Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este praznuita in fiecare an pe 21 noiembrie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovidenia.
Parintii Maicii Domnului sunt Sfintii Ioachim si Ana. Lipsiti de copii, dar cu credinta in Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu sa le daruiasca cinstea de a fi parinti, fagaduind ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui. Un inger le vesteste ca vor avea o fata pe care o vor numi Maria. Sfintii Ioachim si Ana nu au uitat de promisiunea facuta lui Dumnezeu si la trei ani de la nasterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu.
Aici a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care a dus-o in cea mai sfanta incapere din acest loc, in Sfanta Sfintelor, unde a stat pana la varsta de 15 ani. A fost condusa in acel loc sfant, pentru ca ea insasi avea sa devina „Sfanta Sfintelor” lui Dumnezeu, salas a lui Dumnezeu-Cuvantul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Vesnic, avea sa ia trup, sa Se faca cuprins in pantecele ei.
Rugăciuni înainte de spovedanie. Ce rugăciuni să spui înainte de a te spovedi
Intrarea in Biserica a Maicii Domnului – traditii si obiceiuri
In aceasta zi, copiii pun crengi de mar in vase cu apa. Acestea, tinute in lumina si caldura, inmuguresc si infloresc, si sunt folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove. Sa nu uitam ca in colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar. Daca am fi cu luare aminte la colinde, nu am avea cum sa nu ne intrebam ce mar ar putea face in decembrie flori dalbe? Si de ce mar? Pentru ca stramosii nostri stiau de la batranii lor ca acea nuielusa a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceea inflorea pana de Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a daruit crenguta, flori dalbe.
Sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica este cinstita de credinciosi prin rugaciune si ofrande, bucate de post, peste si lumanari, duse la biserica si sfintite, pentru a dobandi sanatate, bucurii, reusite si o buna vedere. Traditia spune ca atunci cand credinciosii respecta aceasta sarbatoare, in anul urmator vor avea hambarele pline si belsug in gospodarie.
Pentru ca bucuria sarbatorii Intrarea Maicii Domnului in Biserica sa nu fie umbrita de post, Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.
In popor, este considerata o zi magica. Se fac previziuni importante referitoare la oameni si la vreme. Astfel, conform traditiei populare, daca ziua Intrarii Maicii Domnului va fi innorata, peste an vor fi epidemii. Daca va ninge, vom avea parte de o iarna grea. Atunci cand in ziua praznicului este soare se spune ca va urma o vara secetoasa, potrivit Libertatea pentru femei
.De asemenea, se spune ca este bine ca fiecare credincios sa aprinda candela, iar focul sa arda in camin toata noaptea. In ziua praznicului Intrarii Maicii Domnului in Biserica, la biserica se fac pomeniri pentru cei care au murit fara lumanare. In memoria acestora se impart fructe si lumanari albe. In mediul rural, se pastreaza traditia ca femeile sa dea de pomana ”lumina de veci”. Exista convingerea ca lumanarea data de pomana in aceasta zi de sufletul mortilor, mai ales pentru cei morti fara lumanare, nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta.
In zonele rurale, se implineste un ritual care, spun credinciosii, alunga bolile: in fiecare gospodarie, la icoana Maicii Domnului se pune un vas cu apa proaspata si se aprinde o lumanare. Consumata dimineata, apa respectiva este un remediu pentru boli.
Ca sa aveti spor si belsug in casa, de Intrarea Maicii Domnului in Biserica nu trebuie sa lucrati sub niciun motiv. Nu spalati rufe, nu spalati geamuri, nu spalati nimic, nu faceti curatenie, nu coaseti, nu teseti, nu gatiti, doar incalziti mancarea deja gatita din ziua precedenta.
In ziua Intrarii Maicii Domnului in Biserica, ungeti usile si ferestrele cu usturoi ca sa fiti feriti anul urmator de farmece si pagube.
In ziua Intrarii Maicii Domnului in Biserica este foarte bine sa mancati peste pentru a „nu fi lipsiti de lumina ochilor si a va bucura de o vedere buna”. Nu intamplator, ci tocmai pentru ca bucuria marii sarbatori sa nu fie „atinsa” de post, Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.
surse: crestinortodox.ro, doxologia.ro
foto: Depositphotos.com