Sfatulparintilor.ro

Regina Elisabeta a II-a. Ce recorduri a bătut în 70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață, a anunțat Palatul Buckingham, joi 8 septembrie 2022. Suverana, care a murit la vârsta de 96 de ani, a bifat, de-a lungul timpului o mulțime de recorduri și continuă să o facă.

Moartea reginei a îndurerat mapamondul, miliarde de oameni din întreaga lume urmărind cu interes evenimentele din Marea Britanie.

Regina Elisabeta a II-a: Recorduri de audiență

Potrivit site-urilor care urmăresc audiența TV, peste 5 milioane de oameni au urmărit ultimul drum al Reginei Elisabeta a II-a, din Edinburgh la Londra. Specialistii spun, însă, că în ziua înmormântării se va depași recordul mondial al tuturor evenimentelor televizate. Astfel că înmormântarea reginei, ce va avea loc în 19 septembrie, va deveni cel mai urmarit evenimetn din istorie. Cifrele estimate se ridică la peste 4 miliarde de telespectatori. Dacă se va atinge cifra escontată (4,1 miliarde de telespectatori), funeraliile  reginei vor depasi festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice din Atlanta din 1996 (3,5 miliarde de privitori), nunta Prințului Charles cu Lady Diana (2,5 miliarde de privitori) sau concertul Live8 din 2005 (1,5 miliarde).  

Longevitate

Domnia reginei Elisabeta a II-a a durat 70 de ani, 7 luni și două zile, fiind cel mai longeviv monarh dinistoria Marii Britanii. Precedentul record era detinut de stră-străbunica sa – regina Victoria, care a domnit 63 de ani, sapte luni si două zile, până în 1901.

Până la data morții sale, regina Elisabeata a II-a a fost cel mai în vârstă monarh și șef de stat din lume.

Cel mai longeviv monarh din istoria, care a domnit peste 72 de ani, între 1643 si 1715, este regele Ludovic al XIV-lea la Franței.

Regina Elisabeta a II-a: Călătorii

Regina Elisabeta a II-a deține și recordul călătoriilor. Ca monarh al Marii Britanii, ea a vizitat peste 100 de țări din 1952 încoace. De-a lungul domniei sale, regina a vizitat de peste 150 de ori națiuni din Commonwealth. În Canada a fost de 22 de ori (mai mult decât în orice altă țară). În Europa, recordul este deținut de Franța, unde regina a fost de 13 ori. Potrivit calculelor ziariștilor de la The Daily Telegraph, regina a făcut de 42 de ori ocolul Pământului, înainte de a a stopa călătoriile lungi, în noimebrie 2015, la vârsta de 89 de ani.

Cel mai lung turneu al reginei a durat 168 de zile (din noiembrie 1953 până în mai 1954), timp în care a vizitat 13 țari.

Citeste si: Regina Elisabeta, declarație savuroasă despre cine e șeful dintre George și Charlotte. Ce a dat din casă monarhul

Îndatoriri

Ca prințesă în vârstă de 21 de ani, Elizabeta și-a pus întreaga viața în slujba Commonwealth-ului. În calitate de regină, ea a îndeplinit aproximativ 21.000 de angajamente, a dat acordul regal pentru 4.000 de acte legislative și a găzduit 112 vizite oficiale ale șefilor de stat străini. Printre cei pe care i-a găzduit s-au numărat împăratul Haile Selassie al Etiopiei (1954), împăratul Japoniei Hirohito (1971), președintele Lech Walesa al Poloniei (1991) și președintele SUA Barack Obama (2011).

Peste 180 de petreceri în grădină au fost găzduite la Palatul Buckingham, la care au participat peste 1,5 milioane de oameni.

Regina Elisabeta a II-a: Politică și religie

Un total de 15 prim-miniștri britanici au slujit sub Regina. Primul a fost Winston Churchill (1952-1955), iar ultima Liz Truss, care a fost numită cu două zile înainte de moartea reginei. Ea a ținut întâlniri private regulate cu primul ei ministru al zilei, de obicei la Palatul Buckingham, săptămânal.

Regina Elisabeta a II-a deține recordul Guinness World la categoria șeful de stat cu cele mai multe țări în subordine simultan, și anume 15.

Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu 13 din ultimii 14 președinți americani, cu excepția lui Lyndon B Johnson. Ultimul ei vizitator de la Casa Albă a fost Joe Biden în 2021.

Regina a fost guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, o funcție care datează de la crearea bisericii sub Henric al VIII-lea în secolul al XVI-lea.

Ea a întâlnit patru papi în vizite oficiale – Ioan XXIII (1961), Ioan Paul al II-lea (1980, 1982 și 2000), Benedict al XVI-lea (2010) și Francisc I (2014).

Felicitări

Regina Elisabeta a II-a a trimis peste 300.000 de felicitări persoanelor care au împlinit 100 de ani și peste 900.000 de felicitări cuplurilor care au sărbătorit 60 de ani de căsnicie. De altfel, ea însăși deține un record de căsnicie: 73 de ani! Soțul său, Prințul Philip, a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

Regina Elisabeta a II-a: Portrete și bani

Începând cu vârsta de 7 ani, regina a poza pentru peste 200 de portrete. Cel mai controversat a fost portretul lui Lucien Freud, realizat in 2001, unul dintre critici spunând că Regina seamănă în portret cu unul dintre câinii săi corgi.

De asemenea, imaginea reginei apare pe cel puțin 33 de monede de stat diferite, inclusiv Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelanda.

Te mai poate interesa: De ce nu se imbraca regina Marii Britanii in culori inchise

Colecții

Regina Angliei deține cea mai mare colecție privată de obiecte de artă (tablouri și fotografii). La fel ca mare parte din averea regală, și mare parte din această colecție nu este deținută personal de regină, ci de către Coroană, instituția monarhiei. Crown Estate supraveghează bunurile monarhiei, care valorează miliarde și depășesc cu mult averea personală a reginei. În 2021, Forbes a estimat valoarea netă a reginei la 500 de milioane de dolari, în mare parte datorită investițiilor sale, artei, bijuterii și proprietăților imobiliare, inclusiv două castele.

sursa: france24.com, forbes.com, hellas.postsen.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version