Ce-ar fi Craciunul fara cozonac pufos?!
Iata cele mai gustoase retete de cozonac pufos trimise de cititoarele site-ului nostru, in sectiunea ReteteleTale.
Cozonac pufos: Cozonac steluta
Cozonac pufos: Abetina a trimis o reteta delicioasa de Cozonac steluta.
Ingrediente Cozonac steluta
-500 gr.faina de grau,
-2 galbenusuri,
-2 linguri zahar,
-1 esenta de migdale,
-50 gr.unt,
-300 ml.lapte caldut,
-un praf de sare,
-drojdie cat o nuca,
-2 linguri de ulei,
-un borcanel de ciocolata de 180 gr.,
-2 linguri de nuca macinata,
-1 ou pentru uns cozonacul.
Mod de preparare Cozonac steluta
-Se cerne faina intr-un vas, peste faina adaugam galbenusurile, zaharul, praful de sare, esenta, untul la temperatura camerei, drojdia stinsa cu lapte caldut si framantam un aluat. Mai spre final adaugam uleiul si framantam pana se dezlipeste aluatul de pe vas,punem un prosop peste vas si lasam aluatul sa se dubleze. Cand aluatul a crescut suficient, il impartim in patru bucati egale, din fiecare bucata facem cate o foaie rotunda.
Intr-o tava asezam hartie de copt si presuram putina faina, punem in tava o foaie de aluat perfect rotunda pe care o taiem dupa o forma, eu am folosit un capac de la o oala si o ungem cu ciocolata pe care am topit-o pe bain-marie, presuram nuca macinata, adaugam inca o foaie de aluat, ungem cu ciocolata, presuram nuca macinata si adaugam inca o foaie de aluat, repetand procedura, la final asezam ultima foaie de aluat pe care nu mai punem ciocolata. Punem in schimb un pahar cu gura in jos pe mijlocul cozonacului si taiem mai intaii in 4 bucati, apoi in 8 si la final in 16 bucati. Prindem cate doua bucati si le rotim spre interior de cate doua ori.
Repetam procedura pana terminam de rotit toate bucatile, apoi le prindem cate doua capete si le unim bine. Le ungem cu ou batut in care am pus un pic de zahar si dam tava la cuptorul incalzit deja si lasam sa se coaca la foc potrivit. Cand este copt cozonacul il vom unge cu putina apa in care am topit un pic de zahar, asa cozonacul va fi stralucitor. Pofta buna!
Cozonac pufos: Cozonac cu capsune si stafide
Cozonac pufos: Va recomandam o reteta de sezon, delicioasa si aspectuoasa: Cozonac cu capsune si stafide.
Ingrediente Cozonac cu capsune si stafide
Aluat pentru 2 cozonaci:
aprox. 600 g faina
100 g zahar tos
200 ml lapte
100 g unt topit
3 galbenusuri de ou
1 ou
un cub mic de drojdie proaspata
un praf de sare
esenta rom
Umplutura:
100 g stafide
50 g cacao
150 g capsune
doua albusuri
3 linguri zahar tos
Mod de preparare Cozonac cu capsune si stafide
Maia: intr-un bol, turnam 50 ml lapte incalzit usor si o lingurita de zahar, adaugam drojdia si doua linguri cu faina,apoi amestecam si lasam la cald sa creasca.
Intr-un vas adanc cernem faina, in mijlocul ei formam o adancitura in care adaugam praful de sare, laptele caldut, untul topit, galbenusurile si maiaua.
Cu mana, adunam faina de pe margine spre centrul vasului, va incepe sa se formeze aluatul si incepem usor sa framantam pana aluatul nu se mai lipeste de mana.
Dupa cateva minute, aluatului ii dam o forma rotunda, il asezam in alt vas curat, uns cu unt topit sau ulei, apoi il tinem 40 minute la cald ,sa-si dubleze volumul.
Umplutura:
Capsunele se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs, li se scot coditele, apoi se taie bucatele.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul tos, adaugam cacaoa, stafidele si capsunele taiate, amestecam lejer.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul,ase scoate pe blatul de lucru si il impartim in doua bucati. Cu sucitorul intindem fiecare bucata, astfel incat foaia sa aiba jumatate de cm si o forma dreptunghiulara.
Peste fiecare foaie intindem umplutura, apoi de la un capat al foii rulam usor.
Ungem formele de cozonac cu unt topit sau ulei si le tapetam cu hartie de copt. Asezam in fiecare forma cate un rulou de aluat si lasam la cald 15 minute sa mai creasca usor, apoi se unge aluatul din fiecare forma cu ou batut.
Se introduc formele cu aluat in cuptorul preincalzit si se lasa sa se coaca cca 50 de minute.
