Recunoaste, si tu ai in cercul de prietene una care va calca pe nervi in secret pe toate, fiindca are vesnic greutatea ideala si nu pare se tina niciodata regim, nu e obsedata de calorii, nu e frustrata de restrictii culinare.
Ei, bine, cercetarile arata ca oamenii slabi pur si simplu nu se gandesc la mancare in acelasi mod in care o facem noi… ceilalti. Dr. David L Katz spune ca persoanele subtiri au o… relatie mai relaxata cu mancarea: “In schimb, persoanele plinute tind sa fie preocupate de mancare. Isi concentreaza atentia si energia asupra cantitatii si frecventelor meselor sau ataseaza etichete mancarurilor, categorisindu-le drept bune sau rele. Consecinta e ca se gandesc tot timpul la mancare.”
Expertii de la Prevention.com te ajuta sa explorezi mintile misterioase ale celor slabi in mod “natural” si te invata cum sa gandesti si sa mamanci ca femeile suple.
Stiu cand sa se opreasca din mancat
Pe o scara de la 1 la 10 a nivelului de satietate, femeile slabe se opresc din mancat la 6 sau 7, spune nutritionista Jill Fleming, autoare a cartii “Oamenii slabi nu-si golesc farfuriile”. Ceilalti continua sa manance pana la 8 sau chiar 10. De ce? Raspunsul ar putea fi ca au tendinta sa echivaleze senzatia de stomac plin cu satisfactia si se simt nesatisfacuti daca nu sunt plini. Sau poate ca te-ai obisnuit sa termini tot ce ai in farfurie, indiferent ca ai sau nu nevoie de toata acea mancare.
Fa ca ele: Ca sa mananci ca slabanoagele, cand te afli cam la jumatatea urmatoarei tale mese, pune jos furculita si, folosind scara de la 1 la 10, evalueaza-ti nivelul de satietate. Fa acelasi lucru cand mai ai in farfurie doar vreo cinci guri de mancare. Scopul e sa inveti sa constientizezi nivelul de satisfactie din timpul unei mese. In plus, iti incetineste ritmul cu care mananci si permite semnalului de satietate de la stomac sa ajunga la creier inainte sa mai apuci sa mananci in plus.
Citeste si: Dieta cu gratar si salate te ajuta sa slabesti pana la 10 kg fara sa te infometezi
Stiu ca foamea nu e o urgenta
Majoritatea celor care se lupta cu kilogramele in plus tind sa priveasca foamea ca pe o boala ce trebuie vindecata cat mai repede. Daca te temi de senzatia de foame e posibil ca deseori sa mananci mai mult decat iti trebuie ca sa eviti acea senzatie. Oamenii slabi tolereaza acea senzatie pentru ca stiu ca vine si trece si astfel amana inca o perioada urmatoarea masa.
Fa ca ele: Alege o zi extrem e plina ca sa amani dinadins cu o ora sau doua masa de pranz.. Sau incearca intr-o zi sa sari peste o gustare de dupa-amiaza. Vei vedea ca poti sa functionezi chiar si asa foarte bine. Data viitoare cand stomacul incepe sa te roada, te vei abtine in loc sa te repezi direct cu capul in frigider.
Nu vindeca tristetea cu mancare
Nu e vorba ca femeile slabe sunt imune la mancatul pe fond emotional, insa ele stiu sa-l recunoasca atunci cand se intampla si se opresc.
Fa ca ele: Adauga vocabularului tau cuvantul “STOP”. Invata ca cele mai comune motive pentru mancatul emotional sunt oboseala, tristetea sau furia, asa ca atunci cand te trezesti pe canapea cu o cutie intreaga de fursecuri sau o galeata de inghetata, incearca sa identifici factorul declansator. Daca descoperi ca chiar ti-e foame, ia o gustare sanatoasa, cum ar fi o mana de nuci sau migdale, care sa te tina pana la urmatoarea masa. Dar daca descoperi ca mananci pentru ca esti obosita, nervoasa sau trista cauta o solutie fara calorii pentru nevoia ta emotionala. Calmeaza-ti nervii facand o alergare sau sarind prin casa sau dansand. Daca esti trista suna o prietena sau fa o plimbare in parc sau iesi la o cafea la mall. Avand oameni in jur te vei simti mai conectata la comunitate, chiar daca nu te intalnesti cu nimeni cunoscut. Daca esti obosita, culca-te!
