Sfatulparintilor.ro

Totul despre sindromul mortii subite la bebelusi

sindromul mortii subite la bebelusi

Sindromul de moarte subita a sugarului (SMSS) nu este o afectiune propriu-zisa, ci mai degraba un diagnostic dat in cazul decesului unui micut aparent sanatos, pentru care nu exista o cauza cunoscuta. Nimeni nu e vinovat de moartea subita a bebelusului, iar aceasta nu poate fi prevenita sau prevazuta. Tocmai pentru ca decesul survine in mod neasteptat, acest sindrom este cu atat mai temut si mai devastator pentru parinti.

SMSS afecteaza in general sugarii cu varste cuprinse intre o luna si patru luni, desi poate aparea si la bebelusii care se apropie de un anisor. De cele mai multe ori, decesul micutului are loc in timpul noptii, in somn, motiv pentru care sindromul mai poarte denumirea de „moarte in patut”. Diagnosticul de SMSS e stabilit in urma investigatiilor de specialitate (examen medical post-mortem, cercetarea locului in care a fost gasit micutul, revizuirea fisei medicale a bebelusului) si numai atunci cand nu pot fi identificate cauze concrete ale decesului.

De ce apare SMSS?

In ultimii 30 de ani, oamenii de stiinta au studiat intensiv moartea subita infantila, insa raman in imposibilitatea de a oferi o explicatie pentru acest fenomen. Medicii sunt de parere ca sindromul mortii subite apare la bebelusii care, avand deja o anumita vulnerabilitate de ordin fizic – fie unul dintre sistemele organismului (vascular, respirator, cardiac etc.) nu e bine dezvoltat, fie exista o anomalie in functionarea lui –, sunt expusi unor stimuli ce cresc stresul exercitat asupra sistemului respectiv (cum ar fi dormitul pe burtica sau pe asternuturi moi, care ingreuneaza respiratia).

Pe langa aceasta ipoteza, un studiu publicat in „Journal of the American Medical Association” (editia din februarie 2010) sugereaza ca raspunzatoare pentru SMSS ar putea fi serotonina – mai exact, producerea ei sub nivelul normal. Cercetarea a scos la iveala ca bebelusii afectati de SMSS prezentau un nivel scazut de serotonina in trunchiul cerebral. Dupa cum se stie, acest hormon regleaza multe dintre functiile corpului, inclusiv respiratia, pulsul si tensiunea arteriala in timpul somnului.

Citeste si: Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii

Factori de risc

Desi cauza exacta a mortii subite la sugari nu este cunoscuta, au fost totusi identificati cativa factori de risc care cresc sansele de aparitie a acestui sindrom. Astfel, e bine sa stii ca SMSS se manifesta in general la:
– bebelusii nascuti prematur sau care au o greutate foarte mica la nastere;
– bebelusii mamelor foarte tinere, cu varsta sub 20 de ani;
– bebelusii care au multi frati de varste apropiate (exista o distanta foarte mica intre nasteri);
– bebelusii care au suferit un incident ce le poate pune viata in pericol – li s-a curmat respiratia, si-au schimbat culoarea pielii (palida, albastra), au avut nevoie de resuscitare etc.;
– bebelusii de sex masculin (baieteii au un risc mai mare de a face SMSS decat fetitele).

Ce poti face ca sa-ti protejezi bebelusul


Nimeni nu poate oferi garantii ca acest sindrom poate fi prevenit, dar exista o serie de metode prin care parintii pot reduce riscul ca el sa se manifeste. Academia Americana de Pediatrie recomanda o serie de pasi pe care sa ii respecti pentru a-ti feri micutul de pericol. De altfel, aceleasi recomandari sunt valabile pentru siguranta in timpul somnului in orice conditii, ajutand la prevenirea accidentelor care au loc in patut (sufocare, strangulare, blocarea intre gratii etc.).

