Ouale sunt o sursa delicioasa de vitamine din complexul B, nutrienti si proteine. Desi sunt numeroase controverse in jurul oului, nutritionistii spun ca dietele care contin ou sunt sanatoase. Mai mult, un studiu a urmarit efectele asupra organismului ale unui mic dejun cu ou, ale unui mic dejun cu cereale si a lipsei micului dejun. S-a constatat astfel ca micul dejun care continea ou ajuta la reducerea poftei de dulce sau de alimente grase peste zi.
Iata 6 lucruri pe care nu le stiai despre oua, reiesite din studii realizate in diverse colturi ale lumii.
1. Galbenusul de ou ajuta la dezvoltarea creierului
Vitaminele din complexul B continute de galbenusul de ou sunt asociate cu o functionare neurologica mai buna si cu reducerea inflamatiilor. De asemenea, potrivit dr. Drew Ramsey, medic psihiatru, daca femeia insarcinata consuma oua, colina – substanta continuta de galbenus – ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului. In plus, sustine Ramsey, galbenusul ajuta la eliberarea in organism a unor neurotransmitatori precum serotonina, dopamina si norepinefrina.
2. Ouale sunt proteinele “perfecte”
Cand vine vorba despre proteine, ouale sunt “mina de aur”. Proteinele din ou sunt foarte usor absorbite de organism, si ajuta la construirea muschilor, sunt de parere dr. Cynthia Sass si Jeff Volek.
Citeste si: Aliment controversat: 5 mituri despre ouă
3. Gaina batrana…
Cand vine vorba despre calitatea oului, varsta gainii este foarte importanta. Astfel, cercetatorii au descoperit ca ouale de la gainile mai mici de 28 de saptamani si mai batrane de 97 de saptamani nu mai au aceleasi calitati nutritive precum ouale de la gaini de varsta medie.
4. Ce ne “spune” culoarea galbenusului?
Chiar daca nu dati importanta acestui aspect, specialistii spun ca galbenusul transmite diferite informatii, prin culoarea lui. Potrivit acestora, culoarea galbenusului nu releva cat de sanatos este oul, ci cat de sanatoase sunt gainile. Cele crescute cu iarba si cereale dau oua cu galbenusuri de o culoare intensa, intrucat alimentatia gainii contine carotenoide.
5. Albus tulbure vs. albus limpede
Daca credeti ca un albus limpede este mai sanatos, va inselati. De fapt, oul proaspat are albusul laptos, opac, iar pe masura ce se invecheste, acesta devine mai lichid si mai limpede.
Te mai poate interesa si: Oul, prieten sau dusman? Cand, cat si cum sa mananci oua
6. Ou alb sau ou rosiatic?
Culoarea cojii nu are nicio importanta in ceea ce priveste calitatea oului. Are legatura doar cu rasa de gaini care l-a facut.
Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay