Sfatulparintilor.ro

4 sfaturi ca sa ai un copil istet. „Pregatirea” ar trebui sa inceapa inca din viata intrauterina

sfaturi ca sa ai un copil istet

Nu exista parinti pe lumea asta care sa nu isi doreasca un copil istet. De cum se nasc cei mici, parintii incep sa-i citeasca povesti, sa-i descrie lumea in care au venit sau sa-i puna muzica, toate pentru a-i dezvolta copilului istetimea. Ai aici o colectie de cantece pentru copii pe care sa o asclutati impreuna + plus versurile melodiilor, ca sa cantati mai cu spor..

Este bine de stiut insa ca, daca vrei sa ai un copil istet, „pregatirea” ar trebui sa inceapa inca din viata intrauterina.

Unui copil istet i se raspunde inteligent

Nu numai felul in care ii vorbesti copilului tau ii influenteaza dezvoltarea capacitatilor intelectuale, ci si modul in care il asculti si ii raspunzi. Pana nu demult parintii erau bombardati cu informatii in legatura cu anumite jucarii care sunt excelente pentru dezvoltarea creierului copilului. Se pare insa ca mult mai importante decat jucariile sunt interactiunile cu parintii. Copiilor le trebuie starnite si satisfacute curiozitatile prin jocuri, discutii, plimbari, excursii etc. alaturi de parinti.

Un copil istet asculta muzica de calitate

Muzica relaxeaza corpul si mintea. Iar ceea ce se banuia de mult s-a confirmat prin studii: muzica ajuta copiii sa se linisteasa si sa dezvolte armonios din punct de vedere intelectual. Muzica este un stimulent cerebral si cele mai bune rezultate la scoala le au copiii care au ascultat muzica clasica.

Nu rata nici: Vrei un copil istet? Iata 4 sfaturi pe care trebuie sa le urmezi

Un copil istet se joaca inteligent

Copiii invata jucandu-se. Prin joaca se activeaza milioane de nervi la nivelul creierului care contribuie la dezvoltarea armonioasa din punct de vedere intelectual. Inca de cand bebelusul implineste 2 luni, poti incepe cu Jocul fetelor. Asaza-te in fata copilului si fa tot felul de giumbuslucuri: scoate limba, stramba din nas, deschide gura, inchide ochii. Incet-incet, copilul va incepe sa te imite. Iar cand el face o grimasa, fa la fel ca el. Copiii adora mimica, iar expresiile faciale sunt cea mai potrivita forma de divertisment pentru copiii de 2 luni. De la 4 luni sunt indicate jocurile care scot tot felul de sunete prin agitare, lovire, atingere. De asemenea, sunt indicate jucariile cu diferite texturi, astfel incat degetele bebelusului sa inceapa sa simta ceva dur, ceva moale, ceva aspru, ceva fin etc. Citeste aici cateva sfaturi pentru a cumpara jucariile potrivite pentru copilul tau.

Intre 6 si 9 luni puteti trece la jocul cu mingea si cubul.

Jocul cu oglinda este de asemenea indicat, mai ales daca aveti o oglinda mare de perete. Copilul va incerca sa se ridice, sa atinga si este foarte amuzat ca imaginea din oglinda incearca sa-l copieze. Apoi, de cand incep sa mearga de-a busilea poti pune o jucarie pe care el sa o ia singur si sa fie nevoit sa „munceasca” pentru ea. Mareste treptat distanta de fiecare data cand a venit sa o ia. Da-i copilului o cutie de carton in care sa puna diverse jucarii pe care le asezi langa el. Puteti sa le si sortati, pe culori, pe marimi, pe texturi, astfel incat copilul a inceapa sa le distinga. Acelasi lucru se poate face si cu hainutele lui pe care sa le scoateti impreuna din sertarul lui si pe care sa le puneti la loc.

Intre 9 si 12 luni sunt indicate jocurile de memorie. Ascunde o jucarie de-a lui sub o hainuta si asaza alta hainuta langa. Intreaba copilul unde este jucaria si incurajeaza-l sa o gaseasca. De-a fata-ascunselea este iarasi un joc excelent pentru copiii intre 9 si 12 luni. Acesta se poate juca in doua feluri fie va ascundeti undeva si la un moment dat iesiti prin surprindere, fie nu iesiti de loc, insa il strigati pentru ca cel mic sa gaseasca locul in care sunteti ascuns dupa zgomotele pe care le scoateti.

Te mai poate interesa si: Cum sa ai un copil istet: Tehnici de imbunatatire a memoriei la copii

Copiii isteti au jucarii istete

Pentru copii nu sunt importante jucariile scumpe. Ei nici macar nu-si dau seama daca o jucarie e scumpa sau ieftina.Pentru copii, o jucarie isteata este aceea care ii stimuleaza toate simturile si cu care se joaca alaturi de parinti. In primul an de viata pentru copiii sunt telefoanele, oglinzile (care nu se sparg), cuburile sau plusurile in culori contrastante, jucariile cu imprimeuri patrate sau cercuri in culori puternice, cartile cu diferite texturi, cuburile si mingile.

Bucura-te asadar de copilul tau istet!

foto: Pixabay.com

Exit mobile version