Teama oricarui parinte, indiferent de cat de grijuliu ar fi cu micutul sau, sunt micile accidente casnice, care uneori sunt de neevitat. Bineinteles, vei face toate eforturile ca sa le eviti, insa trebuie sa fii pregatita si pentru astfel de situatii. Iata care sunt cele mai frecvente tipuri de accidente, precum si locurile ce pot fi periculoase pentru bebelusi.
Accidente comune in copilarie
Arsurile
Reprezinta una dintre cele mai obisnuite leziuni provocate in urma unor accidente. Aici pot fi incluse arsurile aparute in urma expunerii la razele solare, arsuri electrice si arsuri cauzate de cuptoare, lampi, chibrituri, tigari si seminee. Alte pericole includ lichidele fierbinti si aburii de la gatit, canitele cu ceai sau baile cu apa prea fierbinte.
Intoxicatiile
Pot fi cu medicamente, sampon, after-shave, parfum, vitamine, produse de curatenie sau provocate de expunerea la gaz, cand micutul sta prea aprope de soba sau de aragaz.
Inecul
Reprezinta principala cauza a deceselor accidentale la copii si poate avea loc in cada, toalete, galeti, piscine si alte zone cu apa.
Loviturile la cap
Pot fi cauzate de caderi de pe scaune, paturi, mobila, scari, podele umede si chiar echipament de joaca.
Sufocarea
Cu mancare, jucarii, baterii, dopuri de sticla, monede, baloane sau alte obiecte de mici dimensiuni.
Strangularea
Poate fi cauzata de un sirag cu margele, de cordoane sau hainute cu sireturi, bentite, corzi, cravate si funde. Bebelusii se pot sufoca inclusiv cu corzile de la jucarii, cabluri, perdele, asa ca trebuie sa fii in permanenta atenta la ele.
Loviturile la nas
Sunt cauzate de izbirea accidentala de unele obiecte tari, caderea pe o suprafata dura sau de jucarii aruncate in aer.
Obturarea cailor respiratorii ori auditive
oate fi provocata de obiecte de mici dimensiuni, precum pietre mici blocate intr-o nara sau o ureche, pilule cu vitamine sau boabe de mazare ori de fasole.
Taieturile si zgarieturile
Sunt cauzate de unghiile ascutite, animale de casa, obiecte ascutite, marginile ascutite de la mobila si bete ori alte obiecte ascutite din natura.
Fracturile si intinderile musculare
Apar in urma cazaturilor mai dure sau atunci cand micutul se joaca mai energic, agitandu-se mai mult decat de obicei, asa ca fii mereu cu ochii pe el. Oasele copiilor se rup mult mai usor decat cele ale adultilor, deoarece ei au zone mai moi la capatul fiecarui os, denumite „placi de crestere“.
Contuziile
Sunt lovituri ce se lasa cu vanatai si sunt cauzate de caderi si loviri de obiecte dure.
Intinderea ligamentelor cotului
Cauzata de ridicarea copilului de o singura mana, scuturarea energica a bratului lui sau atunci cand legeni bebelusul in timp ce il tii doar de brate. Osul bratului poate iesi din incheietura, insa revine uneori pe pozitie fara a fi nevoie de o interventie medicala.
Ranile la ochi
Pot fi cauzate de praf, nisip, spray-uri sau alte tipuri de materie straina patrunsa in ochii micutului.
Cazaturile
Se intampla foarte des, cand bebelusul nesupravegheat aluneca din scaun, se rostogoleste de pe masa, cade din mergator sau pe scari.
Locuri la care trebuie sa fii atenta
– Leaganele pot reprezenta un factor de risc in ce priveste prinderea degetelelor si a membrelor, strangulare si sufocare.
– Masinile care nu au scaunul pentru bebelusi instalat corect; lasarea micutului incuiat, din greseala, in vehicul poate fi periculoasa, din cauza supraincalzirii.
– Geamurile
– Baile sunt principalele incaperi in care copiii pot aluneca pe suprafete umede, se pot lovi de chiuveta, toaleta sau cada si pot suferi taieturi de la aparate destinate barbieritului. Un micut se poate ineca in putina apa, astfel incat trebuie sa fii atenta cat timp stati in baie si sa-l tii la distanta chiar si de vasul de toaleta.
Autor: Alexandra NEDELCU