Dupa ce s-au copt, cozonacii se lasa cateva minute sa se odihneasca, apoi se pot scoate din forme si pudra cu zahar pudra.
Retinem ca servirea cozonacilor in stare calda se face prin ruperea lor, nu prin taiere!
Cozonac pufos: Cozonaci (reteta din 1865)
Cozonac pufos: Va prezentam azi o reteta aleasa din volumul „Bucataria romana. Carte coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet”, Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci, Typographia Stephan Rassidescu, 1865.
Ia 100 dramuri de unt caldicel, o oca de lapte tot caldicel, 4 oua, drojdie de bere ca o nuca topita in lapte, sare, si pui atata faina incat aluatul sa fie mult mai moale decat cel de pane.
Pe la jumatatea framantaturii adaogi putin zahar si stafide; framanti pana ce nu se mai lipeste aluatu de mani; apoi lasi de se dospesce; il asezi impletindu-l pe o tava unsa cu unt; ungi pe d’asupra cu galbinare de ou, si pui de se coace intr-un cuptor cald.
Cozonac pufos: Cozonaci cu nuca si rahat
Cozonac pufos: Cozonacii nu lipsesc de pe mesele de sarbatori. Iata aici o reteta de Cozonaci cu nuca si rahat.
Ingrediente Cozonaci cu nuca si rahat
pentru aluat
1,2kg.faina de grau (tavile mele sunt mai mari decat cele obisnuite).
4 galbenusuri,
100 ml. lapte dulce,
300 ml. iaurt gras,
un cub drojdie verde,
100 ml.ulei,
4 linguri de zahar,
esenta dupa preferinta.
apa minerala cam 100 ml.
Mod de preparare Cozonaci cu nuca si rahat
Punem faina intr-un vas si peste faina adaugam cele 4 galbenusuri, separat intr-o oala punem laptele dulce cu iaurtul sa se incalzeasca pe foc impreuna cu zaharul, se incalzeste foarte putin, asa ca apa de vara, apoi se ia de pe foc si se adauga drojdia se mesteca bine si se pune peste faina, adaugam un varf de cutit de sare, esenta si se framanta foarte bine adaugand apa minerala, spre final punem cate un pic de ulei peste aluat si contiunuam sa framantam pana vom obtine un aluat nu prea tare nu prea moale ,sa il putem intinde, apoi punem vasul pe o pernuta sa creasca.
Pentru umplutura
1 kg.nuci macinate,
100 gr.stafide aurii,
500 gr.rahat
4 albusuri,
700 gr.dulceata de trandafiri,
1 plic de cacao,
esenta de portocale
Mod de preparare
Punem nucile macinate intr-un vas peste nuci adaugam albusurile, dulceata de trandafiri, esenta, cacao si mestecam bine.
Cand aluatul este crescut il impartim in patru bucati egale si facem patru foi pe care vom intinde compozitia de cacao, apoi asezam rahat si presuram cu stafide rulam si impletim fiecare cozonac in doua, il asezam in tavi in care am pus hartie cerata, ungem cozonacii cu un ou batut si presuram mac din belsug apoi dam tava la cuptor pentru o ora la foc potrivit, cand sunt copti ii scoatem si ii ungem cu miere de albine indoita cu apa. Am inlocuit zaharul din compozitie cu dulceata de nuca.
Cozonac pufos: Cozonac moldovenesc
Cozonac pufos: Murarasu a trimis acest apetisant Cozonac moldovenesc.
Ingrediente Cozonac moldovenesc
1kg faina, 10-15 oua, 300 g zahar, 250 gr unt. 100 gr untdelemn, 50 gr rom, 1/2 baton vanilie, coaja de la o lamaie, 40 grame de drojdie, 100 gr stafide, 300 gr lapte, o lingura rasa sare, 50 gr rom.
Mod de preparare Cozonac moldovenesc
Se pune intr-un castron o mana de faina si se opareste cu laptele clocotit. Se amesteca bine drojdia cu o lingurita de zahar si se lasa sa creasca.
Cand coca oparita este doar calduta, se amesteca cu drojdia crescuta si se lasa din nou sa creasca. Se separa galbenusurile de albusuri, se pune peste galbenusuri zaharul, sarea, vanilia, coaja de vanilie si se freaca lacald pana se obtine o crema groasa si zaharul nu se mai simte. Se amesteca cu 50 gr untdelemn romul si 2 albusuri batute spuma.
Se toarna peste maiaua crescuta si se formeaza coca.
