Iarna si-a intrat deja in drepturi si probabil inca mai sunt gospodine care pregatesc camara cu bunatati. Azi invatam cum se pun muraturile. Sunt bune si de nelipsit de pe masa de Sarbatori.
Daca inca nu ai apucat sa faci cumparaturi, fa o vizita la piata si ia cele necesare pentru ca este pacat sa pierzi fructele si legumele proaspete.
Afla si cum se pun muraturile: Gogonele dulci
Vezi cum se pun muraturile pentru a se pastra pana la primavara
O sa iti explicam pas cu pas cum se pun muraturile si nu ai cum sa dai gres.
Pas 1: Pentru inceput pune la fiert o oala mare cu apa.
Pas 2: Pregateste borcanele. Spala bine fiecare borcan, apoi pune in ele 2-3 ramurele de marar uscat si cimbru uscat + 1 fâsie de hrean.
Spala castravetii si celelalte legume, taie-le felii mai groase, apoi le inghesui in borcane. Printre legume se pot pune cativa catei de usturoi, boabe de strugure, crengute de cires, piper si boabe de mustar.
Pas 3. Apa pe care ai pus-o la fiert inca de la inceput probabil clocoteste. Adauga sarea (25 g sare la 1 L de apa). Dupa cateva minute stinge focul, iar dupa 10 minute, poti sa torni saramura in borcane. Pune sub borcane o tava metalica care sa preia socul termic, asa eviti spargerea.
Pas 4. Dupa ce ai pus saramura, borcanele se acopera doar cu o farfurie, pana a doua zi. A doua zi se pune câte 1 lingura de otet in fiecare borcan de 2 L si se inchide capacul.
Aceasta reteta iti va da muraturi delicioase. Daca preferi sa fie mai dulce, poti adauga 1 lingura de zahar granulat la saramura.
Te mai poate interesa si cum se pun muraturi: gogosari
Imagine de wal_172619 de la Pixabay