Sfatulparintilor.ro

De ce vomita copilul? Ce trebuie sa faca parintii

de ce vomita copilul - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-3386758

De ce vomita copilul? Bebelusii vomita din diverse motive. Desi e intotdeauna ingrijorator pentru mame si destul de neplacut pentru copilasi, regurgitarea nu este o problema grava.

Varsaturile sunt ceva diferit fata de momentele in care bebelusul scuipa mancarea din gurita, lucru pe care il face dupa ce mananca. Cand micutul scuipa, totul are loc fara efort, fara sa para ca are stomacul deranjat. In cazul in care el vomita, vei dori sa depistezi cauza, pentru a-ti confirma ca micutul nu e in pericol si pentru a-l ajuta si pe el sa se simta mai confortabil.

Observa cu atent sa vezi daca puiul tau are si alte simptome, pentru a sti cand e cazul sa chemi medicul daca bebe are varsaturi.

Printre posibilele cauze alte acceselor de varsaturi se regasesc:

 

De ce vomita copilul #1. Indigestie sau supra-alimentare

In primele luni de viata, bebelusul va voma din cauza problemelor legate de hrana, precum supra-alimentarea sau indigestia. O cauza mai rara este alergia la proteinele din lapte.

 

De ce vomita copilul #2. O infectie virala sau bacteriana

Odata ce bebelusul a implinit cateva luni, o gastroenterita virala (gripa stomacala) sau o alta afectiune a intestinelor este cel mai probabil suspect in astfel de cazuri. Daca un virus ori o bacterie a infectat stomacul sau intestinele bebelusului, alte simptome vor include diareea, pierderea apetitului, durerile abdominale si febra. De obicei, vomatul se opreste in urmatoarele 24 de ore.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

De ce vomita copilul # 3. Alte infectii

Congestia sau o infectie respiratorie pot duce la regurgitare, in special in timpul unei reprize de tuse. O infectie a tractului urinar si chiar o infectie a urechii pot cauza greata si provoca voma. De asemenea, varsaturile pot fi un simptom al altor afectiuni grave, precum pneumonia, meningita, apendicita si, in cazuri mai rare, a sindromului Reye.

De ce vomita copilul # 4. Refluxul gastroesofagian

In cazul in care bebelusul tau vomita imediat dupa ce mananca, exista sanse ridicate sa aiba boala refluxului gastroesofagian (REGE). Refluxul are loc cand muschiul dintre esofag si stomac nu functioneaza corect, permitand mancarii si acidului gastric sa urce din stomac in gat. Desi micutul nu-ti poate spune acest lucru, s-ar putea sa aiba si stomacul deranjat, precum si o senzatie de arsura sau iritare in gat si in zona pieptului. Problema probabil ca va disparea pana la varsta de un an, cand muschii devin mai puternici. Totusi, este important sa discuti cu medicul pediatru daca tu crezi ca micutul are REGE. Asta deoarece boala refluxului gastroesofagian poate poate impiedica bebelusul sa ia in greutate normal, cauzand si alte probleme medicale. Medicul ii poate prescrie puiului tau o reteta, pentru a-l face sa se simta mai confortabil.

De ce vomita copilul # 5. Stenoza pilorica

Aceasta afectiune poate aparea in primele saptamani de viata si este vizibila abia dupa varsta de 6 luni. Bebelusii cu stenoza pilorica vomita cand muschiul dintre stomac si intestine se ingroasa atat de mult incat mancarea nu poate trece mai departe. Aceasta problema cauzeaza vomitatul proiectil. Deoarece stenoza pilorica poate duce la malnutritie, deshidratare si alte probleme medicale, bebelusul necesita imediat ingrijire de specialitate. Stenoza pilorica poate fi corectata printr-o interventie chirurgicala.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

De ce vomita copilul # 6. Rau de miscare

Unii bebelusi si copii tind sa aiba rau de miscare, fapt care poate deveni o problema daca rutina zilnica implica o plimbare cu masina, de exemplu. Expertii considera ca raul de miscare apare cand exista o discrepanta intre ceea ce vede bebelusul si ce simte el cu ajutorul partilor din organism sensibile la miscare, cum ar fi urechea interna sau anumiti nervi.

De ce vomita copilul # 7. O substanta otravitoare

Bebelusul tau ar putea voma din cauza inghitirii unei substante toxice, cum ar fi un medicament, o planta ori o substanta chimica. Sau este posibil sa fi facut o toxiinfectie alimentara. De asemenea, s-ar putea aiba diaree.

De ce vomita copilul # 8. Plans excesiv

O criza prelungita de plans sau de tusit poate declansa voma la bebelusi. Desi este ingrijorator pentru tine, vomatul din timpul plansului nu-ti va afecta fizic micutul. Daca bebelusul pare sanatos, nu ai de ce sa-ti faci griji in astfel de situatii.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Cand poate manca micutul din nou alimente solide?

Odata ce vomatul bebelusului se diminueaza ori se opreste de tot si micutul pare sa aiba din nou pofta de mancare, poti reintroduce usor fluide, precum si alimente sanatoase, daca a trecut deja la hrana solida. Specialistii sustin ca un copil care se recupereaza dupa probleme la stomac ar trebui sa revina la o dieta normala cat mai repede posibil.

Ofera-i orice fel de mancare solida prefera de obicei, inclusiv carbohidrati complecsi (precum paine, cereale si orez), carne macra, iaurt, fructe si legume, dar tine-l departe de alimentele cu grasimi. Studiile au aratat ca reintroducerea dietei-standard poate scurta perioada de recuperare la jumatate, deoarece readuce nutrientii esentiali de care organismul are nevoie pentru a lupta cu infectiile. Specialistii sustin ca este important sa nu-i dai medicamente antiemetice!
 

Ce poti face ca sa previi varsaturile

Exista cateva strategii pe care le poti incerca: daca bebelusul vomita dupa alaptare, da-i cantitati mai mici de lapte si apoi ajuta-l sa eructeze mai des. Daca il vei tine in pozitie ridicata vreme de jumatate de ora dupa alaptare, acest lucru va fi de ajutor pentru prevenirea vomatului. De asemenea, daca micutul are multa flegma si mucus de la o infectie respiratorie, incearca sa folosesti un aspirator nazal pentru a-i curata nasucul. Probabil ca-l va deranja, dar nu este o procedura dureroasa si l-ar putea ajuta.

Pentru a micsora ameteala si greata provocate de raul de miscare, opreste-te des in plimbarile pe care le faci cu bebelusul, pentru a-i da sansa sa ia un pic de aer curat si sa-si calmeze burtica. Daca a trecut la alimente solide, dai o gustare inainte de plimbare. Si ofera-i destule fluide, pentru a-l mentine hidratat.

Autor: Alexandra NEDELCU

Foto: Pixabay.com

Exit mobile version