Se framanta si se bate pana se desprinde de mana si prezinta basici. Untul se inmoaie la cald, se amesteca cu restul de untdelemn si numai caldut se pune putin cate putin peste coca. Se impatureste tot timpul pana inghite 2/3 din cantitatea de unt. Se lasa sa creasca la un loc caldut pana isi mareste volumul inca de doua ori. Se ung formele cu unt si se trece la punerea cozonacului in forma. Se unge o planseta cu unt, se intinde cu palma din coca o foaie groasa de1cm, se presara cu stafide si rahat si se ruleaza.
Se fac doua rulouri lungi cat forma, se impletesc in doua si se pun in forma ca sa ocupe 2/3 din capacitatea ei. Se lasa sa creasca la un loc caldut pana se umplu formele; se ung cu galbenus de ou si se coc cu atentie la loc potrivit. Cand cozonacul se cu nuca se procedeazala fel, numai ca nu se mai impletesc.
Crema de nuca: albusurile, batute spuma se amesteca cu nuca macinata, zahar, coaja de lamaie, rom si putina cacao.
Cozonacul se poate prepara cu si mai putine oua.
Este o prajitura fina ce trebuie sa i se acorde multa atentie.
Cere un mediu cald pentru ca din moment ce coca s-a racit, creste greu si nu iese de calitate.
Cozonac pufos: Cozonac de casa cu nuca si cacao
Cozonac pufos:
Va prezentam o retetea cu nuca si cocao, usor de preparat.
Ingrediente Cozonac de casa cu nuca si cacao
Pentru 2 cozonaci avem nevoie de 1kg.faina, 200g zahar, 200g unt, 2cuburi de drojdie, esenta de rom, coaja de lamaie si portocala, 1/2 litru lapte, 8galbenusuri, o lingurita sare, 3 pliculete zahar vanilat.
Mod de preparare Cozonac de casa cu nuca si cacao
Se face maiaua cu putin lapte si zahar, se lasa sa creasca. Intr-un vas mai mare se cerne faina. Laptele se fierbe cu zaharul, coaja de lamaie si portocale si se adauga fierbinte peste faina. Se incepe framantarea, se adauga pe rand sarea, galbenusurile, albusurile batute spuma, zaharul vanilat, maiaua, esenta, iar la final untul topit. Se framanta 30 minute si se lasa sa creasca.
Umplutura se face din nuci pisate, cacao, care se amesteca cu putin lapte, stafide si rahat.
Cand a crescut coca se imparte in doua, se pune umplutura, se ruleaza, se pun in tavi de cozonac, se mai lasa la crescut 30 minute, se ung pe deasupra cu ou si se dau la cuptor pana se coc.
Cozonac pufos: Cozonac floare
Cozonac pufos: Ce-ar fi Craciunul fara cozonac?! Iata o reteta apetisanta de cozonac floare.
Ingrediente Cozonac floare
( pentru 2 cozonaci mari )
1 kg faina
250 gr zahar
50 gr drojdie
500 l lapte 3,5% grasime
200 gr unt
5 galbenusuri
2 plicuri vanilie bourbon
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
o lingurita rase sare
ulei pentru uns masa de lucru
Pentru umplutura:
5 albusuri
200 gr miez nuca
200 gr stafide
1 lingurita zeama lamaie
1 esenta rom
50 gr cacao
100 gr zahar vanilat
Pentru uns :
1 galbenus
50 ml lapte
50 ml apa
3 linguri zahar
Mod de preparare Cozonac floare
Primul pas este pregatirea ingredientelor si este foarte important sa le pregatim de cu seara pentru ca toate trebuie sa fie la aceeasi temperatura.
Faina trebuie sa fie foarte bine uscata, ideal este sa fie pastrata in spatii lipsite de umiditate, eventual o puneti seara cca o ora pe calorifer ca sa fie bine uscata.
Cernem faina intr-un vas incapator, de doua trei ori ca sa fie cat mai pufoasa si sa iasa cozonacul cat mai afanat.
Pregatim maiaua astfel: Intr-un vas sfaramam cubuletele de drojdie cu o furculita si le diluam intr-un pahar de lapte caldut. Adaugam cateva linguri faina si mestecam pana obtinem o maia moale si omogena.
O punem la dospit la loc cald si o lasam pana isi dubleaza volumul.
Adaugam maiaua astfel crescuta peste faina. Frecam galbenusurile cu sare, adaugam coaja de lamaie si portocala si le punem peste faina.
Zaharul il dizolvam in laptele caldut. Adaugam si vanilia. Turnam putin cate putin peste restul ingredientelor din vas amestecand cu mana pana se incorporeaza toata cantitatea de faina si obtinem un aluat moale si omogen .
Topim untul si incepem sa framantam aluatul. Ungem din cand in cand mainile si fundul vasului cu unt caldut. Framantam aluatul energic circa 30 minute. Eu l-am framantat asa cum tin minte ca o facea bunica, juca box cu aluatul pana incepea sa formeze bule si cand si cand intindea de el ca de o guma de mestecat. Trebuie sa obtinem un aluat elastic.
Acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc cald, ferit de curentii de aer.
Cat sta aluatul la crescut pregatim umplutura . Batem albusurile cu zeama de lamaie pana devin ferme si nu cad daca intoarcem castronul cu fundul in sus. Adaugam zaharul pudra si batem pana obtinem o bezea tare si lucioasa .Incorporam si cacao apoi miezul de nuca macinat
Stafidele le lasam de seara la inmuiat cu esenta de rom si leadaugam in compozitie. Omogenizam si lasam deoparte.
Ungem masa de lucru cu ulei , ungem si noi mainile si impartim aluatul in patru. Formam patru dreptunghiuri si intindem deasupra umplutura. Mare atentie sa nu aveti dendinta sa exagerati cu umplutura, fiindca altfel cozonacul va da inapoi la copt. Este destul de suficienta atat cat e.
Rulam dreptunghiurile si obtinem niste cilindri.
Cu ajutorul unui cutit taiem bucati aproximativ egale.
Luam o cratita rotunda (eu am folosit una de tuci ) si o tapetam cu hartie de copt. In lipsa hartiei ungem cu unt. Asezam rulourile de jur imprejur ca pe petalele unei flori. In mijloc punem doua trei rulouri culcate.
Asezam inca un rand deasupra in acelasi stil . In mijloc asezam trei rulouri culcate ca sa fie mai joase decat restul sa fie cat mai asemanatoare cu forma unei flori
Lasam din nou la crescut circa 30 minute. Batem galbenusurile cu laptele si ungem cozonacul cu ajutorul unei pensule. Presaram zahar tos.
Cand este gata ungem cu un sirop preparat din cele 50 ml apa cu 2 linguri zahar. Acoperim si il lasam sa se odihneasca.
Cozonac pufos: Cozonac stea de Craciun
Cozonac pufos: Cum ar fi sarbatorile fara cozonac?! Iata o reteta delicioasa de Cozonac stea de Craciun.
Ingrediente Cozonac stea de Craciun
ALUAT:
– 1 kg faină
– 5 oua
– 50 g drojdie proaspata
– 200g zahar
– 500ml lapte
– 8 lingura ulei de floarea-soarelui
-1 lingurita de sare
– 2 pliculete zahăr vanilat
– 1 lingurita coaja rasa de lamaie
UMPLUTURA:
– 500 g rahat taiat cubulete
– 1 galbenus pentru uns
Mod de preparare Cozonac stea de Craciun
– Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia.
– Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua.
– Adaugi pe rand galbenusurile peste care presari un praf de sare (asa m-a invatat bunica… galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg.
– Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul, vanilia, uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic (cca 20 de minute).
– Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura;
– Dupa ce a dospit aluatul, il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin.
– Intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei, in foaie subtire (de un deget), in forma de cerc. Asezi o foaie in tava cuptorului, pe hartie de copt.
– Presari rahatul si apoi il acoperi cu cealalta foaie de aluat.
– Asezi un pahar de apa cu gura in jos, chiar in centrul aluatului si tai in opt, pana langa pahar.
– Tai apoi cele 8 fasii in doua, doar pana la jumatate.
– Lasi paharul pe loc si rasucesti fasiile de aluat, ca o fundita.
– Acoperi tava cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute.
– In acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu galbenus.
– Lasi la copt cam 60 de minute. Il scoti imediat din tava si il acoperi cu prosopul. Apoi il poti prezenta colindatorilor.
Pofta buna!
Cozonac pufos: Cozonac cu Nutella
Cozonac pufos: Adriana88 a trimis o reteta minunata: Cozonac cu Nutella.
Ingrediente Cozonac cu Nutella
500 g faina
2 oua
5 linguri zahar
200 g iaurt
1 plic drojdie uscata
1 praf de sare
coaja de portocala
100 g ulei
nutella
1 galbenus
2 linguri lapte
Mod de preparare Cozonac cu Nutella
Intr-un vas amestecam drojdia cu putina apa calduta, 1 lingurita zahar, 1 lingurita faina.
Cernem faina intr-un vas, adaugam sarea, coaja de portocala, zahrul, facem o gaura in mijloc si adaugam drojdia, iaurtul la temperatura camerei, ouale batute si incepem sa framantam cu mainele umezind cu ulei.
Acoperim si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Impartim coca in 4 bucati egale.
Intindem prima bucata pe masa infainata in forma de cerc o ungem cu nutella, adaugam a 2 bucata intinsa in forma de cerc, ungem cu nutella,a 3 foaie ungem cu nutella, a 4 foaie si punem o cana in mijloc si cu cutitul taiem in triunghiuri si fiecare triunghi il rasucim putin.
