Toata lumea stie ca laptele mamei este cel mai bun aliment pe care un copil il poate avea. Dar alaptarea nu este chiar floare la ureche, asa cum multa lume si-ar inchipui. Sunt femei pentru care alaptarea a fost una dintre cele mai dificile etape din viata lor.
Iata povestea unei femei pentru care alaptarea a fost mai complicata.
Unde sa gasesc o frunza de varza la ora asta din noapte?
Este ora 2.00, sanul mi s-a umflat. Cel putin asa cred; simt un nodul urias care pulseaza. Mai mult ca sigur ceva n-a mers bine cu alaptarea.
Sanii ma dor ca naiba. Toata lumea doarme. In curand se va trezi si fiica mea de trei saptamani si va cere de mancare. Dumnezeu s-o binecuvanteze, insa eu n-am cum s-o alaptez. Am sanii uriasi, cupa G (da, se poate), si nu am cum s-o alaptez. Tot ce vreau este o frunza de varza. Asa zice Doctor Internet.
Apoi, mi se pare ca nu se satura. Suge, dar plange dupa aceea. Poate sunt gaze, poate e constipatie, poate e oboseala. Dar o mamica aflata la inceput de drum, asa ca mine, are o singura teama: corpul meu nu produce suficient lapte pentru ea.
Ma gandesc sa ii dau si lapte formula, insa este un adevarat razboi intre femeile care alapteaza si cele care nu alapteaza. Trebuie sa fac orice sta in puterea mea sa imi hranesc fata cu lapte matern si sa nu-i dau formula. Asta include, probabil, si sa o infometez.
Citeste si: Tu stii ce medicamente sunt sigure in perioada de alaptare?
Ma gandesc ca, la 3 saptamani, n-am vazut inca nimic – blocajul canalelor, mastita etc.
Am participat la maratoane, am terminat o cursa de triatlon, am urmat patru ani tratamente de fertilizare. Mi s-a spus ca este greu sa fii mama, dar DE CE NU MI-A SPUS NIMENI NIMIC DESPRE ALAPTARE?!
De ce nu mi-a spus nimeni ce inseamna alaptarea. De ce nu mi-a spus nimeni ca ma voi transforma intr-o maniaca. Nu voi manca, nu voi dormi, nu voi face miscare, nu voi iesi din casa, nu voi socializa? Ca singurele mele preocupari vor fi alaptarea si recupereare de dupa alaptare. De ce nu mi-a spus nimeni ca alaptarea imi va ruina programul de somn, viata sexuala, corpul si propria sanatate mintala?
Nu vreau sa vorbesc despre beneficiile alaptarii pentru mama si pentru copil. Sunt prea obosita. Trei luni de alaptare exclusiva mi se par prea mult. Cand ai canalele blocate la 2.00 dimineata, alaptarea este un chin.
Am citit ca doar o treime dintre mamele care si-au dorit sa alapteze exclusiv cel putin trei luni au reusit. Aproape 42% s-au oprit dupa prima luna, iar in jur de 15% au renuntat la alaptare imediat ce au parasit spitalul.
Mama, ce ma incadrez in statistici!
Cum am decis sa alaptez
Toata lumea ma intreba: “Ai de gand sa alaptezi?”
“Voi incerca”, le-am spus.
Dupa ce am trecut atatia ani prin tratamente chinuitoare de fertilizare, mi-am promis ca nimic nu ma va descuraja in viata. Pentru ca mi-am petrecut 4 ani incercand sa am un copil, m-am gandit ca as putea incerca sa si alaptez. Daca imi iese, este perfect! Daca nu, asta e! Cat de greu poate fi?
Si cat de greu este!
Imaginati-va asta: o femeie frumoasa care se uita la copilul ei minunat in timp ce acesta suge linistit la sanii ei, cupa B.
Iata realitatea: o femeie ciufulita, nedormita, cu un copil de o luna care incearca sa suga de la un san de 20 de ori mai mare decat capul lui. Bebelusul apuca sfarcul si suge vorace cateva minute, apoi doarme 15 minute. Mama este un prizonier. Nu se misca, pentru ca poate trezi minunatul bebelus care stie sa tipe foarte tare. Apoi acesta se trezeste din nou, suge din nou, pana cand, probabil, se satura. Sau, de plictiseala, adoarme din nou.
Chestia asta dureaza cel putin o ora. Probabil, peste o ora, ma trezesc din nou. Sunt convinsa ca sunt mame care pot trece foarte usor prin aceasta experienta, gratie oxitocinei, hormonul care creeaza legatura dintre mama si copil. Insa chiar daca toate lucrurile ar merge ca pe roate, chiar daca nu te-ai putea confrunta niciodata cu sfarcuri crapate, canale blocate, mastita, infectii fungice, alaptarea tot este o provocare.
