Inghetarea anului scolar in Romania ? Vicepremierul Raluca Turcan a declarat in dimineata zilei de luni, 23 martie 2020, ca situatia de urgenta impinge Guvernul spre luarea unor decizii importante in ceea ce priveste anul scolar in Romania. Ea a mentionat ca PNL pregateste trei scenarii in acest sens. “Sunt trei scenarii in privinta anului scolar, in contextul coronavirusului: evaluarile au loc conform calendarului initial, evaluarile sunt decalate sau anul scolar va fi repetat”, a declarat la RFI Romania, vicepremierul Turcan.
Inghetarea anului scolar in Romania – 3 scenarii
Raluca Turcan adaugat ca a solicitat Ministerului Educatiei o analiza privind evolutia cursurilor online, in contextul coronavirusului. „Am solicitat o analiza din partea Ministerului Educatiei, tocmai pentru a vedea cum se desfasoara educatia online si in baza programelor speciale create in parteneriat cu TVR pe educatia copiilor. Plecam de la principiul ca nicio evaluare nu poate sa fie in afara materiei predate. Daca efectele predarii online vom vedea ca ating toate segmentele sociale, pentru ca, evident, Romania are si segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este ingradit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea in functie de aceste evaluari cum vom proceda cu anul scolar”, a declarat Raluca Turcan.
Vicepremierul a precizat ca exista trei etape posibile. “Una ar fi ca anul scolar sa continue si evaluarile sa fie asa cum au fost prevazute, dar e un scenariu destul de greu de atins, intrucat deja se prefigureaza inchiderea scolilor peste perioada anuntata. Al doilea scenariu ar fi al decalarii evaluarilor, iar al treilea ar fi al repetarii anului, insa vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi solutia”, a continuat aceasta!
Gasesti aici MODEL declaratie pe proprie raspundere situatie de urgenta. Ce pot face cei care nu au imprimanta
Model ADEVERINTA ANGAJATOR situatie de urgenta – CLICK AICI!
Inghetarea anului scolar in Romania – Reactia Federatiei Sindicatelor din Educatie
Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET“ solicita membrilor Guvernului sa evite a mai da declaratii alarmiste referitoare la sistemul de invatamant, se arata intr-un comunicat remis luni, 23 martie 2020. Avand in vedere starea de urgenta, solutiile trebuie gandite si discutate inainte de a fi prezentate publicului larg.
„Le cer tuturor politicienilor sa dea dovada de responsabilitate in declaratii. Astfel de scenarii trebuie facute de specialistii in educatie si discutate cu partenerii sociali – profesori, parinti, elevi – inainte de fi prezentate in mass-media. Noi suntem intr-o permanenta comunicare cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii si pana acum nu s-a discutat despre o posibila repetare a anului scolar. In conditiile in care cadrele didactice, parintii si elevii depun eforturi prin activitati de predare on-line pentru a depasi aceasta criza, astfel de declaratii, precum cea de astazi, nu fac decat rau“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedinte FSE „SPIRU HARET“. Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET“ considera ca la ora actuala nu se poate pune problema repetarii anului scolar.
Inghetarea anului scolar in Romania – Reactia ministrului Educatiei
Referitor la ultimele informatii aparute in spatiul public cu privire la eventuala inghetare a anului scolar, Monica Anisie, ministrul Educatiei si Cercetarii, aduce asigurari, intru-un comunicat de presa, ca in acest moment nu se ia in calcul inghetarea anului scolar sau amandarea examenelor cu un an. „Vreau sa ii asigur pe elevi, studenti, profesori si parinti ca la acest moment nu luam in calcul inghetarea anului scolar sau amanarea examenelor cu un an. Specialistii din Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) lucreaza la mai multe scenarii, privind cu atentie si la ceea ce se intampla in cadrul sistemelor de educatie din statele Uniunii Europene”, se arata in comunicat
Ministerul Educatiei se preocupa de modul in care elevii isi continua invatarea de acasa si obiectivul MEC este ca niciunul dintre elevi, studenti sau profesori sa nu aiba de suferit. “In ceea ce-i priveste pe elevii care trebuie sa sustina Evaluarea Nationala si examenul national de Bacalaureat sau studentii care trebuie sa isi sustina examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educatiei si Cercetarii va prezenta variantele posibile pe care le ia in calcul in situatia in care se va prelungi aceasta stare de urgenta. De asemenea, precizam ca toate scenariile vor fi dezbatute cu toti actorii educationali (reprezentantii elevilor, studentilor, parintilor, sindicatelor si reprezentantii Consiliului National al Rectorilor), iar decizia va fi luata de comun acord”, a adaugat ministrul.
Este important de precizat faptul ca scenariile gandite de expertii ministerului vor fi aplicate in functie de evolutia crizei provocate de coronavirus in Romania si in acord cu deciziile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.
“Le multumesc colegilor mei, profesori, pentru tot efortul depus in aceasta perioada si ii indemn sa continue invatarea prin cursurile online alaturi de elevii/studentii lor. Fac din nou un apel la calm si ii rog pe elevi si studenti sa stea in casa si sa continue invatarea de acasa. Un indemn vine si pentru parinti, pe care ii rog sa ia toate masurile pentru a proteja sanatatea copiilor nostri si pentru a-i sustine in activitatea de invatare de acasa. Multumesc universitatilor si institutelor de cercetare, cadrelor didactice si cercetarilor care fac eforturi pentru a asigura asistenta necesara pentru combaterea COVID-19. Ministerul Educatiei si Cercetarii face tot posibilul pentru a sustine aceste eforturi”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educatiei si Cercetarii.
Inghetarea anului scolar in Romania – Reactia elevilor
Presedintele Consiliului National al Elevilor (CNE) critica declaratia facuta de Raluca Turcan, potrivit careia s-ar putea ingheta anul scolar: „Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, sa propagati un astfel de mesaj menit sa demoralizeze elevii (elevii care din solidaritate si responsabilitate trec acum prin momente de panica, anxietate, pentru ca nu e usor sa fii adolescent in plin razboi epidemiologic), un mesaj scenaristic si total neprofesionist, inducand panica in populatie in mod gratuit!”, scrie Antonia Pup, presedintele CNE, intr-un mesaj pe Facebook.
“Un reprezentant al Guvernului declara ca “se ia in calcul” posibilitatea de repetare a anului scolar, tocmai cand cetatenii acestei tari au nevoie de mesaje care sa exprime solidaritate si coerenta. Dragi colegi, va rog ramaneti imuni la aceste mesaje, pentru ca noi suntem aici ca sa va garantam ca anul scolar nu va fi repetat, iar dreptul la educatie va fi aparat chiar si in situatii de criza, da! Trebuie sa fim rationali si critici, cu totii, iar elevii din Romania au puterea aceasta, ei merita mai mult decat ce ne ofera statul! Dragi guvernanti, zilele acestea nu mai iesiti la declaratii prin ziare si pe la televizor decat dupa ce ne livrati o solutie la problema: ce facem cu elevii care nu au acces la Internet? Ati gasit deja si rezolvarea si finantarea de aveti timp de propagat mesaje in presa?”, incheie reprezentantul CNE.
Foto Facebook