In mijloc am adaugat un colacel uns cu nutella.
Ungem cu galbenusul amestecat cu lapte.
Dam la cuptorul incalzit pana se rumeste frumos.
Cozonac pufos: Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala
Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac: Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala.
Ingrediente Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala
Aluatul: 500 g faina, 100 g unt, 250 ml smantana, un plic cu zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie si o portocala, 1/2 lingurita sare, 8 galbenusuri, 100 g zahar, 40 g drojdie.
Umplutura: 8 albusuri, 400 g mac , 300 g zahar, 20 ml rom.
Mod de preparare Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala
Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se adauga untul moale, smantana, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si portocala, apoi faina.
Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framanta cu mana 10 minute, lasandu-l sa creasca la cald cca 30 minute, pana cand isi dubleaza volumul.
Se ung cu margarina solida (mai moale) 4 forme lungi si inguste de cca 35/6 cm, din tabla inoxidabila, speciale pentru cozonaci.
Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se pune pe o foaie de nylon, presarata cu putina faina si se da cu mana forma de dreptunghi, presand cu palma ca sa aiba aceeasi grosime si marginile drepte.
Apoi se intinde in foaie subtire de cca 2 mm, incepand de la mijloc spre margini, ca sa aiba o latura cat lungimea formei (35 cm) si cealalta cat iese (cca 60 cm).
Aluatul, fiind gras si elastic, se intinde usor. Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul si apoi se bate spuma in continuare, pana cand se intareste din nou.
Se pune nuca macinata sau macul macinat si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in albus. Jumatate din cantitatea de umplutura se aseaza cu lingura in gramezi pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu cutitul.
Foaia se taie in jumatate pe latura cea mai lunga si se ruleaza de la taietura spre margine.
Se obtin doua rulouri care, apoi, se rostogolesc direct in forma asezata cu deschizatura spre ele.
Se lasa sa creasca in forma cca 10 minute, apoi se ung cu ou.
Formele se asaza in tava de prajitura care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cu 30 minute inainte, la foc mijlociu. Se coc 50-60 minute, la foc mijlociu.
Dupa 30 minute, formele se intorc, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce, ca sa nu se rumenesca prea mult cozonacii.
Dupa ce s-au copt, primii doi cozonaci se lasa sa alunece lateral pe o planseta, se acopera bine si se lasa sa se raceasca in bucatarie, pana a doua zi. Imediat ce s-au pus primii doi cozonaci in forma, se asaza la fel, si ceilalti doi, lasindu-i mai departe de sursa de caldura, ca sa dospeasca mai incet, pina cind se coc primii.
Cozonac pufos: Cozonac de post cu fructe confiate si martipan
Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac de post.
Ingrediente Cozonac de post cu fructe confiate si martipan
500 de grame de faina 000,
40 g drojdie de bere proaspata Dr.Oetker,
250ml. de suc carbogazos Mirinda,
80ml. de ulei,
60g zahar,
1 lingura de esenta de vanilie/ 1 plic de zahar vanilat,
coaja rasa de portocala/lamaie,
1 praf de sare,
100g fructe confiate (ananas, pepene galben, maracuia),
un baton de martipan (60g).
Mod de preparare Cozonac de post cu fructe confiate si martipan
Am cernut faina intr-un bol, am facut loc la mijloc si am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc. Puteti folosi Fanta, dar mie nu-mi place, de aceea am ales Mirinda.
Sucul sa fie tot la temperatura camerei, ca toate ingredientele, nu rece. Am amestecat pana cand drojdia s-a dizolvat.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.
Dupa o ora, am adaugat restul de suc, uleiul, zaharul ramas, zaharul vanilat, sarea si coaja de portocala, le-am amestecat bine si am framantat putin aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se.
Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el, l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.
Am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am mai framantat putin si l-am impartit in doua.
Am intins cu mainile prima bucata in forma de dreptunghi si lunga cat tava de cozonac in care urma sa-l pun si am rasfirat fructele confiate, pe care le-am taiat bucati mai mici. Am avut ananas, pepene galben si maracuja.
Am procedat la fel cu a doua bucata si am taiat felii batonul de martipan-tot de post, cu ciocolata neagra.
Cele doua suluri le-am rasucit intre ele si le-am asezat frumos in tava de cozonac pregatita, unsa cu ulei.
L-am lasat iar la crescut pana a iesit din forma.
L-am stropit cu putin suc si l-am bagat in cuptorul incins la 200 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 180 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si l-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.
Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca l-am scos, l-am uns rapid cu miere si am presarat zahar brun. Sau puteti sa-l pudrati cu zahar, daca vreti.
