Sfatulparintilor.ro

Peste la cuptor. Cele mai bune retete pentru Revelion

peste la cuptor - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - fish-2081768_1920

Revelionul se apropie si se spune ca aduce noroc daca ai peste pe masa. Va prezentam cele mai delicioase retete de peste la cuptor. Ai grija sa nu-ti lipseasca de pe masa.

Peste la cuptor # 1: Peste alb in sos picant de rosii cu garnitura de cartofi natur

Ingrediente Peste alb in sos picant de rosii cu garnitura de cartofi natur

1 kg de peste proaspat, curatat

4 linguri pasta de rosii

4 catei de usturoi

2 foi de dafin

1 ardei iute

tarhon (dupa gust)

4 linguri ulei de masline extravirgin

sare

piper

Mod de preparare Peste alb in sos picant de rosii cu garnitura de cartofi natur

Pestele (file sau trunchi) spalat se taie in bucati potrivit de mari care se ung cu 2 linguri de ulei de masline, se condimenteaza si se pun intr-o tava.

Tava se da la cuptor si te tine timp de 15 minute la foc mediu.

Prepararea sosului: Intr-o tigaie se pune uleiul ramas in care se adauga usturoiul zdrobit si ardeiul iute spalat, curatat de seminte si taiat fin; amestecul se pune la foc mediu.

Dupa 1 minut se adauga pasta de rosii care se subtiaza cu 2 pahare de apa; se lasa la foc mediu 5 minute sa fiarba in clocote mici.

Acum se adauga in sos tarhonul tocat, sarea, piperul si foile de dafin. Totul se mai fierbe 1-2 minute.

Sosul astfel preparat se toarna peste pestele din tava care se introduce in cuptor, la foc mediu, pentru inca 20 de minute.

Preparatul se serveste cald, presarat cu piper proaspat macinat.

La servire, alaturi de acest preparat se poate servi garnitura de cartofi natur, presarati cu patrunjel verde tocat fin.

Pofta buna!

Peste la cuptor # 2: Crap in sos de rosii

Ingrediente Crap in sos de rosii

4 bucati de crap
5 catei usturoi
sare
piper
busuioc
1 ceapa mare
5 rosii

Mod de preparare Crap in sos de rosii

Intr-o farfurie amestecam sare, piper, 3 catei de usturoi pisat, busuiocul. Condimentam bucatile de crap si le acoperim cu folie dupa care dam la frigider 30 min. In blender adaugam ceapa curatata, usturoiul, rosiile si le blenduim.

In vasul termorezistent uns cu ulei adaugam sosul de rosii, deasupra adaugam bucatile de crap si dam la cuptor pana scade sosul si se rumeste frumos.

Pofta buna!

Peste la cuptor # 3: Pastrav la cuptor

Ingrediente Pastrav la cuptor

pastrav – 3 buc
morcov – 2-3 buc
ceapa – 1 buc
patrunjel – 2-3 legaturi
sare
piper

Sos Meuniere:
50-100 g unt
Sare + piper
1-2 lamai

Mod de preparare Pastrav la cuptor

Se curata pastravul si se presara sare si piper, se unge tava cu unt si se da la cuptor. Morcovul si ceapa se curata si se taie rondele. Se unge o tava cu unt dupa care se pune un pat de patrunjel taiat, morcov si ceapa. Se pune patravul si se acopera si el cu patrunjel ceapa si morcov.
Se da la cuptor. Se poate servi si cu sos de lamaie(sos meuniere).

Sos Meuniere:
Topim untul intr-o tigaie, punem patrunjelul lasam 2-3min, apoi adaugam putina coaja de lamaie si zeama de la o lamaie intreaga. Mai lasam pe foc inca 3-4 min.

Pofta buna!

Peste la cuptor # 4: Peste in crusta de sare

Ingrediente Peste in crusta de sare

un peste mare

2 kg sare grunjoasa

Mod de preparare Peste in crusta de sare

Se curata pestele, se spala bine apoi se lasa la zvantat.

Se da drumul la cuptor apoi se pune sare intr-un vas de yena cam de grosimea unui deget. Se pune pestele peste sare, apoi se mai pune un stratdeasupra lui pana la limita vasului. Se lasa la cuptor cca o ora, pana cand sarea de deasupra se pietrifica. Dupa aceea se sparge sarea cu un ciocanel. Se scoate pestele pe farfurie, se curata de piele si se serveste cu cartofi natur.

Pofta buna!

Peste la cuptor # 5: Peste in folie la cuptor

Ingrediente Peste in folie la cuptor

– 2 pesti intregi, proaspeti… as opta pt pastrav… dar daca-i criza gasim ceva mai ieftin :)), de preferat fara prea multe oase.
-o lamaie
-o lingura condimente
-2 cuburi de unt
-un praf de piper

Mod de preparare Peste in folie la cuptor

Pestele se curata si se spala bine se sareaza si pipereaza si se pune fiecare intr-o folie de aluminiu
In interiorul lui se pune untul si feliile de lamaie.
Daca aveti si rozmarin ii puteti pune si o crenguta de rozmarin care ii va da o savoareaparte.
Se infasoara bine un folie si se da la cuptor pana este gata
Se poate servi cu cartofi natur stropiti cu unt fierbinte si adugat patrunjel tocat fin, proaspat

Peste la cuptor #6: Pastrav la cuptor

 

Ingrediente Pastrav la cuptor

1 pastrav mare, 3 cartofi, 1 morcov, 1 telina, 100 ml ulei, 1 pahar de vin alb, sare, piper

Mod de preparare Pastrav la cuptor

Se taie legumele in cubulete si se fierb 10 min. Pastravul se spala se curata si se usuca cu ajutorul unui servetel, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu o parte din legume se umple pastravul cealalta se pune in tava langa peste si se toarna uleiul. Se baga la cuptor aproximativ 20 minute(depinde de cuptor) si se stinge cu un pahar de vin alb.