1. Asaza-ti puiul sa doarma pe spate

E cel mai important lucru pe care il poti face ca sa-l protejezi de SMSS. Sub nicio forma nu iti lasa bebelusul sa adoarma cu fata in jos, cu gurita pe paturica sau cu nasucul in perne ori cearsafuri, oricat de moi si comode ti s-ar parea tie. De asemenea, asigura-te ca toata lumea care te ajuta sa ai grija de micutul tau (bona, bunici, prietene) stie aceasta regula si o respecta: in primul an de viata, sugarul trebuie sa doarma numai intins pe spate, si nu in alta pozitie. Cand bebelusul doarme pe burtica, se poate supraincalzi repede, apar pauze in respiratie sau ajunge sa inhaleze aerul expirat, din care lipseste exigenul.
Nu e recomandat sa-ti asezi puiul nici pe o parte, pentru ca se poate rostogoli usor in timpul somnului si ajunge tot cu fata in jos. Abia dupa ce implineste sase luni, si riscul de SMSS scade considerabil, nu e nevoie sa-ti mai faci griji daca bebe se rostogoleste in timp ce doarme. Pana atunci, fa tot posibilul sa il mentii intins pe spate pe durata noptii, dar fara sa apelezi la perne si prosoape rulate care sa-i mentina pozitia stabila – acestea cresc riscul de sufocare accidentala.

Nu rata nici: Cele mai comune intrebari despre alimentatia solida la bebelusi

2. Alege cu atentie salteaua si cearsafurile bebelusului

Nu ai nevoie decat de o saltea tare, fara goluri si umflaturi, peste care sa intinzi un cearsaf subtire (eventual cu o paturica absorbanta sub el, ca sa nu-ti mai faci griji din cauza scutecelor prea pline). Nu aglomera patutul sugarului cu perne si jucarii de plus – sunt ochioase si decorative, dar nu au ce cauta acolo, ba chiar pot fi periculoase. Paturile groase si asternuturile pufoase pentru pat cresc riscul de sufocare in timpul somnului. Cand e racoare si iti faci griji ca bebelusului ii va fi frig peste noapte, imbraca-l in pijamalute mai grosute – ii vor tine de cald fara sa fie nevoie sa il invelesti cu o paturica.

3. Pune-i patutul in dormitorul tau

S-a demonstrat ca dormitul in aceeasi camera cu bebelusul scade considerabil riscul de SMSS. Nu instala opritori si bare de protectie in patut: studiile au aratat ca, de fapt, ele nu sunt eficiente in prevenirea accidentelor, ci pot fi chiar periculoase, ducand la sufocare, strangulare sau la prinderea membrelor intre gratii. In lipsa acestor opritori, aerul poate circula liber, ajutandu-ti puiul sa respire mai bine (si, in plus, il poti supraveghea mai usor, pentru ca il vezi mai bine din patut).
De asemenea, nu iti lasa micutul sa doarma prea mult in scaunul auto, in carucior sau in banduliera in care il porti prin casa. Acest lucru e important indeosebi in cazul bebelusilor sub 4 luni – ori de cate ori il asezi in marsupiu/banduliera/scaunul auto/carucior, ai grija sa nu aiba gurita si nasucul acoperite, iar daca se rasuceste in somn reasaza-l in poztia optima pentru dormit. De altfel, nu este recomandat nici dormitul in fotoliu (obisnuit sau de tip „bean bag”), pe canapea, pe saltele cu apa, pe saltelele obisnuite pentru adulti s.a.m.d. – toate acestea sunt asociate cu un risc crescut de SMSS.

4. Ai grija sa nu se supraincalzeasca in timpul noptii

Imbraca-ti bebelusul in hainute comode, care sa nu aiba accesorii, gulerase, volanase sau mai multe straturi de material. Nu ii acoperi capul sau fata cu o caciulita/palarioara/gluga si fii foarte atenta la semnele de supraincalzire: daca micutul transpira sau are parul ud, schimba-i hainutele imediat si fa tot ce poti ca sa il racoresti.

Te mai poate interesa si: Deshidratarea la bebelusi. Semne de deshidratare! Ce trebuie facut

5. Da-i suzeta cand il bagi in pat

Studiile au aratat ca incidenta SMSS este mai scazuta in cazul bebelusilor care sunt adormiti cu suzeta. Deocamdata nu exista o explicatie pentru acest lucru, dar medicii recomanda acum ca, in primul an de viata al micutului tau, sa ii oferi suzeta nu doar pe timpul noptii, ci ori de cate ori e timpul pentru un somnic. Sigur, daca el nu pare entuziasmat de idee, nu incerca sa il fortezi. Iar daca ii cade suzeta din gurita in timp ce doarme, nu e nevoie sa i-o dai din nou. De altfel, daca alaptezi la san, preferabil ar fi sa astepti pana cand va acomodati amandoi cu alaptarea, adica trei sau patru saptamani dupa nastere, si abia apoi sa introduci suzeta in ritualul de culcare.

Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: Baby Center.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version