Nu rata nici: Dieta cu humus. Slabeste sanatos 3 kg pe saptamana
Mananca mai multe fructe
Studiile arata ca, in medie, femeile slabe mananca cu o portie mai multe fructe decat femeile supraponderale, mananca mai multe fibre si mai putina grasime pe zi decat surorile lor rotunjoare.
Fa ca ele: Ca sa mananci ca subtirelele examineaza-ti dieta zilnica si cauta metode prin care sa introduci in ea mai multe fructe (nu sucuri de fructe). Tinta trebuie sa-ti fie doua – trei portii de fructe pe zi. Presara fructe de padure pe cereale sau in iaurt. Adauga felii de pere in sandvisul cu pui sau, ca desert, coace un mar. Tine pe masa din bucatarie sau pe birou un castron cu fructe, ca sa fie cele mai la indemana gustari cand te apuca foamea sau pofta de rontait ceva.
Iubesc rutina
Orice dietetician iti va spune ca o dieta variata e buna, dar prea multa varietate poate avea efect invers celui dorit. Studiile au aratat ca prea multe arome, texturi si culori in dieta te pot incuraja sa mananci mai mult decat iti trebuie. Oamenii slabi mananca in general cam aceleasi lucruri. Majoritatea meselor lor constau in mici variatii ale aceluiasi lucru. Uneori mai schimba cate ceva, dar in mare parte dietalor e foarte predictibila.
Fa ca ele: Incearca sa mananci cam aceleasi lucruri la mesele principale: cereale la micul dejun, salata la pranz, etc. E perfect in regula sa adaugi la salata, pui la gratar intr-o zi si ton in alta zi, insa daca te tii aproape de un meniu fix prestabilit limitezi ocaziile sa cedezi tentatiei de a manca prea mult.
Te mai poate interesa si: Dieta cu banane si lapte. Slabesti 1 kg pe zi fara sa resimti senzatia de foame
Au gena autocontrolului
Cercetatorii au descoperit ca cea mai sigura modalitate sa prezici daca si cat va lua in greutate o femeie la varsta de 50 – 60 de ani e sa ii studiezi nivelul de dezinhibitie sau lipsa de retineri in comportament. Femeile cu mare capacitate de autocontrol s-a dovedit a avea cel mai scazut index al masei corporale. Dezinhibitia, lipsa de retineri, poate duce la o crestere in greutate post-menopauza de pana la 16 kg.
Fa ca ele: Pregateste-te pentru momentele cand dezinhibitia poate ajunge la cote inalte, cum ar fi la o petrecere sau o iesire cu prietenii. Daca esti la o petrecere, promite-ti ca vei gusta o data din fiecare al doilea aperitiv. Daca esti la restaurant comanda doar o portie de aperitive si imparte un desert cu cineva. Daca esti stresata (un alt moment cand autocontrolul e la cote scazute), tine la indemana o gustare crantanitoare: fructe sau morcovi.
Sunt mereu in miscare
Un studiu facut la Clinica Mayo a aratat ca, in medie, femeile slabe sunt in picioare cu 2,5 ore mai mult pe zi decat restul, ceea ce poate duce la arderea metabolica a 16 kg pe an.
Fa ca ele: Studiile arata ca oamenii supraestimeaza deseori cat de activi sunt de fapt. Majoritatea petrec intre 16 si 20 de ore pe zi stand jos. Poarta un pedometru intr-o zi normala si vezi cat de mult te apropii de cei 10.000 de pasi recomandati pe zi. Ziua ta ar trebui sa combine 30 de minute de exercitii fizice traditionale (fitness, pilates, jogging, etc.) cu o varietate de obiceiuri sanatoase, cum ar fi urcatul pe scari in loc de lift sau spalatul podelelor cu mopul intr-un ritm mai alert decat normal.
Dorm bine
Femeile slabe dorm cu 2 ore mai mult pe saptamana fata de femeile supraponderale. Cercetatorii spun ca lipsa de somn e strans legata de scaderea nivelurilor de hormoni care taie pofta de mancare, precum leptina, si de cresterea nivelurilor de hormoni care cresc pofta de mancare, precum grelina.
Fa ca ele: Imparte cele doua ore de somn in plus ale femeilor slabe la sapte zile pe saptamana si vei vedea ca inseamna doar 17 minute in plus de somn pe zi – ceea ce nu e imposibil oricat de ocupata ai fi. Incepe cu asta si incearca treptat sa ajungi la 8 ore de somn pe noapte, cat e recomandat pentru adulti.