Sfatulparintilor.ro

Totul despre post ca sa fii sanatos

despre post

Postul Craciunului a inceput marti 15 noiembrie 2022 si tine pana in ziua de Ajun, 24 decembrie, inclusiv.

Decizia de a tine post este una personala si tine foarte mult de convingeri, credinta, starea de sanatate a fiecaruia, dar si de putinta. Fie ca te-ai hotarat sa tii post sau nu, aceste informatii iti vor fi de folos, atat pentru sanatatea ta, cat si pentru a afla mai multe lucruri despre ce inseamna post, care sunt randuilelile, cine nu ar trebui sa tina post si ce recomandari au medicii.

Intrebari frecvente despre post, lamurite de preoti

Se pot folosi aceleasi vase in care s-a mancat de dulce?

Da. Vasele pot fi folosite daca s-au spalat temeinic. Nu se pot folosi lingurile de lemn. Acestea trebuie schimbate.

De la ce varsta pot tine copiii post?

Copiii pot fi invatati de mici sa tina post, insa trebuie acordata o atentie speciala celor bolnavi, anemici, rahitici pentru care mancarea este foarte importanta.

Femeile insarcinate pot renunta la post?

Da. Gravidele, lauzele si femeile care alapteaza au dezlegare in post, pentru sanatate si intarirea ei si a pruncului.

Daca poftesti este mai pacat decat sa mananci de dulce?

Nu. A pofti la mancaruri este numai ispita. A manca de dulce inseamna incalcarea randuielilor postului. A pofti este pacat numai in cazul adulterului: “Oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui” (Matei 5;27-28). (Sursa: Parohia Macin)

Te mai poate interesa: Postul Craciunului. Ce nu trebuie sa faci in Postul Nasterii Domnului. Ce rugaciuni e bine sa spui in timpul postului

Recomandarile medicilor in post

Medicii le recomanda tuturor sa aiba grija de starea lor de sanatate inainte de a incepe sa posteasca. Nu au voie sa tina post, femeile gravide, lauzele, copiii, bolnavii cu sindrom nefrotic, bolnavii cu afectiuni cronice, bolnavii de cancer sau cu afectiuni autoimune, persoanele subnutrite si cei aflati in convalescenta. Copiii nu pot posti mai mult de patru zile, acest lucru putand afecta copilul la nivelul hormonilor de crestere. Adolescentii nu ar trebui sa posteasca mai mult de 6 zile intrucat in aceasta perioada se produc transformari neurohormonale care pot fi afectate de lipsa hranei corespunzatoare. Pentru persoanele peste 55 de ani, postul ar trebui sa fie de maximum 5 zile.

Dupa terminarea postului, este recomandat sa se inceapa o alimentatie mixta, in care sa nu se faca abuz de carne, intrucat metabolismul poate fi dat peste cap si, in plus, se pot instala probleme de natura digestiva.

In timpul postului si dupa post este recomandata apa minerala, intrucat sarurile din apa minerala cresc eficient absorbtiei aminoacizilor din alimente.

Ce alimente puteti consuma in post

Proteinele din carne pot fi inlocuite cu paine integrala, cartofi, orez, spanac, broccoli, alune, mazare, unt de arahide, tofu, lapte de soia, linte, fasole, nuci, migdale, seminte de dovleac.

Grasimile pot fi luate din uleiul de masline si din peste. Postul Craciunului are mai multe dezlegari la peste, timp in care puteti consuma somon, macrou, hering, ton. La acestea adaugat nucile, alunele, avocado, nuca de cocos, fistic, seminte de in, seminte de dovleac si de floarea soarelui.

Vitamina D poate fi luata din alimente precum ciuperci, soaia si peste. O expunere la soare de cel putin 15 minute pe zi va ajuta sa sintetizati corespunator vitamina D.

Leguemele cu frunze verzi, tofu, semintele de susan, soia, smochinele, fasolea uscata, lintea, mazarea, prunele, strugurii, citricele, broccoli si merele sunt surse excelente de calciu, zinc, fier si vitamina C.

Istoricul postului Craciunului

Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia – Izbavitorul, informeaza Agerpres.ro. Dupa unii talcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Primele mentiuni despre respectarea acestei perioade de infranare alimentara si trupeasca provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit noua cuvantari despre acest post, numit ‘postul din luna a zecea’. Postul Craciunului este inchinat in primul rand sarbatorii Nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Ca orice post, in primul rand el trebuie sa reprezinte o abtinere de la lucrurile rele care ne indeparteaza de Dumnezeu si de oameni.

Din punctul de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Este dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin, untdelemn in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse in perioada 21 noiembrie-16 decembrie, inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regula, in Calendarul crestin ortodox fie prin mentiunea dezlegare la peste, fie prin simbolul unui peste. In ultima zi a Postului Craciunului, credinciosii il asteapta pe preot ca sa le aduca vestea Nasterii Mantuitorului, in felul acesta cinstind marea sarbatoare care are sa vina.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version