Pofta buna!

Peste la cuptor # 7: Macrou cu legume la cuptor

Ingrediente Macrou cu legume la cuptor

4 pesti macrou, curatat si spalat
2 morcovi
5 cartofi micuti
1 ceapa rosie
1 ardei gras taiat mic
rosii cherry
1 lamaie
3 linguri de ulei
1 cana apa / vin alb

Condimente
sare, piper, cimbru, busuioc, foi de dafin
Procedeul de preparare este unul simplu dupa cum ati vazut si in film.

Mod de preparare Macrou cu legume la cuptor

Am dat sare pestelui, ca intre timp cat tai legumele, sa isi ia gustul de la ea.
Taiem legumele, cubulete, feliute.
In vasul de yena am pus un pic de ulei dupa care am asezat legumele taiate, le condimentez bine dupa care asez pestele, in cavitatea caruia am introdus jumatati de feliute de lamaie.
Punem restul de ulei deasupra pestelui pentru a nu se usa, punem si apa in vasul nostru, atata cat sa acopere legumele si la cuptor merge acest vas plin, cam 45 min, pana cand legumele se fierb, iar pestele este gata rumenit.
Simplu dar gustos!!

Pofta buna!

Peste la cuptor # 8: Crap in solzii lui

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi – in prima si a doua editie – are un titlu intrigant: „Dictatura gastronomica”. Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita – cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.

Un subcapitol numit „Regimul favorit” ne aduce dinainte „raspunsurile doamnelor si domnilor” care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii. Între rețetele primite la redacție și inserare în carte se află și cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: „Crap in solzii lui”.

„Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa”.

Pofta buna!

Retete delicioase gasesti pe AntenaSatelor.ro.

Peste la cuptor # 9: Cod cu legume la cuptor

Mod de preparare Cod cu legume la cuptor

Se pun intr-o tava de cuptor cateva bucati de peste (eu de obicei aleg cod pentru fetita mea de 1 an si 10 luni), cartofi taiati bucatele, rosii feliate, putin usturoi pentru gust, buchetele de broccoli si se baga la cuptor pentru aproximativ 30 minute (eu de obicei ma orientez dupa cum arata mancarea, verific cu furculita ca toate ingredientele sa fie patrunse, pentru ca aici depinde de intensitatea cuptorului, de cat de gros e stratul de cartofi etc. si atunci nu ma uit neaparat la ceas).

Este o reteta sanatoasa, usor si rapid de pregatit, pe care eu si familia mea o savuram cu placere.

Pofta buna!

Peste la cuptor # 10: Crap cu rosii la cuptor

Ingrediente Crap cu rosii la cuptor

500 g muschi de crap

2 rosii

6 catei mari de usturoi

condimente pentru peste

sare

ulei

Mod de preparare Crap cu rosii la cuptor

Bucata de muschi de crap se spala, se sterge si se portioneaza. Se unge cu ulei si se presara putina sare, condimente. Bucatile se pun in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei.

Rosiile se spala, se sterg si li se scoate miezul care se poate folosi la alt preparat. Se taie apoi in cubulete si se amesteca cu doi catei de usturoi tocati marunt, cu sare si piper. Se pun langa bucatile de peste.

Se da tava la cuptor pana cand  pestele este gata.

Se servesc bucatile de peste cu cubulete de rosii deasupra si mujdei de usturoi facut din restul de 4 catei.

Pofta buna!

Alte retete gasiti pe Cooking with my soul.

Peste la cuptor cu sos de legume

Ingrediente Peste la cuptor cu sos de legume

un peste mare (crap, macrou)

1 ceapa

1 morcov

1 lamaie

1 ardei gras

sare, piper

Mod de preparare Peste la cuptor cu sos de legume

Pestele se curata si se spala bine. Legumele  le curatam, le spalam si le taiem marunt. Punem pestele condimentat cu sare si piper in tava, iarlegumele maruntite le punem pe langa si pe peste. Stropim cu putin ulei de masline  si bagam la cuptor. Este gata cand este rumenit. Poate fi servit cu usturoi sau mamaliguta. Se serveste cald.

Pofta buna!

Peste la cuptor cu sos de usturoi

Ingrediente Peste la cuptor cu sos de usturoi

1 peste

un pachet de unt

sare, piper

Pentru sos:

5 catei de usturoi

ulei

200 gr smantana

miez de nuca

sare

Mod de preparare Peste la cuptor cu sos de usturoi

Pestele se taie bucati maricele, se presara cu sare si piper apoi il asezam in tava unsa cu unt. Deasupra fiecarei bucati se puna o bucata de unt. Se coace la foc mare cam o ora.

Sosul se face astfel/ se pun toate ingredientele intr-un blender si se amesteca pana devinun sos, o pasta. Se serveste alaturi de peste si de mamaliga. Pofta buna!

Peste la cuptor cu vin alb

Ingrediente Peste la cuptor cu vin alb

2 pesti

200 ml vin alb

4 linguri ulei de masline

3 cepe

3 catei de usturoi

sare, piper, bulion, foi de dafin

Mod de preparare Peste la cuptor cu vin alb

Se curata pestele si pe dianfara si pe dinauntru si se lasa sa se odihneasca 20 de minute. Se asaza apoi intr-o tava si se pune ceapa taia fideluta, usturoiul, vinul alb, uleiul, foile de dafin, piperul, bulionul si putina sare. Se unge bine pestele cu ulei si se da la cuptor pentru cca 90 minute. Se unge din cand in cand cu sosul din tava.

foto: Pixabay.com

Exit mobile version