Sfatulparintilor.ro

Ce trebuie sa stii despre alaptarea unui bebelus bolnav

alaptarea unui bebelus bolnav

Pentru parinti este foarte greu sa-si vada copiii bolnaviori, mai ales daca acestia sunt foarte mici. Bebelusii care nu sunt alaptati sunt mai predispusi riscului de a se imbolnavi decat cei care sunt alaptati. Cu toate acestea, laptele matern nu are o formula magica. Si bebelusii alaptati se pot imbolnavi. In aceste cazuri, cheia este sa se continue alaptarea si nu sa se intrerupa. Cu cat mai mult, cu atat mai bine.

Nu doar ca prin alaptare copilul se va simti mai linistit si mai confortabil, ci, in plus, copilul va beneficia de anticorpi, va fi hidratat si insanatosirea se produce mai repede.

Iata ce trebuie sa stii despre alaptarea unui bebelus bolnav.

Diaree si voma

Atunci cand bebelusul are stari de voma si diaree, s-ar putea sa iei in calcul oprirea alaptarii. Poate ca ai auzit ca produsele lactate nu sunt foarte indicate in aceste cazuri insa, laptele matern NU este un produs lactat.

Atunci cand micutul are gastroenterita, cel mai bun tratament este laptele mamei. Cei mai multi dintre bebelusi se vor vindeca de la sine, doar cu ajutorul laptelui matern, fara sa fie nevoie de fluide aditionale.

Laptele matern se digera rapid si chiar daca bebelusul vomita sau are scaun imediat dupa ce a supt, tot a „captat” din elementele nutritionale continute de acesta.

Citeste si: Pozitii alaptare. Cum se face atasarea corecta la san

Ce inseamna scaun normal la bebelusi

Este foarte important sa faci diferenta intre un scaun normal si unul diareic la bebelusi. Micutii alaptati au scaune frecvente, apoase, de culoarea galben mustar (ocazional verzulii). Daca scaunele sunt mai dese decat de obicei, au un miros bizar si sunt insotite de temperatura, este posibil sa fie vorba de diaree cauzata de o gastroenterita. Cere sfatul medicului daca bebelusul tau se afla intr-o situatie asemanatoare.

Situatii speciale

Pot interveni modificari in scaunul bebelusului daca mama a luat antibiotice sau micutului i s-a facut vaccin impotriva rotavirusului. Mai pot aparea sensibilitati la alimente consumate de mama.

Congestie nazala

Cand bebelusul este racit si are nasul infundat, poate fi mai greu sa-si coordoneze suptul cu respiratia.

Iata ce ai de facut in acest caz:

– tine copilul drept, cand suge

– alapteaza-l des pentru a te asigura ca mananca suficient

– cateva picaturi de solutie salina puse in fiecare nara, apoi scoaterea mucozitatilor cu ajutorul pompitei vor decongestiona caile nazale.

– un umidificator sau un vaporizator in camera bebelusului vor face minuni

– inainte de alaptare tine bebelusul in pozitie verticala, pentru a scapa de mucozitati.

Cere sfatul medicului atunci cand bebelusul se confrunta cu o infectie respiratorie.

Te mai poate interesa si: 7 alimente alergenice la care sa renunti cat alaptezi

Ce faci cand bebelusul refuza sanul?

Cand este bolnav, bebelusul poate avea un apetit mai scazut si poate refuza sanul, mai ales daca il dor gatul sau urechea.

Alapteaza bebelusul cat mai des, nu-l forta, insa. Si utilizeaza diverse pozitii pana o gasesti pe cea mai confortabila pentru el.

Indiferent de motivul pentru care refuza sanul, cere sfatul medicului astfel incat bebelusul sa se recupereze cat mai repede.

Sursa: bellybelly.com.au

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version