Sfatulparintilor.ro

Ce sa faci si ce sa nu faci cand bebelusul este agitat

cand bebelusul este agitat - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Ingrijirea bebelusului este cel mai important aspect din viata unei mamici. Mai ales cand bebelusul este agitat. Ea trebuie sa acorde atentie tuturor semnelor pe care micutul le transmite pentru a-i intelege nevoile si a i le satisface. Cand copilul incepe sa fie agitat este primul semn ca ceva nu este in regula.

Iar cand ingrijesti un bebelus, unul dintre factorii de stress este plansul acestuia. Studiile au demonstrat ca persoanele care ingrijesc un bebelus, fie ca este vorba de mama, tata, bunici sau bone, imediat dupa auzirea plansului bebelusului prezinta o crestere a pulsului si a starii de alerta.

Aceasta reactie determina sa il ajute pe bebelusul neajutorat. Se pare insa ca numai parintii sunt “dotati” cu capacitatea de a-si linisti bebelusul agitat aproape imediat. Reactia este putin intarziata in cazul persoanelor straine.

Cand este agitat si plange, acesta comunica, de fapt, cu cei din jur.

Poate transmite semnale precum foame, scutec ud, frig, cald, plictiseala, singuratate, durere sau boala. Bebelusii foloses un singur “cuvant”, plansul, insa, cu timpul, parintii isi dau seama de mesajele transmise de bebelus dupa intensitatea plansului, dupa sunetele scoase.

Un bebelus sanatos, cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 saptamani, plange, in medie, doua ore pe zi. Daca plange mai mult de atat, inseamna ca este afectat de colici.

Imediat ce plange bebelusul, parintii incep sa se gandeasca: Ii e foame? NU! E ud scutecul? NU! Ii e frig sau cald? NU. Atunci probabil, e suparat ca l-am lasat singur in camera lui sa doarma. Si, minune, imediat dupa ce a luat copilul in brate, acesta se linisteste instantaneu si se opreste din plans. Daca s-a oprit din plans, inseamna ca nevoia bebelusului a fost satisfacuta.

Citeste si: Cum sa calmezi un bebelus agitat. Maseaza aceste 7 puncte

Cand plange din nou, e clar, trebuie reluata intreaga activitate amintita mai sus.

Daca tot nu se linisteste, este semn de durere sau boala. Alte semne ar putea fi febra, tuse sau probleme de respiratie, voma sau semne evidente de lovire/rana (picior sau mana prinse intre barele patutului, burtica umflata, ceva infasurat in jurul degetelor sau a incheieturilor etc.)

Iata ce ar trebui facut si ce nu ar trebui facut atunci cand bebelusul este agitat:

DA – Poti infasa bebelusul.

Acest lucru ii va aminti de pacea si confortul din burtica mamei.

NU ignora un bebelus care plange. El nu face altceva decat sa-ti transmita ca este ceva in neregula. NU uita, plansul este singura modalitate a unui bebelus de a comunica. Daca plang, inseamna ca au o nevoie pe care ar trebui sa o satisfaci.

DA – Poti aseza copilul pe o parte sau pe burta.

Atentie! Acest lucru este valabil doar cand bebelusul este treaz. Cand doarme, el trebuie asezat pe spate pentru a reduce riscul de moarte subita.

NU zgaltai bebelusul. NICIODATA. Chiar daca esti epuizat pana la disperare. Daca te simti depasit de situatie, pune copilul in siguranta, indeparteaza-te de el si cere ajutorul cuiva.

DA – Poti legana bebelusul.

Fie ca este in brate, intr-un leagan sau balansoar pentru bebelusi, aceste miscari ii vor aduce aminte de vremea cand era in burtica mamei, iar mersul acesteia il legana.

NU lasa copilul sa planga pana “ii trece”. Abia dupa varsta de 4 luni copiii isi dezvolta abilitati de a se linisti singuri . Pana atunci, are nevoie de ajutorul unui adult pentru a se calma.

Te mai poate interesa si:Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii

DA – Incearca “zgomotele albe”.

Acestea pot insemna de la “sshhh”, pana la zgomotul apei la robinet, al palelor de ventilator si chiar zgomotul aspiratorului. Atentie, nu trebuie depasiti 75 de decibeli.

NU da copilului medicamente pentru colici sau pentru calmare fara recomandarea medicului pediatru. Pe langa faptul ca pot fi inutile, unele dintre ele pot dauna sanatatii micutului.

Calmarea unui bebelus agitat cere deseori o munca in echipa: mama-tata-bunici.

Mama are nevoie si ea de o pauza de cel putin o ora pe zi pentru a se calma. NU uita! Nu e vina nimanui ca bebelusul este agitat, asa ca nu cauta un vinovat. Este contraproductiv.  Un alt ajutor de nadejde este pediatrul. Atunci cand simti ca nimic nu functioneaza, apeleaza-l cu incredere pentru ca iti poate da sugera si alte sfaturi sau tehnici de calmare a bebelusului.

Vestea buna este ca aceasta situatie stresanta pentru toata lumea nu va dura o vesnicie. Dupa varsta de 8 saptamani, “crizele” bebelusului se vor rari, iar dupa varsta de 3-4 lui vor disparea complet. La aceasta varsta bebelusul va reusi sa se calmeze si singur, i se va forma rutina (somn, masa, joaca).

Imagine de Tania Van den Berghen de la Pixabay

Exit mobile version