Cozonac pufos: Cozonac cu nuca si cacao facut in casa
Cozonac pufos: Va prezentam reteta pentru 10 cozonaci deliciosi facuti in casa, din ingrediente naturale, sanatoase si controlate de mana noastra, pentru desfatarea intregii familii in aceste zile de sarbatoare, asa cum ne-o prezinta dna Virginia Musat, prietena comunitatii Sfatul Parintilor.
Ingrediente Cozonac cu nuca si cacao facut in casa
3.5 kg faina alba
1 lingura sare
200 gr zahar
1 l lapte caldut
4 galbenusuri + 4 oua intregi
150 gr unt (sau margarina)
200 ml ulei
2 esente rom
coaja rasa de la 2 lamai mari
Maia
175 gr drojdie proaspata
100 gr zahar
1/2 l lapte caldut
Umplutura
1.5 kg nuca macinata
coaja rasa de la 1 lamaie (sau scortisoara)
1 lingura cu varf cacao
550 gr zahar
Pentru uns
catevalinguri de ulei (pentru uns tavile)
3 oua
1 lingura cu varf smantana
Mod de preparare Cozonac cu nuca si cacao facut in casa
- Toate ingredientelesa fie la temperaturacamerei, exceptandlaptele care trebuiesa fie caldut.
- Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia.
- Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa.
- Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea (pe margine, nu direct peste maia) si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.
- Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot
-
Adaugam untul (saumargarina) si iar framantam.
- La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minute, pana aluatul nu mai e lipicios si se desface de pe maini si lighean.
- Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.
- Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.
- Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa-idati forma rotunda. Se aseazabucatileobtinutepe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosopsi se lasa la crescut 30 minute.
- Amestecam ingredientele pentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar.
- 5 tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.
- Luam fiecare bucata de aluat si o intindem foaie subtire de un deget.
- Punem pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. Intindem umplutura uniform peste aluat.
-
Rulam aluatul, usor ca sa nu iasa umplutura.
- Asezam cozonacii in tava, la distantaunii de altii.
- Acoperim cozonacii cu prosoape de bumbacsi lasam iar la crescut pentru 1 ora.
- In acest timp incingem cuptorul la 180C.
- Ungem cozonacii cu ouale batute cu smantana.
- Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.
Cozonac pufos: Cozonac Bounty
Cozonac pufos: Iata o reteta interesanta de cozonac.
Ingrediente Cozonac Bounty
Pentru aluat:
375 g faina (+aprox.200-300g),
125 ml lapte caldut,
60g unt moale,
1 cubulet de drojdie,
3 oua,
100g zahar,
esenta de vanilie,
4 batoane mari de Bounty sau 8 mici.
Pentru decor:
un galbenus pentruuns,
100 g ciocolata,
75 g frisca lichida,
nuca de cocos.
Mod de preparare Cozonac Bounty
1. Bate albusurile spuma.
Adauga zaharul si bate din nou. Pune galbenusurile, esenta de vanilie, laptele, untul, faina – am cernut-o de 2 ori, si drojdia inmuiata in apa calduta.
Eu am folosit un pliculet de drojdie uscata de la Dr. Oetker… Din toate aceste ingrediente framanta un aluat-daca e prea moale, adauga vreo 200-300 g faina, pana cand vei putea sa-l modelez isi sa-l framanti …vreo 20 minute. pana la spargerea primei basici de aluat!
L-am lasat la loc cald, la crescut cam o ora…pana si-a triplat volumul…
2. Am impartit aluatul in doua.
e urma dintr-o bila, am facut doua. Cand am vazut ca s-a facut aluatul cat casa, mi-am zis sa profit si sa mai fac un cozonac… cu nuca.
Asa… revenim la Bounty… am intins prima foaie din aluat exact pe masura tavii mele de chec, iar peste ea am asezat frumos ciocolatele Bounty, peste care am pus cea de-a doua foaie si am indesat-o frumos pe margini, ca sa iasa uniform.
3. L-am uns cu galbenus si am bagat tavile in cuptorul preincalzit la 160 de grade.
Dupa aprox. 30 de min. au fost gata.
Cozonacul cu nuca… Am facut umplutura din 200g de nuca macinata, 200 de zahar praf, o lingurita de coaja de portocala si 100 ml de frisca lichida… le-am pus pe toate pe foc, le-am amestect si le-am lasat sa dea un clocot. Apoi, am lasat la racit…
Am intins foaia de aluat ramasa si ma gandeam cum sa fac sa nu iasa umplutura in straturi subtiri, ci sa iasa toata, sa ne saturam de nuca…si-n copilarie mancam miezul cu nuca, il rontaiam de pe coaja si le lasam asa…cojite, pe farfurie, hi,hi,hi…n-am mai intins umplutura pe toata suprafata aluatului, ci am lasat-o pe toata intr-un loc si a ramas toata in mijloc, cum am vrut. Am inceput sa rulez…o data…din cealalta margine am facut franjuri si le-am dat peste partea rulata… Si gata!
