Sfatulparintilor.ro

8 alimente care îți strică dinții, dezvăluite de medicul stomatolog Adrian Mina

alimente care îți strică dinții

Cu toții ne dorim dinți frumoși și sănătoși, iar, pentru a obține acest lucru, este nevoie de o bună igienă orală, dar și de obiceiuri alimentare sănătoase. Medicul stomatolog Adrian Mina ne dezvăluie câteva tipuri de alimente care contribuie la deteriorarea sănătății orale și pe care ar fi recomandat să le evităm pe cât posibil.

Alimentele și băuturile pe care le consumăm pot avea un impact major asupra sănătății dinților. Așa că e important să avem mare grijă la acest aspect. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune ce anume ar trebui să evităm să consumăm pentru a avea dinți frumoși și sănătoși.

1. Jeleuri cu zahăr

Știm deja că bomboanele sunt nocive pentru sănătatea dinților. Dar aceste jeleuri conțin mai multe tipuri de acizi care atacă dinții. În plus, deoarece sunt masticabile, se lipesc de dinți, motiv pentru care favorizează apariția cariilor. Dacă ai poftă de dulce, este de preferat să consumi o bucățică de ciocolată și să periezi apoi dinții.

2. Pâine

Atunci când mestecăm pâinea, saliva descompune amidonul în zahăr. Totodată, pe măsură ce o mesteci, pâinea se lipește de zonele dintre dinți, fapt ce poate provoca apariția cariilor. Sunt mai puțin nocive produsele din grâu integral. Acestea conțin mai puține zaharuri adăugate și nu se descompun la fel de ușor”, este de părere medicul stomatolog Adrian Mina.

Citeste si: Vrei sa stai departe de cabinetul stomatologic? 10 alimente pentru sanatatea dintilor

3. Alcool

Știm cu toții că consumul de alcool nu este tocmai sănătos. Nici măcar pentru dantură! Atunci când consumi alcool, gura se usucă mult mai repede. Alcoolul scade cantitatea de salivă, iar dinții noștri au nevoie de salivă pentru a se menține sănătoși. Saliva previne lipirea alimentelor de dinți și spală particulele de alimente. Ajută chiar la repararea semnelor timpurii ale cariilor dentare, a bolilor gingivale și a altor infecții orale.

4. Băuturi carbogazoase

Există studii care au demonstrat că băuturile carbogazoase, consumate în cantități mari, pot fi la fel de dăunătoare pentru dinți precum consumul de metamfetamină sau cocaină. Băuturile carbogazoase permit plăcii să producă mai mult acid care atacă smaltul dinților. În consecință, dacă le consumi des, practic îți acoperi dinții cu acid. Și nu în ultimul rând, băuturile răcoritoare de culoare închisă pot păta dinții”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

5. Gheață

Mestecatul de gheață poate deteriora smalțul dinților. Este un obicei nociv pentru sănătatea dentară și că poate trimite direct la urgențe cu probleme precum dinți crăpați, rupți sau slăbiți. Puteți folosi gheața pentru a vă răci băutura, dar nu cedați tentației de a o mesteca.

Citrice

Portocalele, grepfruturile și lămâile conțin o cantitate ridicatp de acid care poate eroda smalțul dinților, favorizând apariția cariilor. În plus, acidul din citrice poate fi deranjant pentru eventuale leziuni din cavitatea bucală”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Nu rata nici: De ce ne dor dinții când bem rece sau fierbinte! Ce șanse avem să scăpăm de sensibilitatea dentară!

7. Chipsuri de cartofi

Chipsurile de cartofi sunt foarte bogate în amidon. Acesta se descompune în zahăr, element extrem de nociv pentru sănătatea dinților. Dacă totuși le consumi, ai grijă să te speli pe dinți imediat după și să folosești ața dentară pentru a îndepărta resturile rămase între dinți.

8. Fructe uscate

Majoritatea fructelor uscate, fie că vorbim despre caise, prune, smochine sau stafide, sunt lipicioase. Se lipesc de dinți și îi încarcă cu foarte mult zahăr. Dacă vă place să le consumați, clătiți apoi bine gura cu apă, apoi periați și folosiți așa dentară. Recomand totuși fructele proaspete, deoarece conțin mult mai puțin zahăr decât cele uscate”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version