Stiai ca exista modalitati simple prin care poti scapa de gandurile negative hipnotizandu-ti mintea astfel incat sa gandeasca pozitiv?
Nimeni nu poate nega faptul ca negativitatea se afla peste tot, iar acest lucru are un impact puternic asupra mintii. De fapt, creierul este programat sa fie mai sensibil la stimulii neplacuti.
Oamenii de stiinta considera ca tendinta de a reactiona mai puternic la negativ are un motiv temeinic – stramosii omului modern se confruntau zilnic cu pericolul; supravietuirea lor depindea de abilitatea de a detecta si evita situatiile in care si-ar fi putut pierde viata.
Apoi exista o complexitate imensa a mintii umane cu peste 100 de miliarde de conexiuni neuronale.
Acest numar inimaginabil de sinapse explica complexitatea gandirii umane. Acest lucru explica motivul pentru care oamenii au ganduri negative pe care le repeta la nesfarsit fara sa inteleaga de ce.
Vestea buna este ca poti controla ce produce mintea. Chiar daca nu poti scapa in totalitate de gandurile negative, le poti reduce la minimum. Cu putina rabdare si vointa iti poti reprograma mintea sa ramana pe partea pozitiva. Iata 5 reguli zilnice ca sa-ti pastrezi gandirea pozitiva.
Citeste si: Gandirea pozitiva: Formula castigatoare prin care te ajuta la munca
Tine un jurnal al recunostintei
Oamenii de stiinta au demonstrat ca practicarea regulata a gratitudinii iti face un creier mai sanatos si mai fericit. Unele dintre beneficiile faptului ca esti recunoscator sunt: motivatia mai puternica, un somn mai bun si o stare de spirit mai buna de-a lungul zilei.
Intr-un studiu realizat pe aceasta tema, participantilor li s-a cerut sa tina un jurnal zilnic cu lucrurile pentru care sunt recunoscatori. In schimb, alti subiecti au fost instruiti sa tina un jurnal cu ceea ce ii enerva ori de ce cred ca erau mai buni decat alte persoane. Persoanele care au facut parte din prima echipa au demonstrat o crestere a atentiei, determinarii si nivelului de entuziasm si energie.
Cercetatorii au tras trei concluzii importante:
– gratitudinea are un beneficiu psihologic foarte mare;
– gandirea ca esti „mai bun” decat altii nu demonstreaza recunostinta;
– aprecierea sincera este un aspect important al gratitudinii.
Recunostinta nu implica comparare. Este concentrarea pe aspectele pozitive din viata ta pentru care simti ca trebuie sa-i multumesti Universului/Creatorului/ lui Dumnezeu.
Nu rata nici: Tehnici de eliminare a stresului. Incearca-le si tu!
Repeta afirmatiile pozitive
Numeroase studii au demonstrat eficacitatea afirmatiilor pozitive in ceea ce priveste modul in care creierul functioneaza. Schimbarile se refera la modul in care mintea filtreaza stimulii externi, rezultand o stare pozitiva.
Dr. Mona Lisa Schultz, neurolog si autor a numeroase carti despre afirmatiile pozitive si creierul uman explica:
„Putem reseta creierul prin terapia comportamentala ori afirmatii. Afirmatiile schimba modul in care creierul functioneaza si stimulii la care reactioneaza. Contrar parerii unor neofiliti afirmatiile produc raspunsuri bio chimice si neurochimice care sunt mai bune decat Prozac, Zoloft ori alte medicamente asemanatoare”.
Iata o metoda rapida de creare a afirmatiilor pozitive:
– gandeste-te la aspectele din viata ta pe care doresti sa le imbunatatesti;
– fa o lista cu cele mai importante imbunatatiri pe care ai dori sa le faci;
– scrie cateva propozitii pentru fiecare punct de pe lista. Foloseste timpul prezent si concentreaza-te pe ceea ce vrei sa faci si nu pe ceea ce nu vrei;
– imprastie aceste afirmatii prin casa si citeste-le frecvent.
Asociaza-te si inconjoara-te de oameni care te sustin
Persoanele pozitive au un efect pozitiv asupra modului in care gandesti. Inconjoara-te de oameni care demonstreaza o stare mentala pozitiva. In acest fel vei fi inspirat, incurajat si motivat sa fii cea mai buna versiune a ta.
Asa cum s-a mentionat mai devreme, creierul are tendinta de a-si aminti si a ramane pe evenimentele negative. Iar acestea iti vor altera modul de gandire si, constinet ori inconstient, vei oglindi comportamentul, vorbele si gandurile negative. In acest caz, este cu atat mai importanta compania oamenilor alaturi de care stai.
Refuza sa fii alaturi de persoanele negative adoptand obiceiuri care ii permit creierului sa ramana pozitiv.
Ignora gandurile negative
Aminteste-ti ca nu esti gandurile tale negative. Gandirea negativa este asemenea unui ziar de joasa speta pentru minte. Nu are niciun fel de substanta, este construit pentru a-i atrage pe curiosi, pentru a plati pentru ceva nefolositor.
La fel functioneaza si creierul. Prezinta frumos ceva ce nu-ti este de ajutor penru ca tu vrei altceva. Esti o persoana hotarata sa se imbunatateasca, esti pozitiv in exterior, iar in sinea ta stii ca esti o persoana pozitiva.
Cand gandurile negative iti rasar in minte, pur si simplu ignora-le. Nu incerca sa folosesti rationamentele cand este vorba despre ele. Le poti observa, pentru ca in acest fel nu te implici din niciun punct de vedere. Dupa un anumit timp vei nota ca tot mai putine ganduri negative te deranjeaza.
Te-ar mai putea interesa si: 10 carti de dezvoltare personala care ti-ar putea schimba viata
Ramai activ
Inactivitatea in ofera creierului posibilitatea de a supra analiza si superrationaliza. Cea mai usoara solutie este sa constientizezi momentul in care creierul o ia pe aratura si sa-i deviezi cursul.
Exista mai multe cai de a deveni activ insa cea mai buna este sportul. Exercitiile fizice elibereaza andorfine, hormonii responsabili pentru starea de bine. Este cel mai bun antidepresiv natural cu rezultate mult superioare oricarui medicament de pe piata. De asemenea, efectele sale pozitive dureaza mult, insotindu-te pe durata intregii zile.
Alte beneficii pentru creier generate de miscare:
– oxigeneaza creieru imbunatatindu-i functiile;
– elibereaza hormoni care hranesc celulele creierului;
– stimuleaza cresterea unor zone critice ale creierului;
– imbunatateste invatarea si memoria;
– reduce riscul unor boli recum dementa si Alzheimer.
Sursa: powerofpositivity.com
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay