Sfatulparintilor.ro

Esti parinte, stii ce te asteapta? Cele 8 etape ale dezvoltarii copilului

8 etape ale dezvoltarii copilului

Esti un tanar adult. Abia ai terminat la randul tau sa fii copil si inca te obisnuiesti cu ideea si responsabilitatile maturitatii. Descoperi viata, te indragostesti si, la un moment dat, apare si un copil. Nimeni nu te invata, nicaieri, pana sa ramai insarcinata, ce inseamna a fi parinte si la ce sa te astepti. Si, de fapt, nici dupa aceea. In cele noua luni de sarcina tot ce te intereseaza este sanatatea ta si a copilului, dar si cum sa faci fata schimbarilor uriase din corpul tau. Te intrebi ce te asteapta, dar iti zici: lasa ca vad eu mai incolo… o sa ma descurc.

Sigur ca, teoretic, toti ne descurcam.

Instinctul de parinte de a avea grija de puiul nostru biologic il avem adanc inradacinat in noi. Cu toate astea, cati dintre noi stim care sunt etapele concrete ale experientei de a fi parinte? Dr Noel Swanson, thegoodchildguide.com, ne prezinta o radiografie foarte buna a ceea ce ne asteapta pe noi, ca parinti, in cele 8 etape de parenting.

Copiii sar dintr-o etapa in alta fara sa ne anunte pe noi, parintii, si, abia ce ne acomodasem cu ei in etapa anterioara, ca ei ne muta in noua faza, iar noi, bulversati, trebuie sa ne acomodam din mers la noile emotii, cerinte, probleme, reprosuri, experiente, trairi. Abia incepeai sa crezi despre tine ca esti un parinte bun care stie sa isi gestioneze relatia cu copilul ca iarasi nu mai e valabil aproape nimic si o iei de la inceput in fiecare noua etapa.

Si, la sfarsit, te intrebi, cand au trecut anii astia?

Si de ce nu am stiut si eu de la inceput la ce sa ma astept la inceput de calatorie?


Etapa 1: Sclipirea din ochii tai

„Vrei sa ne casatorim?”  Ceasul biologic ticaie, instinctul matern se face tot mai simtit. Vezi bebelusi peste tot si la fiecare intorci capul si spui „nu-i asa ca este asaaaa de dragalas?”. Toate acestea stimulate, bineinteles, de „obositoarea” munca de la domiciliu numita „lucram la un copil”.

Etapa 2: Ai ramas „grea”

Nu ti-a venit ciclul – am ramas, nu am ramas? Ti se confirma dupa drumurile dese la baie faptul ca peste noua luni vei fi mama. Treci prin greturi si schimbari brutale de dispozitie, dar parca totul merita cand simti primele miscari in burta ta. Ecografia iti confirma existenta miracolului pe care il porti in tine. Peste cateva luni deja nu mai este nimic nou, ai invatat totul despre acele miscari si suturi din tine, plus despre durerile de spate, varice, degetele si picioarele umflate. Nu e deloc usor… cine e responsabil pentru starea fizica deplorabila in care te afli? Lasa… mai e un pic si scapi, iti zici. Si, da, vine marea clipa in care ii numeri toate degetelele si te minunezi in fata micii creaturi venite din tine: nu-i asa ca e asaaaaaaaa de dragalas?

Citeste si: Etape de dezvoltare a copilului de la nastere pana in adolescenta

Etapa 3: Inveti ce inseamna prima data pentru orice

Prima data pentru nopti fara somn, pentru sani durerosi, pentru dieta necesara ca sa scapi de prea multele kilograme puse de tine. Intre timp, mica fiinta nu face nimic rau, din contra, uite, zambeste, si-a descoperit piciorusele, oare chiar au gust asa de bun?

Prima data pentru statul in fund, pentru mersul de-a busilea, pentru statul in picioare tinut de mana ta, pentru primii pasi. Pentru prima mancare solida, pentru primul pipi la olita. Fiecare noua realizare e un motiv de sarbatoare, esti mandra foc de bebelusul tau si de tot ce face nou zi de zi. Inveti sa ii citesti povesti la culcare si sa ii pui melodii pentru copii, asa de necesare unei bune dezvoltari mentale si emotionale.

Si iata… vine si prima data cand se duce la gradi…. Unde este bebeul meu? Cand a trecut timpul?


Etapa 4: Locurile de joaca, petrecerile si alfabetul 

Cat de repede s-au schimbat din bebelusii buni de dragalit in acesti copii independenti care merg la gradinita! Incepe etapa glumelor „de toaleta” – tot ce are legatura cu „pipi” sau „caca” este foaaarte interesant si amuzant pentru ei.

Apare primul moment cand isi face un „cel mai bun prieten”, dar si prima respingere a copilului tau de catre un alt copil pe care el il vrea musai aproape de el, fie fetita sau baiat. Genunchi juliti la locul de joaca si, desigur, primul „dar nu este corect!!”. 

Iti este foarte greu sa ii lasi sa prinda aripi – dar nu ii poti proteja de tot ce li se intampla. Iar aceasta lectie este una importanta si uneori dureroasa pentru tine.

Etapa 5 – Citim, scriem si socotim

A venit vremea sa lasati un pic joaca la o parte. Sunt dictari si socoteli de facut ca tema. Pentru unii copii este floare la ureche, in timp ce pentru altii pare ca este urcatul pe Everest. Acum este momentul cand apar cele mai multe diferente intre copii. Cei care au copii care invata usor si cu placere nu inteleg de ce atata agitatie si discutii despre etapa de scoala, in timp ce pentru ceilalti parinti incep ani lungi de stress, ingrijorari, lacrimi si dureri de inima sau tensiune crescuta.

Chiar si asa, si in etapa asta se aduna acele mici evenimente de neuitat: tot ce isi doreste de Craciun este sa primeasca acel catelus sau papusa Barbie mult visata.
Este si vremea impunerii cu fermitate a noilor reguli care sa il ajute in viata… El nu mai este bebelusul tau cel mic. 

Etapa 6 – Pre-adolescenta si pubertatea

Abia te-ai acomodat cu tot ce iti aduce etapa anterioara, ca hop, copiii tai intra in alta faza si te trag navalnic dupa ei, vrei nu vrei.

Este etapa in care toata lumea constientizeaza ca fetele vor fi fete si baietii vor fi baieti – si niciodata acestea nu se vor amesteca. Fetele sunt pline de tot felul cochetarii si bluzite, fustite, posetute, farduri si parfumuri iar baietii prea cool pentru asemenea prostii.

Hainele. Vai, esti asa de demodata, mama! Nimeni nu mai poarta asa ceva acum! Si de ce ar conta ca imi atarna pantalonii mai jos de glezna si ating asfaltul?? Mama, aceste haine sunt urate si prea mici!

Vocabularul. Toate acele expresii moderne, cool, din jurul tau, care te depasesc.

Primul sutien, primul ciclu. Ruj, farduri, voce pitigaiata prin care incearca sa fie mai interesanta. Primul deodorant…

Etapa 7 – Se contureaza acel viitor adult din el

Brusc, fetele si baietii nu mai sunt in tabere diferite. Parca fetele nu sunt asa de ciudate, iar baietii nu sunt niste neplacuti respingatori.

Dintr-o data, copilul tau mult iubit, pe care TU l-ai invatat tot ce stiai, acum stie mai multe decat tine. De fapt, se pare ca tu nu stii nimic, iar ei stiu totul!

Parintii sunt out, prietenii sunt totul. La fel sunt si muzica si moda. Si serile tarzii afara. „Ah, mama, de ce eu trebuie sa ma intorc inapoi acasa asa devreme? Toata lumea sta la petrecere pana la 4 dimineata!” Chiar asa? Asa sa fie? Nu vei sti niciodata. Esti doar tu, copilul si increderea dintre voi pe care ai reusit sa o construiesti in toti acesti ani… sau nu.  

Dar, cu toate astea, poti avea uneori o conversatie absolut grozava cu noul tau adult de alaturi – atata vreme cat nu incerci sa ii dai teme, indicatii si sa il cicalesti cu ce trebuie sa faca mai bine.

Apoi, intr-o buna zi, focul se porneste. Precum pasarea Phoenix din cenusa, un nou adult se contureaza – plin de vise, idealuri si viziuni despre viitorul sau, dar poate cu prea putina intelepciune si incredere in sine.

Te mai poate interesa: Cum sa educi copilul in functie de etapele de dezvoltare

Etapa 8 – Gata, copilul a plecat de acasa

Deci au plecat de acasa – dar tot dragii tai copii au ramas. Grijile tale si sperantele tale pentru ei continua. Ei au aripile formate, radacinile lor sunt    deja bine definite ca apartinand de tine, dar cum traversezi tu aceasta etapa depinde de cum ai reusit sa intelegi pas cu pas faptul ca, pe masura ce trec anii, ei se indeparteaza de tine si se apropie de lumea exterioara careia ii apartin si pentru care i-ai nascut si modelat.

„Te voi iubi, intotdeauna. Imi va placea totul la tine, mereu. Cata vreme voi trai, tot copilul meu drag vei fi” – Robert Munsch 

Da, acestea sunt cele 8 etape!

Sigur ca pe masura ce a fost descrisa fiecare in parte, au fost trecute in revista doar cateva aspecte si foarte multe nu au fost precizate. Ele depind de cum le vede fiecare dintre voi.

Totusi, intrebarea cea mai importanta dupa acest articol este: ce alegi TU, ca parinte, sa tii minte din fiecare etapa a evolutiei copilului tau si ce preferi sa treci cu vederea din fiecare?

Cand te uiti in urma la calatoria ta de parinte de pana acum – indiferent in care etapa ai ajuns – ce reusesti sa scoti in evidenta si sa retii pentru tot restul vietii? Toate aspectele pozitive? Sau toate cele negative?  

Raspunsul la aceasta intrebare poate schimba radical experienta ta de a fi parinte. Si este ceva asupra caruia chiar poti detine controlul.

Povestea pe care tu alegi sa o spui despre tine si copilul tau va afecta viitorul pe care il vei trai. Cu sau fara copilul tau.

Gandeste-te un pic la asta…

Imagine de more photos boosty.to/victoria_art_music de la Pixabay

Exit mobile version