Oricat de inofensive ti s-ar parea, exista alimente care provoaca dependenta. Da, ai citit bine. Nu doar anumite substante, considerate periculoase si care sunt interzise, duc la adictie, ci si unele alimentele.
Iata mai jos o lista de alimente care provoaca dependenta. Asa se explica de ce iti este tot timpul pofta de ele!
Pizza
Pizza se afla pe primul loc al alimentelor care provoaca dependenta. Situatia se explica prin faptul ca fiecare felie are un continut glicemic si de grasimi (22, respectiv 10 grame) care stimuleaza placerea. Fiecare felie de pizza contine undeva la 300-360 de calorii, in functie de topping. Nu uita ca necesarul zilnic este in jur de 2000 de calorii.
Ciocolata
Un baton de ciocolata cu lapte are sarcina glicemica de 14 si 13 grame de grasimi. La acestea se adauga si cofeina, substanta care duce si ea la dependenta. Creierul este stimulat in zona de placere si, ca atare, de fiecare data cand nu mai este activata aceasta zona vrei din nou. Retine ca un baton de ciocolata poate avea peste 200 de calorii.
Citeste si: Ce alimente sa mananci ca sa iti echilibrezi chakrele
Chipsuri
La o portie de 100 de grame de chipsuri, sarcina glicemica este de 12, iar continutul de grasimi este de 30 de grame. In plus, varietatea de arome artificiale, uleiurile in care sunt prajite fac din chipsuri o alta varianta de alimente care creeaza dependenta. Mai mult, substantele pe care le contin contribuie la aparitia unei stari de hiperactivitate, deoarece suprima in creier zona asociata cu somnul.
Fursecuri
Se pare ca zaharul din fursecuri activeaza in creier mai multi neuroni decat cocaine sau morfina. Cu o sarcina glicemica de 7, fursecurile par inofensive. Si, totusi, produc in creier o activitate mai mare in zona “placerilor” decat o injectie cu drog.
Inghetata
Sarcina glicemica de 15 si continutul de grasimi de 15 grame plaseaza inghetata in topul alimentelor care provoaca dependenta. Cu cat mananci mai multa cu atat iti doresti mai multa, pentru ca in creier se activeaza centri nervosi care nu se mai multumesc doar cu putina placere.
Nu rata nici: Top 15 alimente care pot produce cancer si top 15 alimente care previn cancerul
Cartofi prajiti
Produsul creeaza dependenta daca vorbim cartofii procesati, care contin agenti de gust si glutamat monosodic.Corpul se obisnuieste cu acest tip de stimulare a papilelor gustative sic ere mai mult. De aceea cartofii prajiti acasa nu sunt atat de “gustosi” precum cei din comert. Sarcina glicemica se ridica la 21, iar continutul de grasimi de 18 grame/portie.
Cheeseburger
Cand vine vorba despre cheeseburger, combinatia de grasimi si saruri in concentratie mare creste riscul de dependenta. Sarcina glicemica de 17 si continutul de 28 de grame de grasimi, la care se adauga si proprietatile adictive ale branzeturilor in sine, transforma cheeseburgerul intr-un produs “periculos” in cee ace priveste dependent. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca un cheeseburger mediu are aproximativ 300 de calorii.
Suc
Sucurile au o sarcina glicemica de 16. Iar consumul regulat de astfel de bauturi creste riscul aparitiei obezitatii. Continutul ridicat de zahar si cofeina in cazul unora, stimuleaza instalarea dependentei.
Prajituri
Cercetatorii de la Universitatea de Stat din San Diego au descoperit ca grasimile trans pe care le contin prajiturile afecteaza abilitatea de a-ti controla emotiile. Din cei 5000 de participant, persoanele care consumau mai multe alimente cu grasimi trans aveau problem reale in a-si controla emotiile si in a-si regla starea de spirit. Iar prajiturile nu contin doar grasimi hydrogenate, ci si zaharuri care ridica sarcina glicemica la 24, iar continutul de graismi la 10 grame.
Ce e de facut?
Ca in orice alta situatie, dependenta poate fi tratata inlocuind obiceiurile nesanatoase cu altele sanatoase. De exemplu, meditatia si exerticiile fizice pot stimula in creier zonele pe care le activeaza alimentele mentionate mai sus. Jogging-ul de exemplu stimuleaza productia de serotonina. Poti resimti dupa o sesiune de alergat aceeasi euphorie ca dupa ce ai mancat o ciocolata.
De asemenea, poti inlocui alimentele de mai sus cu fructe si legume proaspete, carbohidrati complecsi care sa stabilizeze nivelul glicemiei in organism si care fac sa dispara “poftele”!
O alta cale este sa nu mai mananci alimente care contin diverse arome pentru a-ti reeduca papilele gustative.
Sursa: recipeofhealth.com
foto: Depositphotos.com