Sfatulparintilor.ro

Concediu prenatal – tot ce ar trebui sa stii

concediu prenatal - sfatulparintilor.ro - pexels_com - baby-holding-human-finger-225744

Concediul maternal totalizeaza 126 de zile calendaristice si cuprinde concediu prenatal (63 de zile inainte de nastere) si concediu postnatal (63 de zile dupa nastere). Totodata, este bine ca mamica sa stie ca, in urma acordului medicului, cele doua perioade de concediu – prenatal si postantal – pot fi compensate, cu conditia sa ramana minim 42 de zile in perioada postanatala.

Calcul indemnizatie concediu prenatal

Prin lege este prevazut ca valoarea indemnizatiei pentru concediu prenatal sau postnatal sa fie 85% din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni. Totodata, mamica trebuie sa aiba un stadiu de cotizare de cel putin 6 luni.

Aceasta indemnizatie nu va fi impozitata, insa se va retine CAS-ul care se va plati din asigurarile sociale de stat.

Este bine de stiut ca la calculul indemnizatiei de concediu prenatal si postanatal se tine cont si de indemnizatia de crestere a copilului, motiv pentru care valoarea poate creste.

Astfel, daca mama va lua cele 63 de zile inainte de nastere, va avea de castigat din punct de vedere financiar, primind 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni si va inregistra un venit mai mare decat salariul. Mai mult, daca mama va lua zilele de concediu prenatal inainte de a naste, se va lua in considerare si concediul de ingrijire a copilului care este de 1 ani si 11 luni, putand beneficia de peste doi ani de concediu de maternitate.

Citeste si Concediu crestere copil 2020. Conditii de acordare, ce acte sunt necesare, ce venituri ai voie sa realizezi in concediu crestere copil

Se poate lua prenatalul si in postnatal

Sunt femei care prefera sa mearga la serviciu pana in ultima zi posibila inainte de nastere. In acest mod se bucura de salariu complet si, dupa nastere, beneficiaza de 126 de zile platite cu 85% din salariul brut. Aceasta indemnizatie poate fi mai mare decat concediul de ingrijire copil, mamica avand beneficii financiare de care merita tinut cont.

Cu alte cuvinte, amanarea intrarii in concediu de ingrijire a copilului inseamna o indemnizatie de 85% din media veniturilor nete realizate in utlimele 12 luni si este mai avantajoasa.

In ce conditii se acorda indemnizatia maternala

Pentru a beneficia de indemnizatie maternala in timpul concediului prenatal, trebuie indeplinite cateva conditii:

Citeste si Alocatie copii 2020. Cine beneficiaza de alocatie. Cat este cuantumul in 2020. Cand intra in vigoare marirea alocatiilor

Cine poate beneficia de concediu prenatal si de indemnizatia maternala

De concediu prenatal si de indemnizatia maternala poate beneficia mamica, asigurata care indeplineste conditiile necesare pentru a primi indemnizatia. Totodata, de indemnizatia maternala pot beneficia si alte persoane, cum ar fi:

Photo by Wayne Evans from Pexels

Exit mobile version