Sfatulparintilor.ro

Cum sa iti feresti bebelusul de intepaturile de insecte. Sfaturi utile pentru parinti

intepaturile de insecte - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - insect-980004_1920

Tantarii, furnicile, mustele, paianjenii si alte insecte sunt mereu o pacoste in sezonul cald, iar micutul tau nu va scapa nederanjat de ele. Cele mai multe intepaturi sau muscaturi de insecte lasa urme rosii, dar si umflaturi mici pe piele, care s-ar putea sa-l manance pe micut sau sa fie dureroase.

Stim ca ti-ai dori ca puiul tau sa fie imun la intepaturile de insecte, dar, din pacate, lucrurile nu stau asa. Sigur ca privelistea bubitelor ramase pe piele e ingrijoratoare pentru orice parinte, dar nu e cazul sa intri in panica. Fa tot ce poti ca sa le previi si, daca se intampla ca bebelusul tau sa fie deranjat de insecte, iti poti calma disconfortul prin cateva metode simple.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici

Cum sa previi intepaturile de insecte

Evita sa-ti scoti bebelusul la plimbare seara, cand apar mai des tantarii. De asemenea, daca ai iesit la aer impreuna cu micutul tau, amana popasurile la lacuri sau balti, pentru ca acolo se aduna multe insecte. Bineinteles, asta nu inseamna ca treci in extrema cealalta si sa nu-ti mai scoti puiul din casa pana da frigul.

Copiii au nevoie sa petreaca timp in natura, asa ca nu-l priva de aceste experiente. Mai degraba, investeste intr-un spray repelent sau o lotiune impotriva insectelor, ca sa il protejezi de intepaturi. Singura precautie: nu uita sa-i faci micutului o baie inainte de culcare, ca sa indepartezi de pe piele produsul respectiv.

Care e cel mai bun tratament?

Daca totusi se intampla o „nefacuta”, pastreaza-ti calmul (nu incepe sa dusmanesti tot neamul insectelor) si ocupa-te disciplinat de rana. In general, muscaturile si intepaturile de insecte au nevoie de un tratament minimal. E suficient sa tamponezi putin alcool sanitar pe locul respectiv, iar copilul nu va resimti nevoia sa se mai scarpine. Poti folosi si crema cu hidrocortizon sau un tratament homemade pe care il stiu multe mamici: sa faci o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, pe care sa o aplici local.

In cazul in care simptomele par ceva mai accentuate, intreaba medicul daca iti poti da micutului un antihistaminic (ajuta la calmarea mancarimii) sau acetaminofen ori ibuprofen (pentru diminuarea durerii). Nu administra insa aceste medicamente „dupa ureche”, ci consulta pediatrul ca sa afli care este doza potrivita pentru micutul tau.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

In plus, va fi nevoie sa verifici periodic zona in care a fost muscat bebelusul, pentru a vedea daca nu apare vreun semn de infectie.

Daca locul respectiv e rosu in mod persistent, iar roseata se raspandeste, ar trebui sa-ti duci micutul la doctor. Infectiile simple pot fi tratate cu un unguent antibiotic. Nu in ultimul rand, fii foarte atenta la o eventuala reactiie alergica. Unii bebelusi sunt alergici la muscaturile de insecte si trebuie dusi imediat la medic. Daca puiul tau incepe sa respire greu dupa ce a fost muscat sau intepat de o insecta, suna de urgenta la 112.

Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: The Bump.com

Imagine de Marc Pascual de la Pixabay
Exit mobile version