Sfatulparintilor.ro

6 tehnici frantuzesti pe care ar trebui sa le utilizezi in bucatarie

tehnici frantuzesti

Nu trebuie neaparat sa fii master chef ca sa gatesti precum unul. Sunt o multime de tehnici pe care, daca le stapanesti, vei aduce in propria bucatarie savoarea preparatelor din gastronomia lumii.

Iata 6 tehnici frantuzesti pe care ar trebui sa le utilizezi in propria bucatarie.

Julien

Julien presupune taierea legumelor, in fasii subtiri, de 2-4 cm lungime si 2-3 mm grosime. Nu trebuie neaparat sa stai cu rigla sa le masori, ci sa te apropii, cat de cat, de dimensiuni. Daca le faci mai groase, vor purta denumirea „jardiniere”.

Sifonad

Termenul „sifonad” se refera, in general, la ierburile aromate si la legumele cu frunze. Acestea trebuie sa fie rulate, apoi taiate subtire.

Citeste si: 7 obiecte esentiale in bucatarie ca sa fii sanatos

Blansare

Blansarea este o tehnica ce presupune introducerea in apa clocotita, pentru foarte scurta vreme, a legumelor sau a carnii. Dupa blansare acestea se scot imediat si se introduc in apa rece.

Sote

Sote-ul presupune prepararea la temperatura mare in grasime (de obicei unt) a legumelor. Trebuie mestecat tot timpul in tigaie pentru a nu se prinde. „Saute” in limba franceza inseamna „a sari”.

Nu rata nici: 6 plante aromatice vindecatoare ce trebuie sa fie in orice bucatarie

Deglasare

Deglasarea este o metoda de obtinere a sosului pentru friptura. In tava in care s-a gatit preparatul, toarna apa, vin sau supa. Cu o lingura de lemn se razuie baza vasului, ca sa se desprinda resturile de carne. Fierbe cateva minute, cat sa scada, apoi strecoara, adauga unt cat o nuca. Sosul este gata si numai bun de servit alaturi de friptura sau de peste.

Bechamel

Bechamel sau sosul alb este nelipsit din bucataria internationala. El se obtine cu ajutorul a trei ingrediente: unt, faina si lapte. Untul si faina se folosesc in cantitati egale iar laptele se adauga in functie de consistenta pe care ne dorim sa o obtinem in final. In acelasi timp, in functie de utilizarea sosului putem aromatiza fie untul, fie laptele (care trebuie adaugat fierbinte). De obicei se folosesc ceapa si/sau ierburi aromatice pe care in final le eliminam inainte de a servi acest sos.

Te mai poate interesa: 7 condimente cu beneficii majore pentru sanatate

Sursa: sheknows.com

Imagine de Jan Vašek de la Pixabay

Exit mobile version