jos în sus. Încălzești cuptorul la 160 de grade C, ungi o formă rotundă cu ulei și tapetezi cu făină și torni toată compoziția. Lași la copt cca 60 – 70 de minute. Când trece testul cu scobitoarea este gata. Lași la răcit blatul.

Mousse-ul de brânză și ciocolată albă:

Pui gelatina la hidratat in apă rece (cât să o acopere cu 2 degete) cca 10 min și când a inghițit toată apa, o dizolvi pe baie de aburi sau la microunde 25 de secunde.
Într-o crăticioară de inox, pui frișca lichidă și o înfierbânți la foc mic. Când este fierbinte (nu trebuie sa fiarbă), adaugi ciocolata albă ruptă bucăti și o lași să se odihnească un minut, apoi, cu ajutorul unui tel, amesteci bine ciocolata până când se omogenizează cu frișca.

O lași să se răcească (în congelator 30 de minute) sau în frigider, apoi o mixezi cu mixerul până devine pufoasă și se intărește ca frișca.
Într-un vas mixezi brânza pana devine cremoasă apoi adaugi gelatina hidratată și dizolvată, omogenizezi bine, apoi adaugi mixul de ciocolata albă și frișca. La final pui murea pe care o încorporezi ușor cu o paletă în compoziție.
Pui un blat într-o formă cu inel detașabil apoi pui mousse-ul de brânză și ciocolată albă și nivelezi bine cu o spatulă. Pe margini va rămâne puțin spatiu (între blat și pereții formei), așa că incearcă să umpli și acel spațiu cu mousse.

Peste mousse-ul de brânză pui și cel de-al doilea blat apoi te apuci de mousse-ul de mure.

Pentru mousse-ul de mure pui murea împreună cu zahărul într-o crăticioară la foc mic și o fierbi până când se dizolvă zahărul.
O tragi de pe foc și pui toată compoziția rezultată într-o sită fină ca să separi pulpa de semințe. Freci cu lingura până când strecori aproape toata pulpa. Hidratezi gelatina in apă călduță, cât să o acopere cu 2 degete. După 10 minute o încălzești 25 de secunde la microude ca să se dizolve bine.

Mixezi frișca 1 minut la viteză mică, apoi adaugi 2 linguri de zahăr pudră și mixezi până se întărește.

Adaugi în frișcă circa 2/3 din pulpa de mure și gelatina dizolvată, restul de pulpă (aprox. o ceașcă) o oprești pentru jeleul de deasupra. Omogenizezi cu mixerul și torni mousse-ul deasupra celui de-al doilea blat.
Bagi la frigider tortul până se întărește mousse-ul de mure ( aprox. 40 de minute) apoi poți să torni deasupra jeleul de mure rămas.

 

Jeleu de mure:

Pulpa de mure rămasă o amesteci cu gelatina dizolvată (procedeu explicat mai sus) apoi torni jeleul peste tort și nivelezi frumos.
Lași tortul să se închege bine, măcar 3 ore, apoi îl poți scoate din cercul detașabil și îl poți orna după preferință.
Marginile tortului le acoperi cu frișca bătută tare iar pe deasupra poți orna cu mure proaspătă.

Prajituri de Craciun: Prajitura cu castane si nuci

Iata o alta reteta trimisade Anisoara67: Prajitura cu castane si nuci.

 

Ingrediente Prajitura cu castane si nuci

Blat: 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 150 ml margarina lichida Unirea, un praf de sare.

Blat nuci: 200 g zahar, 50 ml apa, 150 g miez de nuca maruntit, un ou, 50 g margarina lichida Unirea.

Crema: 200 ml frisca lichida, 200 g piure de castane, 3 lingurite de pudra de roscove, un plic de gelatina (10 g)

Decor: frisca, pudra de roscove si miez de nuca.

 

Mod de preparare Prajitura cu castane si nuci

1. Se prepara blatul alb, mixand albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul, pana se intaresc. Galbenusurile se mixeaza cu margarina lichida apoi se incorporeaza in albusurile batute. Se incorporeaza si faina si se da la copt in tava tapetata cu hartie pentru copt, cca 20 min, la foc -potrivit. Se desprinde blatul de pe hartie si se taie in 2 jumatati egale.

2. Se prepara crema mixand frisca lichida pana se intareste apoi se amesteca cu piureul de castane in care am adaugat pudra de roscove. Se adauga si gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marin.

Se asaza in tava mai mica prima jumatate de blat, turnam crema, se asaza deasupra a 2-a jumatate de blat, se preseaza usor si se da la rece cateva minute.

3. Se prepara blatul din nuca dand in cateva clocote apa cu zaharul pana se formeaza un sirop gros, cafeniu apoi adaugam si miezul de nuca si amestecam bine. Dam craticioara de pe foc si adaugam oul batut, amestecand continuu si la fel adaugam si margarina lichida Unirea, amestecam continuu pana la o omogenizare perfecta.

Se scoate tava din frigider, turnam deasupra caramelul de nuci fierbinte si nivelam cu o spatula. Se da la frigider cel putin 2 ore. Se taie in forma dorita si se decoreaza cu frisca, praf de roscove si miez de nuca.

Alte mii de retete delicioase gasiti aici.

Imagine de skeeze de la Pixabay

Exit mobile version