Obiceiurile de inmormantare care existau cu ani in urma si care multora dintre noi le sunt cunoscute, azi, sunt considerate pagane sau, in orice caz, au ajuns sa denote lipsa de respect fata de cel decedat. Asadar, in cele ce urmeaza, vom vorbi despre ce sa nu faci la o inmormantare.
Moartea unei persoane apropiate nu este un lucru la care sa ne putem gandi cu usurinta. Cu toti avem tendinta de a indeparta rapid astfel de ganduri. Dar ceea ce nu poate fi indepartat, din pacate, este evenimentul in sine, care face parte din viata. Atunci cand moartea ne rapeste persoane apropiate, avem datoria morala de a participa la inmormantare.
Te mai poate interesa: De ce nu trebuie sa te barbieresti dupa inmormantare. Despre doliul la barbatii
Cand este bine sa te duci la priveghi
Trebuie sa stii ca la inmormantare nu se fac invitatii. Asadar, in momentul in care afli de decesul unui apropiat, datoria ta este sa te prezinti la priveghi fara sa astepti sa fii invitat. Absenta de la priveghi sau de la inmormantare este considerata lipsa de respect fata de cel decedat. De asemenea, este de asteptat ca, odata ce ai participat la priveghi, sa fii prezent si la inmormantare. In cazul in care timpul sau indatoririle nu-ti permit prezenta in ambele zile, anunta familia raposatului de acest lucru, prezentandu-ti scuzele.
De asemenea, nu se cade sa intrebi familia indoliata la ce ora sa te prezinti la priveghi. Ideal este sa mergi la priveghi dupa-amiaza si asta intrucat, in prima parte a zilei, familia este prinsa cu o multime de treburi organizatorice.
Totodata, nu se cade nici sa intervii sau sa-ti dai cu parerea asupra deciziilor de organizare a inmormantarii, luate de familie.
Citeste si: 20 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre doliu
Ce sa nu faci la o inmormantare
Odata ajuns langa sicriul cu trupul neinsufletit, va trebui sa te supui anumitor reguli, dar si sa renunti la unele obiceiuri impamantenite de secole, dar despre care, in zilele noastre, preotii spun ca sunt pagane si ca denota lipsa de respect atat fata de cel decedat, cat si fata de familia acestuia.
In primul rand, nu se cade sa folosesti formulele de salut uzuale. In astfel de momente, acestea trebuie inlocuite cu „Dumnezeu sa-l ierte!” sau „Dumnezeu s-o ierte!”
De asemenea, nu se cade sa pui bani pe icoana aflata pe trupul mortului, nici in buzunar sau prin alte colturi ale sicriului. A atasa un ban la icoana sau la Sfanta Cruce aflate pe pieptul celui raposat reprezinta o impietate pe care crestin-ortodocsii nu ar trebui sa o incurajeze.
Odinioara, exista credinta ca mortul isi va plati vamile cu acesti bani. Preotii spun, insa, ca acesta este un obicei pagan, ca si acela de a pune verigheta, ac, ata, pieptene sau ceas in buzunarele celui raposat. Este mult mai util ca aceste lucruri sa fie date de pomana, iar banii sa ii fie dati familiei.
Te mai poate interesa: Ce semnificatie are coliva
. Cand si de ce facem colivaNu este momentul sa te duci imbracat in haine in culori deschise.
Nu este, insa, obligatorie nici culoarea neagra, insa este necesar ca hainele sa fie, totusi, inchise la culoare, in concordanta cu sobrietatea momentului.
Cu siguranta, iti este cunoscut obiceiul de a sparge o cana sau un vas atunci cand decedatul este scos din casa. Acesta este inca unul dintre obiceiurile pagane, iar mentinerea lui denota ignoranta.
Un obicei la fel de cunoscut este si acela al aruncarii monedelor la rascruci. Este inca o cutuma care nu aduce niciun folos nici sufletului celui decedat, nici familiei acestuia. Si acesti banuti, oricat de mici ar fi ca valoare, ar trebui dati direct familiei indurerate.
Cum te comporti in biserica
Oricat de stransa ar fi fost relatia dintre tine si cel decedat si oricat de mare ar fi durerea pricinuita de disparitia acestuia, in timpul slujbei din biserica trebuie sa te abtii de la a plange zgomotos pentru a nu perturba slujba. De altfel, bocetul este considerat o manifestare a egoismului, pentru ca, in fapt, nu cel mort este plans, ci durerea pe care o resimtim noi la despartire.
De asemenea, in timpul slujbei trebuie sa pastrezi linistea si o atitudine serioasa si sa te rogi impreuna cu preotul si cu cei prezenti pentru sufletul celui disparut.
Acum ca ai aflat ce sa nu faci la o inmormantare, afla si ce nu se cade sa faci la pomana care urmeaza inhumarii.
Ce sa nu faci la pomana
Nici la priveghi, nici la pomana de dupa inmormantare nu se vorbeste fara rost, nu se fac glume, nu se rade, nici nu se mananca si nici nu se bea intocmai ca la nunta. Urarea ,,noroc!”, spusa atunci cand se duce paharul la gura, este inlocuita cu ,,Dumnezeu sa-l ierte!” (sau s-o ierte!).
Un alt obicei pagan la care este de preferat sa renunti la inmormantare sau la pomana este acela de a varsa bautura din pahar inainte de a bea din el. Acest gest, insotit de cuvintele „Sa fie de sufletul mortului” nu ajuta cu nimic sufletul mortului, ba, mai denota si lipsa de respect fata de gazdele care vor trebui sa stearga ulterior bautura de pe jos.
Daca rudele decedatului iti dau ceva de pomana, de la mancare pana la haine, nu vei spune multumesc, ci „Bogdaproste”, „Sa fie primit” sau ,,Dumnezeu sa primeasca”.
Imagine de Johana Peña de la Pixabay