Sfatulparintilor.ro

9 alimente pe care ar trebui sa nu le mai cumperi niciodata

alimente pe care ar trebui sa nu le mai cumperi

Cumparam mult cand intram intr-un supermarket. Dar oare, toate lucrurile pe care le luam ne sunt cu adevarat necesare? Sau oare n-am putea unele dintre ele sa le facem in casa si sa ne coste macar un sfert din pret mai putin? Iata o lista cu 9 alimente la care ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a le mai trece vreodata pe lista de cumparaturi, macar si pentru faptul ca, preparandu-le noi, iesim mai ieftin.

1. Sandvisuri gata facute

Cand va luati un sendvis pe care urmeaza sa-l bagati la cuptorul cu microunde pentru a fi gata, trebuie sa va ganditi ca ati cumparat o intreaga fabrica. Ati platit si ambalajul, si pe cel care l-a ambalat, si continutul, si pe cel care a feliat painea, si pe cel care a pus felia de cascaval sau de salata. Cu cat lista ingredientelor e mai lunga, cu atat costul e mai mare. Dar oare n-ati iesi mai ieftin daca vi le-ati cumpara pe toate. Cu siguranta banii pe care i-ati dat pe un singur sandvis v-ar ajunge macar de inca unul, daca ati lua ingredientele si vi l-ati face singuri.

2. Batoane inghetate cu suc de fructe

Nu va ingrasa la kilograme, dar cu siguranta va slabesc la portofel. Nu mai dati iama prin lazile cu inghetata din oras. Mergeti acasa, inarmati-va cu un blender, mixati orice fruct vreti, puneti-l intr-un recipient din plastic, adaugati putin zahar (daca e nevoie), un bat si dati-l la congelator. In acest fel, fara prea mare efort – nici fizic, nici financiar – aveti propriul baton de fructe.

Te mai poate interesa: Top 15 alimente care pot produce cancer si top 15 alimente care previn cancerul

3. Semipreparate

Or fi ele, produsele semipreparate, gata intr-o secunda, insa sunt costisitoare la pret. La magazin sunt de toate pentru toti, de la orez pana la tocanite. Dar oare chiar n-avem in casa o punga de orez, cateva ierburi aromate si putina sare, cat sa facem o garnitura.

4. Batoane energetice sau proteice

Cand simtim ca nu mai avem puteri, ca sa nu luam ceva dulce – care ingrasa –, ne infigem cu totii in batoanele energetice sau proteice. Pe langa faptul ca sunt destul de scumpe, pot avea si acestea un continut ridicat de grasimi si de zaharuri. Adica nu-i mare diferenta intre ele si o acadea. Daca tot vreti ceva care sa va revigoreze, incarcati un iaurt, un fruct sau o mana de alune sau nuci. Sunt mult mai satioase, si mai ales mai ieftine.

5. Mixuri de condimente

Rafturile de contimente sunt pline ochi de mixuri: pentru mici, pentru ciorbe, pentru supe, pentru carnati, pentru friptura, pentru carne de vita, pentru carne de porc, pentru carne de pui, pentru carne de curcan, pentru cartofi prajiti, pentru cartofi copti si lista poate continua. Ca sa nu mai dati o avere pe astfel de amestecuri, cumparati din toate cate putin, separat. Si combinati-le in ce fel vrei. Nici un amestec facut de voi nu va fi mai prejos decat unu gata facut. Diferenta va fi, cu siguranta, la bani.

Nu rata nici: Alimente cauzatoare de cancer. Afla ce trebuie sa ocolesti

6. Ice tea

Cunoastem cu totii reclamele la diversele produse din gama ice tea. Adica ceai inghetat. Si daca tot e ceai inghetat, nu mai bine il facem noi, pe aragazul propriu. Excludem astfel din start adaosul de fructoza, zahar si alte arome artificiale pe care le contin produsele gata imbuteliate. La fel ca in cazul mixurilor de condimente, mixul de ceaiuri poate fi foarte variat. Orice combinatie ati incerca n-are cum sa nu iasa bun, mai ales ca majoritatea pliculetelor de ceai au si instructiuni de preparare. Tineti preparatul putin la rece si investiti banii in ceva mai util.

7. Apa plata imbuteliata

Sunteti chiar atat de siguri ca apa pe care o cumparati este cu mult mai buna decat apa de la robinet. filtrata?. E posibil sa nu fie o diferenta atat de covarsitoare incat sa merite pretul. Chiar si daca ati investi intr-un filtru pentru robinet, apa ar costa mult mai putin decat cea imbuteliata.

8. Carne gata portionata

Ati fost vreodata atenti la costul unui kilogram de carne gata proportionata pentru friptura si o bucata intreaga? Dar la pretul unui kilogram de pasta de mici, fata de un kilogram de mititei gata facuti? Cele gata preparate sunt bineinteles mai scumpe. Nu dureaza decat cateva zeci de secunde sa portionati o friptura sau sa faceti un mic. Dar diferenta in portofel se va vedea cu siguranta.

9. Sosuri din tomate

Un tub de sos pentru spaghetti sau pizza costa cu siguranta mai mult decat o conserva de rosii. De ce sa nu faceti acasa sosul, folosind rosii in bulion. Adaugati vin, putin otet, putin zahar, ierburi aromate, orice legume tocate marunt – ceapa, ciuperci, morcovi, ardei gras, ardei iute – fierbeti-le timp de o ora. Daca vreti sa folositi rosii proaspete, decojiti-le, stopiti-le cu ulei de masline si puneti-le la cuptor pentru 20-30 de minute. Apoi le utilizati la reteta amintita mai sus. (Sursa: Yahoo Shine)

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version