Pe timpul verii, unele alimente se pot transforma in adevarate capcane pentru sanatate. Inainte de a le consuma, gandeste-te daca merita riscul.
Iata ce alimente NU trebuie sa consumi vara. Afla care sunt pericolele.
Carne la gratar
Indiferent ca este vorba despre carne de porc, pui sau peste, puse pe gratar, la temperatura mare, la foc deschis sau in tigaie, proteinele animale degaja substante chimice care au potential cancerigen.
Ce sa mananci: Inlocuieste proteinele animale cu legume la gratar. Daca, totusi, vrei sa consumi carne, taie feliile foarte subtiri pentru a reduce timpul de gatire, marineaza carnea inainte de a o pune pe gratar, intoarce-o des de pe o parte pe alta. Temperaturile ideale de gatire sunt 145 grade pentru peste si friptura, 160 de grade pentru burger si carne de porc, 165 de grade pentru carne de pui.
Hot dog
Carnea procesata este mai rea decat carnea pe gratar. Organizatia Mondiala a Sanatatii plaseaza carnea procesata in aceeasi categorie de pericol precum fumatul si azbestul.
Ce sa mananci: Inlocuieste alimentele procesate cu piept de pui proaspat sau peste file.
Nu rata nici: Cele mai sănătoase fructe de vară pentru copii
Fulgi de gheata
Par reci si racoritori, dar in realitate fulgii de gheata sunt facuti din siropuri cu foarte multa fructoza din sirop de porumb, zaharuri simple care ridica brusc nivelul energiei, insa scad apetitul pentru alimentele reale. In plus, aceste siropuri pot contine coloranti nu tocmai sanatosi.
Ce sa mananci: Incearca un fruct pe care l-ai tinut putin la rece sau o portie mica de inghetata adevarata.
Cocktail-uri racoritoare
Daca ti se pare ca o Margarita sau o Pina Colada sunt numai bune pentru a te racori, te inseli. Sunt mai rele decat fulgii de gheata. Aceste cocktail-uri, pe langa faptul ca au alcool, pot contine zaharuri care incetinesc metabolismul, inhiba absorbtia de nutrienti si contin foarte multe calorii.
Ce sa consumi: Daca simti nevoia de alcool, incearca bauturile simple (votca sau gin), in care, pentru putin gust, poti pune o felie de lamaie, iar ca sa fie reci, un cub de gheata. In rest, cea mai buna este apa, in care poti adauga felii de fructe sau legume proaspete, ca sa-i dai putina aroma.
Nu rata nici: 6 alimente care au un gust mai bun in iunie
Porumb fiert
Atunci cand mananci porumb direct de pe stiulete iti poti rani gingiile si poti distruge smaltul dintilor.
Ce sa mananci: Incearca popcorn-ul. Vei consuma mai putine floricele decat daca ai manca porumbul fiert si, in plus, eu mai putine calorii. Pentru un plus de savoare poti presara peste popcorn scortisoara, boia, ulei de avocado, usturoi. Iar daca, totusi, ti-e pofta de porumb fiert sau copt, da jos boabele de pe stiulete si apoi mananca-le.
Alimente conventionale
Cu cat un aliment este produs in termeni conventionali, cu atat este mai mare riscul de a te expune la pesticide si alte substante toxice.
Ce sa mananci: Alimente organice. Spala orice aliment inainte de a-l consuma, chiar si pe cele a caror coaja o arunci (banana, portocala).
Sucuri fara zahar
Bauturile racoritoare cu indulcitori artificiali nu sunt o solutie foarte fericita. Desi pot avea mai putine calorii, substantele chimice pot creste toleranta la zaharuri si sa iti doresti din ce in ce mai mult.
Ce sa consumi: Incearca ceaiurile preparate in casa, neindulcite, in care sa adaugi putina zeama de lamaie proaspat stoarsa.
Te mai poate interesa si: Mancarea in timpul verii: 5 mituri care iti pot face foarte rau
Inghetata fara zahar
Ca si in cazul sucurilor, indulcitorii artificiali sunt o problema. Sorbitorul si xylitolul pot deshidrata intestinele, ceea ce poate duce la diaree, in timp ce inulina, o fibra care confera consistenta cremoasa poate duce la balonare.
Ce sa mananci: O portie mica de inghetata.
Sursa: cosmopolitan.com
Imagine de Fernando Villalobos de la Pixabay