Sfatulparintilor.ro

Cum sa refuzi politicos o invitatie la o petrecere la care nu vrei sa mergi. Sfaturi ca sa nu te simti stanjenit

cum sa refuzi o petrecere - sfatulparintilor.ro- pixabay_com - bonding-1985863_1920

Atunci cand esti nevoit sa mergi la tot felul de dineuri, petreceri si alte evenimente sociale poti avea impresia ca este pusa prea multa presiune pe umerii tai. Cum este posibil sa faci tot ceea ce iti cer ceilalti si sa gasesti timp si pentru tine?

Aminteste-ti ca nu este obligat sa acepti fiecare invitatie pe care o primesti.

Potrivit psihologilor si expertilor in eticheta este in regula sa refuzi o invitatie daca o faci plin de tact.

Sunt foarte multi oameni ca nu stiu cum sa declina o invitatie chiar daca nu vor sa participe la eveniment.

Potrivit psihologului Susan Newman, totul depinde de modul in care cineva a fost crescut, daca a fost invatat ca a fi politicos inseamna sa spui „da” la orice. Asa ca oamenii au inceput sa creada ca un „nu” inseamna proasta crestere, sau chiar o insulta.

„Unii oameni au fost invatati sa creada ca nu exista nicio cale sa spui nu unui prieten sau membru al familiei pentru ca altfel ii jignesti pe respectivii”, a punctat Newman, autoarea volumului The Book of No: 365 Ways to Say it and Mean it ― and Stop People-Pleasing Forever.

„Pentru multi, <nu> este prin definitie un cuvant negativ, ceea ce inseamna ca fiecare refuz inseamna „o palma” data celui ce a facut invitatia care se va simti ofensat sau chiar ranit. Sau ca declinarea unei invitatii denota egoism sau ca nu-ti pasa de familie sau de prietenii tai”, a adaugat Newman.

Daca spui constant „Da” atunci cand de fapt nu doresti asta atunci poti avea de suferit.

Citeste si: Cum sa spui NU fara sa te simti vinovat! Da, se poate!

Sa spui „da” tuturor si iti ignori propriile nevoi este reteta catre nefericire si sa te simti coplesit.

„Pe masura ce invitatiile se aduna te vei simti neputincios, vei acumula resentimente fata de oamenii care te cheama la ei si suparare fata de tine insuti pentru ca nu poti refuza pe nimeni. Iti ignori propriile nevoi, iar tot acest stres se va manifesta cu insomnii, dureri de cap, epuizare si te vei imbolnavi mai usor”, a subliniat Newman.

Sa spui „da” mereu te afecteaza mai mult pe tine decat un refuz pe gazda care nu o sa dea o atat de mare importanta absentei tale.

„O gazda are atat de multe pe cap. Asa ca daca refuzul tau a fost unul politicos, cu caldura sunt sanse mari sa nu il ia personal”, a adaugat Newman.

Nu rata nici: Cum să spui NU la locul de muncă

Asadar, cum poti spune „nu” ferm si, in acelasi timp, politicos?

Specialistul in eticheta, Diane Gottsman, sustine ca oamenii au tendinta de a oferi prea multe informatii cand refuza o invitatie. Cel mai bine este ca raspunsul sa fie simplu si direct.

„Se vede atunci cand te simti inconfortabil”, spune Gottsman, autoarea cartii Eticheta moderna pentru o viata mai buna. „Pregateste-te din timp astfel incat sa ai un plan atunci cand apare invitatie. Spune simplu, <Multumesc mult. Imi verific programul si revin cu un raspuns> sau <Cred ca va fi o petrecere minunata insa eu mi-am facut deja alte planuri>. Nu trebuie sa vii si cu alte scuze”.

Nu consteaza daca aceste „alte planuri” inseamna o alta petrecere sau sa sta acasa, imbracat in pijamale si sa privesti un film.

„Un plan este un plan indiferent de formaliti”, a punctat Gottsman.

Newman ofera alte raspunsuri pe care le-ai putea oferi:

„Iti multumesc ca te-ai gandit la mine. Mi-ai fi placut sa vin, insa nu pot”;

„Mi-as dori sa fi fost prezent, insa este imposibil pentru mine sa ajung”;

„Ziua respectiva este foarte incarcata, asa ca nu pot sa vin”;

„Cu atat mai rau pentru mine. Voi pierde toata distractia!”

Nu este bine sa inventezi un motiv pentru care nu poti veni.

„Daca minti, risti sa te simti vinovat, exact ceea ce vrei sa eviti cand refuzi o invitatie”, a argumentat Newman. Cand spui „nu” inseamna iti pui nevoile tale pe primul lor si sa scapi de obiceiul de a te sacrifica de dragul altora.

Pana la urma, nu uita ca modul in care iti petreci tu timpul este alegerea ta nu a celorlalti.

„Modul in care iti imparti timpul te priveste doar pe tine. Reaminteste-ti ca te poti intalni si alta data cu prietenii sau membrii familiei nu doar in timpul sarbatorilor”, a incheiat Newman.

Sursa: huffingtonpost.com

Exit mobile version