Cu greu am pus rulada in tava, am uns cu galbenus si am dat la cuptor impreuna cu cozonacul Bounty.
I-am scos deodata…i-am lasat la racit, apoi m-am apucat de ciocolata ca sa imbrac cozonacul Bounty.
Am pus 100 g ciocolata la topit, impreuna cu o lingurita de margarina, am turnat 75 ml de frisca lichida si cand s-a topit toata ciocolata, am turnat-o peste cozonacul Bounty. Am presarat nuca de cocos din belsug si gata!
Cozonac pufos: Cozonac cu nuca si caramel
Cozonac pufos: Iata o reteta speciala de cozonac cu nuca si caramel, numai buna pentru mesele de sarbatori.
Ingrediente Cozonac cu nuca si caramel
Aluat: 750 gr faina, 1 cana de lapte, 5 linguri de zahar, drojdie cat o nuca, 3 oua, 1 margarina Rama, 1 galbenus de ou pentru uns
Umplutura: 500 gr nuca, zahar cat de dulce doriti sa fie
Caramel: 200 g zahar, 70 g unt, 200 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare Cozonac cu nuca si caramel
Amestecam faina cu zaharul, adaugam laptele caldut in care am dizolvat drojdia si ouale usor batute amestecate cu margarina topita. Framantam bine si il lasam la dospit. Cand e gata de dospit preparam caramelul punand zaharul intr-o craticioara la foc mediu. Cand incepe sa se inchida la culoare incepem sa il amestecam pentru a nu se arde. Cand tot zaharul este topit adaugam untul si smantana pentru frisca si mai fierbem pana incepe sa se ingroase.
Luam aluatul si il impartim in 8 parti egale si intindem fiecare parte intr-o foaie foarte subtire. Ungem foaia cu un strat subtire de caramel si apoi presaram deasupra nuca macinata si amestecata cu zaharul. Rulam fiecare foaie si asezam prin suprapunere intr-o tava de cozonac unsa cu unt cate 4 sucituri. Ungem cozonacii cu galbenus de ou si ii dam la cuptor, la foc potrivit, pana devin aurii si sunt patrunsi.
Pofta buna!
Cozonac pufos: Cozonac cu nuca
Cozonac pufos: Iata o delicioasa retete de cozonac cu nuca, numai buna pentru o zi de sarbatoare.
Ingrediente Cozonac cu nuca
10 linguri unt
3 galbenusuri
1/2 lingurita sare
600-650 gr faina
1plic zahar vanilat
esenta rom
14 gr drojdie uscata
200 ml lapte caldut
10 linguri zahar
coaja de lamaie sau portocala
Umplutura de nuci si cacao
300 gr nuci
4 linguri cacao
50 gr stafide
esenta rom
3-4 linguri de zahar
lapte cat sa omogenizam compozitia
Mod de preparare Cozonac cu nuca
Intr-un castron punem faina. Amestecam drojdia cu 1 lingura de faina, 3 linguri de lapte caldut si zaharul.Amestecam pana se face ca o pasta.Aceasta pasta o punem in castronul cu faina,(in mijloc)acoperim cu prosop si lasam la crescut timp de 15-20 minute la loc cald. Dupa ce a crescut maiaua adaugam pe rand toate ingredientele,untul topit,laptele caldut,galbensurile frecate bine cu zaharul si zaharul vanilat,esenta de rom,coaja de lamaie si faina cat cuprinde.Aluatul nu trebuie sa iasa vartos.
Acoperim castronul cu un prosop si lasam la crescut 2 ore.
Impartim aluatul in doua parti.Intindem bucata de aluat pe masa unsa cu ulei,apoi punem umplutura de nuci si cacao.Rulam bucata de aluat si o asezam in tava unsa cu ulei.
Ungem cozonacii cu galbenus de ou subtiat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit la foc potrivit aproximativ 70 minute.
Putem sa i taiem numai dupa ce s au racit foarte bine.
Pofta buna!
Cozonac pufos: Cozonac cu nuca, lamaie si portocala
Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac.
Ingrediente Cozonac cu nuca, lamaie si portocala
• 700 g faina (cernuta)
• 200 ml lapte
• 300 g zahar
• 100 ml ulei
• 50 g unt ( pt runs tava)
• 5 oua
• 3 galbenusuri
• sare cat se poate apuca intre degete
• un cub de drojdie proaspata
• esente ( esenta de rom de vanilie)
• 100 g nuca
• coaja rasa de lamaie+ portocala
Mod de preparare Cozonac cu nuca, lamaie si portocala
Drojdia o facem astfel:
O punem peste putin lapte indulcit (nu fierbinte) si o lasam sa creasca. Adaugam cateva linguri de faina.
