Cartoful dulce este nu doar un aliment delicios, ci unul care are o multime de beneficii pentru sanatate. Cartoful dulce este un superaliment cu un continut ridicat de vitamine esentiale si minerale. Chiar daca nu iti plac, dupa ce vei citi cateva dintre beneficiile oferite de consumul lor s-ar putea sa doresti sa ii incluzi in dieta ta.
Iata 8 motive sa mananci cartofi dulci.
Sunt bogati in antioxidanti
Contin din plin antioxidati extrem de puternici. Antocianina, cea care ii ofera culoarea specifica, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti din cartofii dulci ca si betacarotenul. Antocianina are proprietati antiinflamatorii si ajuta la evitarea multor boli.
Sunt bogati in mangan
Un cartof dulce mediu contine 28% din necesarul de mangan, un mineral ce ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii si te face sa te simti plin de energie pentru mai multa vreme. De asemenea, manganul ajuta organismul sa absoarba alti nutrienti esentiali si, totodata si la mentinerea si intarirea sanatatii oaselor.
Nu rata nici: Cartofi clasici sau cartofi dulci? Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt mai sănătoși
Sunt o sursa excelenta de betacaroten
Un cartof dulce mediu contine mai mult de 200% din necesarul zilnic de betacaroten, un nutrient crucial cand este vorba de convertirea vitaminei A ce ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si imbunatateste sistemul imunitar.
Contin quercetina
Un alt nutrient important care se gaseste in cartoful dulce este quercetina ce furnizeaza o multime de beneficii pentru sanatate. Ajuta la scaderea LDL (colesterol rau) si reduce inflamatiile. In plus, actioneaza asemenea unui antihismic natural ce combate alergiile.
Ajuta la tinerea sub control a glicemiei
Chiar daca in cartoful dulce se intalnesc si carbohidrati consumul lui ajuta la mentinerea sub control a nivelului zaharului din sange intrucat creste nivelul adiponectinei din sange. De asemenea, cartoful dulce este bogat in fibre ceea ce inseamna o eliberare treptata a glucozei in sistemul circulator.
Ajuta la sanatatea inimii
Cartoful dulce este o sursa fantastica de potasiu si vitamina B6 doi nutrienti esentiali pentru sanatatea inimii. Potasiul previne tensiunea arteriala ridicata si vitamina B6 ajuta la descompunerea homocisteinei – substanta care poate cauza intarirea arterelor ceea ce va avea ca efect dezvoltarea unor boli cardiovasculare.
Citeste si: Sunt buni cartofii dulci pentru sănătate? Nutriționistul Gianluca Mech explică
Sunt bogati in vitamina C
Un cartof dulce de marime medie poate furniza pana la 40% din necesarul tau zilnic de vitamina C. Sprijina organismul sa produca colagen ce mentine sanatatea incheieturilor si a pielii. In plus, te ajuta sa gestionezi mai bine stresul.
Contin vitamina D
Vitamina D este esentiala pentru sanatatea sistemului imunitar. De asemenea, joaca un rol vital in ceea ce priveste nivelul de energie, ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a sanatatii oaselor. Este de asemenea excelenta pentru sanatatea inimii, pielii si a dintilor.
Sursa: womanitely.com
Imagine de Achim Thiemermann de la Pixabay