Te mai poate interesa: Cand e momentul sa intrerupi alaptarea? Ce complicatii pot aparea
Iata de ce:
- Trebuie sa bei foarte multa apa. Cel putin jumatate de litru la fiecare ora. Atat bea Michael Phelps la antrenamentele pentru Olimpiada.
- Trebuie sa mananci destul de mult. Desigur, vei slabi, vei arde in jur de 500-600 de calorii in plus pe zi. Cam cat ai pierde in 3 ore de yoga.
3. Te vor macina tot felul de ganduri despre alaptare, chiar si atunci cand nu alaptezi. M-am surprins de multe ori gandindu-ma la alaptare in timp ce eram in pat cu sotul meu. Cu el doar vorbesc. Ca altceva nu mai pot face dupa o zi intreaga de alaptat. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este sa ma atinga cineva. Nu ca sotul meu si-ar dori sa atinga pe cineva care miroase a fabrica de lactate.
Am 40 si ceva de ani, cu studii superioare, caucaziana, lucrez de acasa, sotul meu lucreaza jumatate din program de acasa. Deci ma inscriu in categoria femeilor care ar trebui sa alapteze. Potrivit unor statistici de la Centrul de Control al bolilor, rata femeilor cu un venit mare care alapteaza este mai mare decat cea a femeilor cu venit mai mic. De asemenea, alaptarea in randul femeilor peste 30 de ani este mai des intalnita decat in cazul mamelor mai tinere. Si, totusi, mie mi-e greu sa alaptez. Sunt femei care au job full-time. Sunt femei care au doua job-uri. Sunt femei care au doi-trei copii. Sunt femei singure, sunt femei sarace care alapteaza. Si eu nu!
Ca sa nu mai spun ca Societatea Americana de Pediatrie recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, iar apoi sa se continue alaptarea in paralel cu diversificarea. Ca sa ajung la aceasta performanta voi avea nevoie de menajera, chef personal si un antrenor personal.
Ce mi-au spus expertii
Ma intreb de multe ori. De ce ne chinuim? De ce continuam cu alaptarea, daca este atat de dificila?
Sunt femei care se intorc la serviciu, se mult si isi lasa laptele la frigider, pentru ca cel care are grija de copil sa-l hraneasca. Sunt femei care alapteaza dimineata, inainte sa plece la munca, si seara, cand se intorc. Intre timp copilul este hranit cu lapte formula.
Eu am vrut sa renunt imediat, dar mi-am promis sa ma straduiesc macar trei luni.
“Noi am scos alaptarea din natural”, mi-a spus un consultant de lactatie. Femeile se ascund sub servete atunci cand alapteaza. E ca si cand ti-ai ascunde picioarele ca sa nu se vada ca mergi. Acest consultant m-a invatat cum sa trezesc copilul din somnul la san pentru a ma asigura ca mananca suficient. Desi medicul mi-a spus ca am copilul in graficele normale de masuratoare, consultantul de lactatie a descoperit ca dupa alaptare nu ia suficient de multe grame. La aceeasi clinica, un alt consultant de lactatie a descoperit alta problema. Copilul avea ceva la limba.
De multe ori cand exista probleme la alaptare, toti medicii consulta femeia, o supun la teste si analize. Dar poate mama n-are niciun “defect”.
Si uite asa aflam ca, de fapt, bebelusul nu poate deschide suficient de mult gura, ca are o probleme la limba care este “legata”. Aceasta boala poate duce la defecte de vorbire, mai tarziu, insa prima data afecteaza alaptarea. Iar acest lucru se descopera cel mai des inca din maternitate.
Medicii pot recomanda taierea frenului lingual, ceea ce ii va permite bebelusului sa deschida mai mult gura, sa prinda mai bine sfarcul si sa suga mai bine.
La final
Dupa interventia chirurgicala, alaptarea a devenit o alta poveste. Fiica mea a reusit sa prinda mai bine sanul si sa suga ca si cand ar fi stat 40 de ani in desert. Sugea linistita 15 minute si gata. Era satula si fericita. Brusc am inteles efectul oxitocinei. In sfarsit, ma bucuram de oxitocina, fara sa simt efectul cortizolului.
Eram, in sfarsit, ca in primul scenariu, o femeie frumoasa, calma, cu un bebelus minunat la san.
Ca sa ajung aici, insa, mi-au trebuit 3 luni, o frenectomie si multa perseverenta.
Autor: Amy Klein, editorialist la New York Times, Newsweek, Slate, Dame etc.
Sursa: mindbodygreen.com
Imagine de Alfonso Cerezo de la Pixabay