Ouale le batem cu grija si le mixam bine, pana cand devin o masa spumoasa. Adaugam putin cate putin zaharul, sarea si esentele.
Punem faina intr-un vas mare, facem loc in mijloc si punem pe rand drojdia care intre timp a crescut, ouale batute spuma si restul de lapte. Framantam pana se incorporeaza toata faina si apoi punem putin cate putin uleiul si continuam sa framantam pana ce aluatul „incepe a creste din maini” cum spun gospodinele.
Se lasa la crescut aluatul cam o ora, dupa care se imparte in parti egale si se pune la tava (cine doreste poate pune in mijloc umplutura cu miez de nuca si cacao frecat cu albus, rahat, cacao, stafide etc), se mai lasa la crescut si in tava vreo jumatate de ora, se ung cu ou pe deasupra dupa care se dau la cuptor pentru a se coace.
Se scot din tava dupa ce se coc si se pune deasupra mac, zahar, nuca de cocos.
Pofta buna!
Cozonac pufos: Cozonac de casa
Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac de casa.
Ingrediente Cozonac de casa
Pentru maia: 500g faina, 200ml lapte caldut, 2 lingurute de zahar, 50g de drojdie (recomand drojdie vrac nu la cuburi)
Pentru aluat: 500g faina, 1 lingurita sare, 4oua, 4 lingurite zahar, 250 unt topit caldut, coaja de portocala, ulei
Pentru umplutura: 400g nuci macinate, 250g zahar, 5plicuri zahar vanilat, coaja de portocale, esenta de portocale si esenta de vanilie, lapte 200ml, cacao 1lingurita.
Mod de preparare Cozonac de casa
Maia:
Se pune faina intr-un vas si se face o adancitura in mijloc. Intr-un bol se dizolva drojdia si zaharul in laptele caldut si apoi se rastoarna in adancitura. Incet- incet se ia faina de pe marginea vasului si se amesteca cu laptele din mijloc pana se obtine in interior o compozitie de consistenta smantanii. Se lasa la fermentat 30min. D
upa cele 30min se adauga restul de faina, untul topit dar sa fie caldut, ouale, sarea, coaja de portocale, zaharul, ulei. Se amesteca usor, lasand compozitia sa respire, pana cand se obtine un aluat elastic, putin moale care se desprinde usor de pe vas si mana.
Se framanta aluatul circa 30min, folosind din cand in cand ulei. Se rotunjeste aluatul, se da langa o sursa de caldura si se acora cu un servet curat. Se lasa circa 60min.
Intre timp se face umplutura astfel: se pune laptele intr-un vas pe foc. Cand laptele s-a incalzit se adauga nucile, zaharul, zaharul vanilat, esentele, cacao si coaja de portocale. Se lasa sa fiarba la foc mic pana scade laptele amestecand din cand in cand sa nu se lipesca. Cand laptele a scazut se opreste focul.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se ia, se asaza pe planseta de lucru, se portioneaza in doua bucati si se intinde fiecare bucata de aluat cat lungimea tavii. Se intinte si umplutura, se ruleaza cu grija si se pun in tavi unse cu ulei si tapetate in prealabil cu faina. Se unge fiecare cu galbenus de ou batut, se lasa circa 10 min la crescut in tava dupa care se introduce la cuptor la foc iute circa 40 minute.
Cozonac pufos: Cozonaci cu nuca, cacao si rahat
Cozonac pufos si delicios. Iata cum se prepara
Ingrediente Cozonaci cu nuca, cacao si rahat
Ingrediente coca:
2 kg faina
8 oua (galbenusuri)
1 pachet margarina
6 linguri ulei
100 g drojdie (proaspata)
400 g zahar
1 l lapte
sare
esenta de rom
5 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
Ingrediente umplutura:
500 g nuca macinata
400 g rahat
1 esenta rom
100 g cacao
100 g zahar
Mod de preparare Cozonaci cu nuca, cacao si rahat
Zaharul cu laptele se pun pe foc, amestecand pana se topeste zaharul si se adauga si zaharul vanilat. Intr-un vas mare se pune faina, un praf se sare, drojdia (maiaua), se adauga galbenusurile si coaja de lamaie peste care se adauga laptele si se framanta bine bine pana aproape se desprinde de pe margini. Se adauga uleiul cu margarina si esenta de rom. Se lasa sa creasca.
Mai multe retete delicioase gasesti aici.