Sfatulparintilor.ro

Viata de mamica: 5 lucruri la care nu te astepti si cum sa le faci fata

Viata de mamica

Indiferent cate carti ai citit ca sa te pui in tema cu tot e inseamna ingrijirea bebelusului, intotdeauna vor exista surprize. Cu atat mai mult daca esti la primul copil si experienta de a fi mamica e complet noua pentru tine.

 
1. Alaptatul la san poate fi dificil

Poate cel mai important sfat pe care il poti primi de la mamicile cu state vechi este sa nu te ingrijorezi daca intampini probleme cu alaptatul la inceput. Informeaza-te din timp despre cele mai bune tehnici de alaptare, ca sa poti fi pregatita pentru momentele dificile, cand ai dureri, te confrunti cu scaderea lactatiei sau bebelusul refuza sanul. Toate aceste lucruri sunt perfect normale, asa ca nu intra in panica, si testeaza pe rand toate solutiile pe care le ai la indemana.

2. Nu vei folosi toate hainutele pentru nou-nascuti

Nu o sa-ti vina sa crezi cat de repede va creste puiul tau in primele luni. Chiar daca poate nu o sa ti se para asa (cu toate noptile nedormite si mormanele de scutece murdare), timpul zboara si o sa constati cu surprindere ca bebe nu a apucat sa poarte multe dintre hainutele pe care i le-ai cumparat. Tocmai de aceea e bine sa nu investesti prea mult in ele – fa tot posibilul sa-ti infranezi nevoia febrila de a cumpara body-uri si camasute, oricat de haioase si dragalase ar fi. Daca te trezesti totusi cu un sac de hainute carora nici macar nu le-ai scos eticheta, fa-le cadou unei alte mamici sau pastreaza-le pentru urmatorul copil (iata de ce e mai intelept sa cumperi hainute unisex).

Citeste si: Viata de mamica: 6 lucruri pe care ti-ai dori ca sotul sa le stie

3. Dureaza ceva timp pana ajungi sa-ti cunosti bebelusul

Nicio mamica nu vrea sa auda asta, dar s-ar putea sa nu ai instantaneu o conexiune spirituala intensa cu bebelusul tau. Unele mamici trec chiar prin depresia post-partum, ceea ce face ca adaptarea emotionala la statutul de parinte sa fie ceva mai dificila. Daca ti se intampla asta, nu te ingrijora, ci aminteste-ti ca organismul tau trece prin niste schimbari hormonale radicale. Ai rabdare cu tine si cu puiul tau: pana la urma, lucrurile vor veni natural, de la sine, chiar daca s-ar putea sa dureze o luna sau doua (poate si mai mult).

4. Nu vei sti mereu de ce plange copilul

Te poti simti foarte neajutorata cand bebe plange si tu nu reusesti sa-ti dai seama care e motivul. Poate dura pana la trei luni sa inveti toate semnalele si sa distingi intre diferitele tipuri de plans si de scancituri, ca sa poti identifica ce anume il deranjeaza (ii e foame? trebuie schimbat? e obosit si are nevoie de un somnic? vrea sa fie tinut in brate?). Nu te lasa descumpanita; o sa te deprinzi in cele din urma si vei sti exact ce trebuie facut. Ca sa-ti faci o idee generala, de obicei, un plans pe un ton mai jos inseamna ca micutului ii este foame, in vreme ce o tonalitate mai ridicata semnaleaza un disconfort fizic. Daca plansul creste treptat in intensitate, bebe ar putea fi obosit; daca e doar plictisit si vrea putina atentie, cel mai probabil va scanci.

Nu rata nici: Viata de mamica: 8 alimente care nu trebuie sa iti lipseasca din casa


5. Puiul tau va incurca ziua cu noaptea

S-ar putea sa dureze cam doua saptamani (in unele cazuri, chiar luni de zile!) pana cand bebelusul ajunge sa faca diferenta intre zi si noapte. Asta inseamna ca se va trezi in toiul noptii si nu va adormi la loc decat dupa miezul zilei. Pana atunci, incearca acest truc: plimba-ti micutul pe afara cel putin o ora pe zi – noile experiente il vor stimula, ajutandu-l sa adoarma mai usor cand reveniti acasa. Pe langa asta, evita orice fel de stimulare in timpul noptii (lumina, muzica, galagie), ca sa il poti invata ca e timpul pentru odihna.

Autor: Alexandra NEDELCU

Sursa: The Bump

Foto: Depositphotos.com

Exit mobile version